Παύλος Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος, Tsakiris Family

Ένα καινοτόμο προϊόν αναβαθμισμένης διατροφικής σύνθεσης και εμπορικής αξίας προέκυψε από τη συνεργασία της Tsakiris Family και του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η καινοτομία του συγκεκριμένου προϊόντος συνίσταται στην προσθήκη πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, η οποία όπως προκύπτει έχει πολλαπλά οφέλη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία των αυγών τους.

Πρόκειται για προϊόν που αποτελεί καρπό του πρωτοποριακού τριετούς διεπιστημονικού προγράμματος «OlivEgg» με εταίρους την Tsakiris Family και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προϋπολογισμό 389.000 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος – αβγού προστιθέμενης αξίας, που θα παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της υγείας και ευζωίας των ζώων, της κυκλικής οικονομίας, και της στρατηγικής πράσινης ανάπτυξης.

Τα οφέλη της πάστας ελιάς
Τα αποτελέσματα του προγράμματος, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχε και ο Παύλος Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος της Tsakiris Family και συντονιστής του έργου OlivEgg, είναι εντυπωσιακά.

Με βάση πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρατηρήθηκε αύξηση στο πάχος του κελύφους αβγών σε πουλιά που διατράφηκαν με σύνθετη πάστα ελιάς (2,9%-7,35%), με αποτέλεσμα και τη μείωση έως και 34% του ποσοστού των αυγών με σπασμένο κέλυφος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη της σύνθετης πάστας ελιάς στο σιτηρέσιο των ορνίθων, επηρεάζει θετικά το χρωματισμό του κρόκου των αυγών (+ 6%), κάνοντάς τον πιο σκούρο κίτρινο (κροκί – πορτοκαλί).

Σε παράλληλη έρευνα κοινού (focus group), που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, επιβεβαιώθηκε ότι το πορτοκαλί χρώμα του κρόκου αποτελεί δείκτη προτίμησης των καταναλωτών, έναντι του κίτρινου χρώματος.

Σημαντικά ευρήματα αποτελούν επιπλέον, η αύξηση της περιεκτικότητας του αυγού σε πολυφαινόλες στο αρχικό στάδιο της αυγοπαραγωγής, μείωση της περιεκτικότητας των αυγών σε χοληστερόλη και βελτίωση του προφίλ λιπαρών οξέων.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε επίσης ότι, η πάστα ελιάς αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας εκχύλισης του ελαιολάδου, που είναι πλούσιο σε λιπίδια και μπορεί να προσφέρει στα ζώα ενέργεια και συγκεκριμένα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή πολλών βιολογικώς δραστικών (πολυφαινόλες, ελευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη) ενώσεων με αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την παραγωγή της συγκεκριμένης πάστας χρησιμοποιούνται τα απόβλητα της ελαιουργίας, γεγονός που συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνονται επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ
Πέρα από την καινοτομία του OliveEgg, η Tsakiris Family ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά και άλλα νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με κοινωνικό πρόσημο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις στη μονάδα της, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί τρεις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις: νέα μονάδα βιολογικής παραγωγής δυναμικότητας 20.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.200.000 ευρώ), η νέα μονάδα βιολογικής γεωργίας 6.500 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 250.000 ευρώ) και η τρίτη μεγάλη μονάδα συμβατικών (αβγών), 96.000 ορνίθων (ύψος επένδυσης: 1.500.000 ευρώ).

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων επενδύσεων, η συνολική παραγωγή της εταιρείας, που σήμερα ανέρχεται σε 190.000 όρνιθες, θα αυξηθεί κατά 65% και θα ξεπεράσει τις 310.000 όρνιθες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter