Επενδύσεις στο συσκευαστήριο της εταιρείας, που αφορούν τη συσκευασία της φέτας και των λευκών τυριών, αλλά και σε επενδύσεις αναδιοργάνωσης των χώρων αποθηκών αφορούσαν οι επενδύσεις ύψους €586.609,19, που αναφέρθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα 2023 για την Τζαφέττας Τυροκομική – Κτηνοτροφική ΑΕ. Το FOODReporter επικοινώνησε με την εμπορική διευθύντρια της εταιρείας, Καλλιρρόη Τζαφέττα, η οποία διεκρίνισε: «Το 2023 ήταν για μας καλή χρονιά, στην οποία συνεχίσαμε τις επενδύσεις από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στα τέλη του φετινού Μαΐου ολοκληρώνουμε τον συγκεκριμένο κύκλο επενδύσεων, βάσει του μέχρι τώρα σχεδίου».

«Βρισκόμαστε σε σημείο αποκλιμάκωσης της τιμής της φέτας»
Σύμφωνα με την Καλλιρρόη Τζαφέττα, η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας δεν έχει αυξηθεί μέσα από το επενδυτικό σχέδιο που ολοκληρώνεται, ούτε είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Επειδή όμως οι εξαγωγές και οι συνεργασίες της εταιρείας βρίσκονται «σε ανοδική τάση», όπως η ίδια τόνισε, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τζαφέττας εξετάζει την κατάθεση νέου επενδυτικού σχεδίου προς ένταξη στον επόμενο Αναπτυξιακό Νόμο, η οποία θα περιλαμβάνει βελτιώσεις ως προς τη διαδικασία παραγωγής, αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και προσθήκη νέων κωδικών προϊόντων.

«Όλα είναι ανοικτά και οι συγκεκριμένες επενδύσεις υπάρχουν στο μυαλό μας ως σκέψη. Μένει να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο και να προχωρήσουμε ανάλογα», σχολίασε η κυρία Τζαφέττα. Το θετικό για την εταιρεία είναι ότι έχει πέσει το κόστος της πρώτης ύλης γάλακτος και αυτό έχει βοηθήσει την εταιρεία να γίνει ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική, αποκλιμακώνοντας τις τιμές της. «Εξασφαλίσαμε φθηνότερη τιμή πρώτης ύλης γάλακτος από τους παραγωγούς μας και αυτό μας βοηθά να προσφέρουμε στους πελάτες μας χαμηλότερη τιμή αγοράς. Βρισκόμαστε σε σημείο που μπορούμε με ασφάλεια να μιλάμε για αποκλιμάκωση της τιμής της φέτας», δήλωσε η ίδια.

Η εταιρεία από τον Τύρναβο παράγει κατά πλειοψηφία τυριά τυρογάλακτος και τυριά άλμης σε τρεις κωδικούς (φέτα, λευκό τυρί, κατσικίσιο τυρί), με μεγάλο ποσοστό του όγκου παραγωγής να κατευθύνεται προς βιομηχανικούς πελάτες. Η φέτα καλύπτει το 70% του συνολικού ετήσιου όγκου παραγωγής. Στο σύνολο των κωδικών της Τζαφέττας, η φέτα το 2023 κατέλαβε το 50%. Επιβεβαιώνεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον για παραγωγή φέτας, το οποίο ίσως οδηγήσει τη διοίκηση της εταιρείας να σκεφτεί σοβαρά να συμπεριλάβει το στόχο αύξησης παραγωγικής δυναμικότητας στο νέο επενδυτικό σχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Ο κύκλος εργασιών της Τζαφέττας για το 2023 ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ, έναντι 7,02 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 14,2%), με μεικτό αποτέλεσμα ύψους €943.566,18, κέρδη προ τόκων και φόρων στα €483.866,58 και κέρδη μετά φόρων ύψους €178.920,24. Τα μεικτά κέρδη του 2023 μειώθηκαν κατά 5,28% συγκριτικά με το 2022. Η Τζαφέττας απορρόφησε πέρσι μέρος των αυξήσεων στο γάλα παραγωγού και φέτος, φέρεται να έχει προχωρήσει και σε μειώσεις τιμών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter