«Καταιγίδα φόρων και περικοπές χωρίς έλεος», «νέα βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων», «τα συνήθη υποζύγια θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα». Είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδει ο Τύπος στον προϋπολογισμό του 2012, με τον οποίο φορτώνονται επιπλέον φόροι περίπου 6 δισ. ευρώ στα ήδη ξετιναγμένα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.

Μιλώντας με έναν έμπορο, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε σε μία φράση: Επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν το 2012 από τα διαθέσιμα προς κατανάλωση εισοδήματα. Επίσης, ένα σημαντικό -απροσδιόριστου ύψους- ποσό θα βγει από την κυκλοφορία για να οδεύσει προς τις τράπεζες του εξωτερικού ή να… καταχωνιαστεί σε κρυψώνες κάθε είδους, είτε για κερδοσκοπία είτε για «την κακιά την ώρα» όσων φοβούνται το τι ξημερώνει αύριο…

Οι ελληνικές οικογένειες αποθεματοποιούν -αν και ό,τι μπορούν- τρομοκρατημένες από τα άλματα της ανεργίας και από τις επιπίπτουσες βροχηδόν επί των εισοδημάτων τους περικοπές και «έκτακτες» (ή μη) επιβαρύνσεις.

Ο φαύλος κύκλος στον οποίο γυρνούν η ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που φέρνει κι άλλα μέτρα, νέες περικοπές και φόρους δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.

Το ελληνικό λιανεμπόριο έχει πληρώσει βαρύ «φόρο αίματος» στον βωμό της κρίσης, εκφρασμένο σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, ανεργία, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και επενδυτική ακινησία. Η ΕΣΕΕ, βασισμένη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπολόγισε ότι το 2010 οι απώλειες τζίρου του λιανικού εμπορίου άγγιξαν τα 6 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2008. Αν μάλιστα, προστεθούν τα καύσιμα, οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο λιανικός τζίρος διαμορφώθηκε το 2008 στα 56,9 δισ. ευρώ, το 2009 στα 52,8 δισ. και το 2010 στα 51,7 δισ. ευρώ.

Βασιζόμενοι στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, και με την παραδοχή ότι η εικόνα του 8μήνου ως τον Αύγουστο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) δεν θα αλλάξει μέχρι τέλος του έτους;

Ο λιανικός τζίρος το 2011 θα υποστεί συρρίκνωση 8,2%, συμπιεσμένος στα 47,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το 2010. Συνεπώς, με βάση το 2008, σε μία τριετία οι απώλειες των λιανέμπορων φτάνουν τα 9,4 δισ. ευρώ!

Σωρευτικά, στην τριετία της κρίσης οι απώλειες λιανικού τζίρου, με βάση στάθμισης τον τζίρο του 2008, υπερβαίνουν τα 18,5 δισ. ευρώ: 4,1 το 2009, 5,2 το 2010 και 9,4 δισ. ευρώ φέτος!

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2012, φαίνεται ότι δύσκολα οι λιανικές πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, ποσό που θα ανεβάσει τις συνολικές σωρευτικές απώλειες κατά την πρώτη τετραετία της κρίσης πάνω από τα 30 δισ. ευρώ…