Σύμφωνα με το όγδοο ενημερωτικό δελτίο της V-Label, υπάρχουν διάφορες χρήσιμες τακτικές βάσει των οποίων ενισχύεται περισσότερο η αξία των φυτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, λόγω της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, οι καταναλωτές κάθε ηλικίας και οικονομικού υπόβαθρου αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το καθημερινό υψηλό κόστος ζωής, καταβάλλοντας προσπάθειες να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη κι όταν αγοράζουν τα βασικά προϊόντα τροφίμων και ποτών. Επομένως, βάσει των στοιχείων της V-Label, οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιστοί στα επώνυμα προϊόντα φυτικής προέλευσης, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε προϊόντα που συνδυάζουν την καλή ποιότητα με την προσιτή τιμή.

Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές για να ενισχυθεί η καταναλωτική αντίληψη ως προς την αξία των φυτικών brand, είναι η στροφή προς την πώληση προϊόντων τα οποία διευκολύνουν τους καταναλωτές «χρονικά», καθώς οι ίδιοι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να μαγειρέψουν.

Συγκεκριμένα, το 70% των καταναλωτών λέει ότι τρώει πρωινό επτά ημέρες την εβδομάδα και το 72% αναφέρει ότι καταναλώνει μεσημεριανό επτά ημέρες την εβδομάδα.

Οι επωνυμίες και οι έμποροι λιανικής μπορούν να ανταποκριθούν επισημαίνοντας πόσο εύκολα και γρήγορα προετοιμάζονται τα προϊόντα τους, αξιοποιώντας την εν λόγω τακτική στο έπακρο.

Το 80% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητά παραδοσιακές γεύσεις
Κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές συχνά τείνουν να εκδηλώνουν νοσταλγικά συναισθήματα, αναπολώντας το παρελθόν και λαχταρώντας για πιο απλούς χρόνους χωρίς άγχος. Αυτό έχει άμεση επίδραση και στην αγοραστική συμπεριφορά τους, καθώς οι ίδιοι αναζητούν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα.
Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για τις επωνυμίες να μάρκετινγκ τακτικές οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις αγαπημένες all time classic γεύσεις του παρελθόντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη V-Label, το 80% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητά παραδοσιακές γεύσεις.

Η βιώσιμη συσκευασία μετράει
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της V-Label, το 74% των καταναλωτών παγκοσμίως ανησυχεί για το περιβάλλον. Η εν λόγω τάση αντικατοπτρίζεται και στην αγοραστική τους συμπεριφορά, καθώς το 46% αναφέρει ότι θα αφήνει πίσω στο ράφι ένα προϊόν το οποίο θεωρούν ότι δεν έχει βιώσιμη συσκευασία.
Οι καταναλωτές θέλουν συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον και για αυτόν τον λόγο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί τουλάχιστον μία φορά.
  • Η συσκευασία προέρχεται από ανακυκλώσιμα υλικά.
  • Η συσκευασία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
  • Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή της συσκευασίας έχουν περιοριστεί.

Ετικέτες που παρέχουν άμεσα πληροφορίες για ένα προϊόν
Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών θέλει ετικέτες που μπορούν να παρέχουν άμεσα τις πληροφορίες του προϊόντος, κάτι που είναι απολύτως λογικό καθώς οι καταναλωτές τείνουν να χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να επιλέξουν τι θα αγοράσουν.

Οι ετικέτες που εκδίδονται από φορείς πιστοποίησης, όπως η V-Label, δημιουργούν επίσης εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, επιλύοντας το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας που αντιμετωπίζουν συχνά οι καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, το 50% περίπου των παγκόσμιων καταναλωτών λέει ότι εμπιστεύεται τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από μάρκες στην κατηγορία τροφίμων/ποτών σε σχέση με τη συσκευασία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter