Το οινοποιείο Τρουπή (Troupis Winery) βρίσκεται στο κέντρο του οροπεδίου της Μαντινείας στην περιοχή Φτέρη, την καρδιά των αμπελώνων της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Η ιστορία του οινοποιείου ξεκίνησε το 2010, με την οικογένεια να εκμεταλλεύεται την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων και έκτοτε το οινοποιείο εξελίχθηκε σε χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη παραγωγή εκλεκτών οίνων. «Το 2023 ξεκίνησε πιο αισιόδοξο για εμάς τους οινοποιούς, αν και δεν επαληθεύτηκε απόλυτα αυτή η αισιοδοξία. Παρ’ όλα αυτά, το 2023 έκλεισε θετικά για εμάς, καθώς το 2022 είχε μια πάρα πολύ καλή παραγωγή» ανέφερε η ιδιοκτήτρια του Troupis Winery, Παναγιώτα Τρουπή, συνομιλώντας με το FOODReporter.

Το Troupis Winery, μέσα στο 2023, βραβεύτηκε τρεις φορές για τρία διαφορετικά του κρασιά από το θεσμό των 50 Great Greek Wines. «Αναδειχθήκαμε και για το καλύτερο ροζέ ανάμεσα στα 50 καλύτερα ελληνικά κρασιά (ροζέ ξηρός, 100% μοσχοφίλερο)» σχολίασε η κυρία Τρουπή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έδαφος, το κλίμα, η ευγενική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, χαρίζουν στο προικισμένο μοσχοφίλερο όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα ποιοτικό κρασί ΠΟΠ Μαντινεία.

Σχετικά με τα πλάνα του 2024, το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία εξέλιξης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του, ενώ επενδύει σε νέα κτήματα. «Ο σκοπός μας είναι να είμαστε απόλυτα αυτόνομοι ως προς την πρώτη μας ύλη, δηλαδή να έχουμε 100% σταφύλια από τη δική μας παραγωγή. Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε ένα υψηλό ποσοστό παραγωγής σταφυλιών, αλλά επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη, συνεργαζόμαστε και με ντόπιους παραγωγούς» επεσήμανε στο FOODReporter η Παναγιώτα Τρουπή.

Ενδιαφέρον για περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Αγγλίας
Το Troupis Winery διαθέτει αντιπροσώπους σε Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, ΗΠΑ και Κύπρο. «Η καλύτερη αγορά βρίσκεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επίσης, μια πολύ καλή αγορά για εμάς τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η αγορά της Αγγλίας» δήλωσε η κυρία Τρουπή, προσθέτοντας ότι το οινοποιείο θέλει να επεκταθεί περισσότερο στην εν λόγω αγορά. Η ίδια ανέφερε ότι το οινοποιείο διαθέτει ένα αρκετά «εξωστρεφές πρόσωπο», καθώς ήδη πάνω από το μισό μέρος της παραγωγής του εξάγεται στις αγορές του εξωτερικού. Στην ελληνική αγορά το Troupis Winery διαθέτει τα προϊόντα του κυρίως σε κάβες με premium κρασιά και σε εστιατόρια. Όσον αφορά στην τοποθέτησή των κρασιών του στο ράφι του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου, η επιχείρηση δεν αποκλείει πιθανές μελλοντικές συνεργασίες, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην εστίαση και τις κάβες προς το παρόν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter