Τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ξεχώρισε η Bάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ως τις δύο πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2023 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, κατά την ομιλία της στη χθεσινή απονομή των Bakery & Pastry Awards που διοργάνωσε η BOUSSIAS.

«Αν αναλογιστούμε τα τελευταία τρία χρόνια θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησαν νέα δεδομένα για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου, από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αρχικά οι επιπτώσεις της πανδημίας, στη συνέχεια η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν προκλήσεις που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

Το 2023 οφείλουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, να προσαρμοστούμε στις μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες από τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι δύο πιο σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο μας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδημητρίου. Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ίδια τόνισε πως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ το πλέγμα των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο κλάδος για να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και καινοτομίας, επενδύοντας σταθερά στην προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κ. Παπαδημητρίου, οι επιχειρήσεις του κλάδου «παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, εφαρμόζουν σύγχρονες βιώσιμες πρακτικές και παράγουν επώνυμα, καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας, με προστιθέμενη διατροφική αξία και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με γνώμονα την ανταπόκριση στις ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών». Στις μέρες μας άλλωστε, όπως παρατήρησε, οι καταναλωτές έχουν περισσότερο από ποτέ τον πρώτο λόγο στη διατροφή τους: «Δέχονται πληθώρα ερεθισμάτων, είναι πιο ενημερωμένοι, κάποιες φορές ανήσυχοι, έχουν άποψη, αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια παρατηρείται μια τάση των καταναλωτών για πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

«Αντιλαμβανόμαστε επομένως την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία για το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, να συνεχίσει να αναδεικνύει το έργο της να αποδεικνύει ότι είναι ο βασικός εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας, ο κλάδος της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και της προσαρμογής στις γρήγορες μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλει η εποχή μας», υπογράμμισε εξάλλου, πριν συγχαρεί τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, και τους συμμετέχοντες στα βραβεία για την προσπάθειά τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter