Μειωμένες λόγω πανδημίας ήταν οι πωλήσεις και η κερδοφορία της Unismack κατά το οικονομικό έτος 2020-21 (1η Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021), συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο 2019-20, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει ωστόσο ότι τα οικονομικά μεγέθη της τρέχουσας χρήσης θα είναι βελτιωμένα τόσο σε σχέση με την προηγούμενη, όσο και με τα προ κορονοϊού επίπεδα. Ειδικότερα, για το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 8,06 εκατ. ευρώ, έναντι 12,35 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση κατά 34,7%. Τα κέρδη της χρήσης προ φόρων ανέρχονται σε 634.270,67 ευρώ, έναντι κερδών 1,62 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του δωδεκαμήνου η Unismack προχώρησε σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,86 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούσαν κυρίως σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ομολογιακά δάνεια για την επέκταση της παραγωγής
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Unismack, που εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης δύο νέων ομολογιακών δανείων ποσού 2,1 εκατ. και 3,2 εκατ. ευρώ περίπου αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση ποσοστού 70% της επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας με την προσθήκης τρίτης και τέταρτης γραμμής παραγωγής με ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους, για την πρώτη εκ των οποίων έχει ήδη υποβληθεί αίτημα υπαγωγής. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια δέκα έτη, με την πρώτη δόση καταβλητέα δώδεκα μήνες μετά την εκταμίευση τους. Στα πλαίσια της υφιστάμενης συμφωνίας, έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό ύψους 875.000 ευρώ.

Βελτιωμένα μεγέθη στην τρέχουσα χρήση
Για την τρέχουσα χρήση, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά και θα επανέλθουν ή και θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις που είχαν παρουσιαστεί προ της επιρροής της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα το αποτέλεσμα προ φόρων αναμένεται να είναι κερδοφόρο, παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, και να ξεπεράσει τα μεγέθη που είχαν παρουσιαστεί την 30ή Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες η Unismack έκανε μία ακόμα κίνηση στην κατηγορία των «better-for-you» σνακ, λανσάροντας τη σειρά «The Mediterranean Snack Collection», η οποία αποτελείται από δύο κωδικούς κράκερ τυριού (με μεσογειακό αλάτι και με ελαιόλαδο-ρίγανη) και τρεις κωδικούς snack crackers (κράκερ χούμους με ελιά Καλαμάτας, κράκερ αρχαίων σπόρων με θαλασσινό αλάτι-μαύρο πιπέρι και κράκερ φακής με γλυκό τσίλι).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter