Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων –οι περισσότερες έχουν ήδη δρομολογηθεί από το 2024. Μεταξύ των επικείμενων συμφωνιών είναι η εξαγορά της Avramar από τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε στάδιο επιλογής προτιμητέου επενδυτή. Αλλαγή ιδιοκτησίας αναμένεται στην Μπάρμπα Στάθης, ενώ μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Στον ορίζοντα διαφαίνεται, επίσης, ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα από τον Ινδό επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ιδρυτή του Switz Group. Πωλητήριο αναμένεται να μπει στην παλαιότερη ελληνική ελαιουργική εταιρεία, τη Μινέρβα, καθώς και στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, μετά την αποεπένδυση του επενδυτικού fund Diorama του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων-ποτών συνδυάζεται με ανακατατάξεις και στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Το κοινό στοιχείο είναι η συγκέντρωση της αγοράς, μέσω της εξαγοράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Στις εξαγορές και στις στρατηγικές συνεργασίες το 2024 ξεχώρισαν τα ελληνικά επενδυτικά funds της τριάδας των κ. Θεοδωρόπουλου-Καραμούζη-Ταμβακάκη. Ανερχόμενες τάσεις, που θα συνεχιστούν το 2025, είναι η στροφή στα υγιεινά τρόφιμα και σνακς, στα έτοιμα και τα ημιέτοιμα γεύματα, οι επενδύσεις στο εμφιαλωμένο νερό, στα αναψυκτικά και στο τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Ποιοι πρωταγωνίστησαν το 2024 στις επιχειρηματικές εξελίξεις
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της χρονιάς που αφήσαμε πίσω μας, αναδείχθηκε ακόμα μία φορά ο επιχειρηματικά αεικίνητος κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Από την πώληση της Chipita το 2021, ο κ. Θεοδωρόπουλος συνεχίζει με σταθερά βήματα να υφαίνει ένα δυνατό ιστό στον κλάδο των τροφίμων. Με την Bespoke να γίνεται σημείο αναφοράς, απέκτησε το καλοκαίρι του 2023 πλειοψηφικό ποσοστό στην ΙΟΝ. Ένα χρόνο αργότερα η ιστορική σοκολατοβιομηχανία εξαγόρασε το 75% της εταιρείας Λάβδας, επαναφέροντας τις καραμέλες στο χαρτοφυλάκιό της, ύστερα από μια απουσία επτά ετών.

Οι τελευταίες προσθήκες συνεχίζουν την δυναμική πορεία ανάπτυξης της Bespoke, η οποία πλέον καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα επιχειρήσεων: Από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας που δραστηριοποιείται πλέον και στα έτοιμα γεύματα, τη βορειοελλαδίτικη Αμβροσία που ειδικεύεται στα έτοιμα τρόφιμα και τις σαλάτες, μέχρι τους Ελληνικούς Χυμούς, με έδρα τη Λάρισα (μαζί με την EOS Capital Partners). Εκτός από τις εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων η Bespoke επέκτεινε τις δραστηριότητές της, με τη σύσταση νέας εταιρείας υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτικής, της Bespoke SGA Services. Είχε προηγηθεί το 2024 η σύσταση της Bespoke USA LLC, με σκοπό τη διανομή και εμπορία των προϊόντων του ομίλου στις ΗΠΑ.

Έξω από την «ομπρέλα» της Βespoke o κ. Θεoδωρόπουλος διατηρεί συμμετοχή σε τουλάχιστον άλλες τρεις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα: Στην ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, τις υδροπονικές καλλιέργειες τομάτας Wοnderplant και τη Σ. Μεντεκίδης των εμφιαλωμένων νερών Σελί και Διός.

Oι επενδυτικές κινήσεις του SMERC
Στην τελευταία δραστηριοποιείται από κοινού με τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια EOS Capital Partners του κ. Απόστολου Ταμβακάκη και SMERemediumCapital (SMERC) του κ. Νικόλαου Καραμούζη, που μαζί με την Bespoke εξελίσσονται στη «χρυσή τριάδα» των ελληνικών funds.

Το επενδυτικό ταμείο του κ. Καραμούζη συνέχισε και το 2024 τις επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Τον Οκτώβριο απέκτησε στρατηγικό μερίδιο στην Organic 3S, ενισχύοντας την παρουσία του στον τομέα της υγιεινής διατροφής, έναν κλάδο με ραγδαία ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία βιολογικών προϊόντων, στις μπάρες και τα σνακ δημητριακών και στα γλυκαντικά με στέβια, σε συνεργασία με την ΕΨΑ.

Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η ίδρυση του ομίλου Τhe Olive Legend Group από το SMERC και την Inspiring Earth, αποκτώντας πλειοψηφικά πακέτα σε εταιρείες-κλειδιά στον τομέα του ελαιολάδου: Την Λατζιμάς, τα Έλαια Σητείας και την Olympian Green International.
Επίσης εντός του 2024 το SMERC προχώρησε στην αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής εταιρείας αναψυκτικών ΕΨΑ, στην Αγριά Βόλου, μέσω της ανώνυμης εταιρείας Αγριά Εμπορική.

