Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2003, όταν η ΣΕΚΑΠ εισήγαγε στην αγορά το GR των 25 τσιγάρων στη τιμή του 1,80 ευρώ, με τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η τιμή του να διαμορφώνεται στο 1,90 ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2003, όταν η ΣΕΚΑΠ εισήγαγε στην αγορά το GR των 25 τσιγάρων στη τιμή του 1,80 ευρώ, με τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η τιμή του να διαμορφώνεται στο 1,90 ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2004 η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ λάνσαρε το 25άρι Οld-Navy στην τιμή 1,90 ευρώ, αποσπώντας ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Έναν μήνα μετά η JAPAN TOBACCO «κατεβάζει» την τιμή του πακέτου Winston των 25 τσιγάρων από τα 2,70 στα 2,50 ευρώ και την τιμή του Winston των 20 τσιγάρων από τα 2,30 στα 2 ευρώ. Η συνέχεια ήρθε από την GALLAGHER, η οποία τον περασμένο Μάρτιο μείωσε την τιμή σε ένα από τα χαμηλής κυκλοφορίας σήματά της, το 20άρι Ronson, από τα 2,40 στο 1,50 ευρώ, ενώ η KIOSK TOBACCO εισήγαγε το Burton 25 σε Original και Silver με τιμή 1,80 ευρώ. Στον χορό των μειώσεων εισήλθε και η ΚΑΡΕΛΙΑ που τον περασμένο Απρίλιο λάνσαρε το 20άρι Leader στην τιμή του ενός ευρώ. Η απάντηση ήρθε από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ που στις 24 Ιουνίου κυκλοφόρησε το Next στην τιμή των 80 λεπτών!!!

Η μείωση τιμών έφερε δραματική πτώση των κερδών

Όπως τόνισε στο «μαγαζί μας» ο κ. Ηλίας Χατζηβασίλογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών και Προαστίων Αττικής, «τέτοιου είδους κινήσεις και πολιτικές εκ μέρους των μεγάλων καπνοβιομηχανιών θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, αλλά και για το ίδιο το κράτος. Όλοι έχουμε επενδύσει στις επιχειρήσεις μας προσδοκώντας οφέλη, αλλά αντί κερδοφορίας είμαστε αντιμέτωποι με τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων μας και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να παραμείνουμε αδρανείς».

Οι πρατηριούχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες των μικρών μαγαζιών κάνουν λόγο για σκληρή «κόντρα» μεταξύ των καπνοβιομηχανιών, η οποία ήδη έχει προκαλέσει δραματική μείωση των κερδών τους.

Ο πόλεμος του καπνού …καίει τον κλάδο

Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι ο πόλεμος των καπνοβιομηχανιών θα προκαλέσει και άλλες παρενέργειες, αφού πολλοί συνάδελφοί τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ενώ αναμένεται να γίνει εντονότερο το πρόβλημα της είσπραξης από τους λιανοπωλητές καπνοπώλες που θα εισπράττουν –και άρα θα κερδίζουν– λιγότερα και θα εμφανίζονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους πρατηριούχους τσιγάρων.

Μια εξίσου σοβαρή παρενέργεια του πολέμου των καπνοβιομηχανιών αφορά το Υπουργείο Οικονομικών και τα προβλεπόμενα έσοδά του από τη φορολογία των τσιγάρων. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο κ. Αλογοσκούφης όταν διαπιστώσει ότι εκατομμύρια ευρώ, αντί να μπουν στα ταμεία του κράτους, θα έχουν γίνει… καπνός.