Η διάσωση των παγωτών Δωδώνη
Ένα από τα πιο πλέον συζητημένα deal, που ολοκληρώθηκε το 2024 μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο χρόνια με πέντε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ήταν η τελική απόκτηση της εταιρείας Δωδώνη Παγωτά από την αλυσίδα φούρνων Βενέτης. Η εξαγορά ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο πολύπαθος κύκλος της ιστορικής βιομηχανίας παγωτών αναμένεται να κλείσει και τυπικά αυτές τις ημέρες. Στις 22 Ιανουαρίου συζητείται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Δωδώνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σταύρου Μονεμβασιώτη, διευθύνοντα συμβούλου της Βενέτης, ο πρώτος κύκλος επενδύσεων θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία, περιλαμβάνοντας την εξαγορά φάρμας, επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων. Ας σημειωθεί ότι παρά τη διψήφια αύξηση πωλήσεων το 2023 (18,3%), οι ζημιές της Δωδώνη Παγωτά ξεπέρασαν τα 3,29 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της αγγίζουν τα 38,8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η Βενέτης το καλοκαίρι του 2024 ίδρυσε την εταιρεία «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων», έχοντας συμμετοχή 55%, με σκοπό την παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς.

Aλλαγές στη Εurocatering
Μια άλλη αξιοσημείωτη συμφωνία ήταν η απόκτηση του 30% της Eurocatering, που παράγει τις συσκευασμένες σαλάτες «Φρεσκούλης», από τη Latsco Family Office. Η είσοδος του οικογενειακού γραφείου διαχείρισης επενδύσεων της κ. Μαριάννας Λάτση στο χώρο των τροφίμων επιτεύχθη μέσω της μερικής και ολικής αποεπένδυσης του EOS Capital Partners και Elikonos Capital αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Eurocatering σχεδιάζουν την πώληση της εταιρείας ως τα μέσα του 2027, με ελάχιστο τίμημα 79 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις αλλαγές του καταστατικού της εταιρείας που κοινοποιήθηκαν στο ΓΕΜΗ.
Η στροφή στα υγιεινά σνακ δεν άφησε αδιάφορη την αρτοποιία Καραμολέγκος, που επένδυσε στην ελληνική εταιρεία Nutree, αποκτώντας πλειοψηφικό μερίδιο. Η Nutree ειδικεύεται στις μπάρες και στα γλυκίσματα πρωτεΐνης, με φυσικά προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μια ιδιαίτερα ανερχόμενη κατηγορία.

Στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων ξεχωρίζει η εξαγορά του εργοστασίου φέτας της Δωρικής στα Ιωάννινα από την Desserta Hellas. Το εργοστάσιο θα συνεχίσει να παράγει τα προϊόντα «Χωριό» υπό την αιγίδα της Μινέρβα, στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος.

Οι επενδυτικές προτεραιότητες φέτος
Το 2025 η δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων-ποτών αναμένεται να διατηρήσει την έντονη δυναμική της, με τα σνακ, τα έτοιμα γεύματα, τα προϊόντα plant-based και τα κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης να είναι οι κύριες επενδυτικές προτεραιότητες. Ο κλάδος συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και διεθνών επενδυτών, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα σε όρους αξίας παραγωγής, άνω του 24%. Σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων-ποτών αναλογεί στο 25% του τζίρου της μεταποίησης στη χώρα. Έντονα ανοδική είναι και η πορεία των εξαγωγών, με αύξηση 12,6% το 2023, συμβάλλοντας στην υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος παρά την αύξηση των εισαγωγών.
Φέτος ο κλάδος των τροφίμων-ποτών στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει οριακή ανάπτυξη, με προβλεπόμενη αύξηση πωλήσεων κατά 0,8% το πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις στελεχών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΙΕΛΚΑ.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποδίδεται πρωτίστως στην αύξηση του κόστους ζωής, η οποία εξακολουθεί να πιέζει τους καταναλωτές, όπως επιβεβαιώνουν όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε έρευνα κοινής γνώμης της ΜRB κατά το 70% οι πολίτες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της ακρίβειας βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, η ενοικίαση στέγης και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίστοιχα σε έρευνα της GPO περισσότερο από τους έξι στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι δυσκολεύονται αρκετά έως πολύ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα και άλλα είδη του σούπερ μάρκετ.

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πέρυσι οι επιπτώσεις του δρουν σωρευτικά, μετά από τρία χρόνια ανατιμήσεων. Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα της ΕΥ για τις καταναλωτικές τάσεις φέτος, σχεδόν οι μισοί (49%) αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα, ενώ περισσότερο από τους επτά στους δέκα ερωτώμενους φρονούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν το σημαντικότερο κριτήριό τους για αγορές και τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων είναι συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, αναμένοντας σταθεροποίηση τόσο του όγκου πωλήσεων όσο και των τιμών.

Επενδυτικές ευκαιρίες
Παρά τις προκλήσεις funds και επιχειρηματικοί όμιλοι διακρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως σε κατηγορίες προϊόντων που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης. Η στροφή στην υγιεινή διατροφή, όπως την αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι καταναλωτές, ωθεί τις επιχειρήσεις να εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκια τους με καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Διαρκώς αυξανόμενη είναι και η τάση για έτοιμα και ημιέτοιμα γεύματα, κατηγορία που προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον όλο και περισσότερων βιομηχανιών τροφίμων αλλά και επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου. Διεθνώς, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Research And Markets, το μέγεθος της αγοράς των έτοιμων γευμάτων αναμένεται να σημειώσει ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αυξανόμενο στα 272,76 δισ. δολάρια το 2028 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,3%. Άλλωστε, οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας στρέφουν τους καταναλωτές στην ευκολία των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων αντί του καθημερινού μαγειρέματος, που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Παράλληλα, η καινοτομία και η τεχνολογία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων και βελτιώνοντας την εμπειρία των καταναλωτών.

Ο μετασχηματισμός της αγροδιατροφής
Σύμφωνα με τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση Institute of Food Technologists (IFT), οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κλάδο της αγροτεχνολογίας αναμένεται να ανακάμψουν το 2025, μετά από μια αναδίπλωση τη χρονιά που πέρασε. Οι νέες πολιτικές της ΕΕ για το μετασχηματισμό της αγροδιατροφής και τα αναπτυξιακά προγράμματα αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και στην Ελλάδα.

Ήδη μεγάλα funds, που ειδικεύονται στα logistics, το real estate και τις τουριστικές υπηρεσίες, εκφράζουν ενδιαφέρον επέκτασης στον αγροδιατροφικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων HIG Capital, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2017 διαχειριζόμενη έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Εντός του 2025 η ΗIG Capital σχεδιάζει τη μετατροπή της Ελληνικής Χαλυβουργίας σε κέντρο logistics, ενώ θα συμμετέχει στη διαβούλευση για το επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή.

Η Inventio, ο ελληνικός βραχίονας του αμερικανικού fund, ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη ότι θα δραστηριοποιηθεί σε νέα πλατφόρμα με αντικείμενο την αγροδιατροφή, χτίζοντας το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη πενταετία, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναπτυξιακός νόμος και Ταμείο Ανάκαμψης
Η αγροδιατροφή και η μεταποίηση είναι στο «μενού» και του νέου αναπτυξιακού νόμου που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ευνοεί τις επενδύσεις κλίμακας, με στόχο την αλλαγή υποδείγματος στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, εντός του 2025 αναμένεται να προκηρυχθούν τέσσερα νέα καθεστώτα, συνολικών ενισχύσεων 600 εκατ. ευρώ, για επενδυτικά σχέδια άνω των 10 εκατ. ευρώ, προσφέροντας φοροαπαλλαγές.

Εν τω μεταξύ, στενεύουν τα περιθώρια για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα. Αν και προβλέπονται κονδύλια συνολικού ύψους 579 εκατ. ευρώ, μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εκταμιευθεί λιγότερα των 200 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις και στην υλοποίηση των έργων προκαλεί την ανησυχία της Κομισιόν και του Ελεγκτικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους παρατυπιών ή και απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Τα deals του 2025
Η εξαγορά της εταιρείας χυμών Κάμπος Χίου από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία ολοκληρώθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή χυμών της εταιρείας πρόκειται να μεταφερθεί από τη Χίο στη Λάρισα. Η συμφωνία, αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων για περισσότερο από 18 μήνες. Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή σκυτάλης μιας επιχείρησης, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στο μακρινό 1963. Τότε η χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια Χανδρή αποφάσισε να αξιοποιήσει τα πλούσια εσπεριδοειδή του νησιού, δημιουργώντας ένα εργοστάσιο χυμών με την επωνυμία ΕΒΕΚ. Το 1984 το εργοστάσιο δωρίστηκε σε τρεις συνεταιρισμούς εσπεριδοκαλλιεργητών, ωστόσο στη συνέχεια η παραγωγή εγκαταλείφθηκε και το εργοστάσιο παρέμεινε ανενεργό. Το 2009 μια νέα προσπάθεια αναγέννησης οδήγησε στη δημιουργία της Χυμοί Χίου. Με δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής, εκχύμωσης και εμφιάλωσης, το προϊόν αναγνωρίστηκε για την ποιότητά του και απέκτησε αξιόλογη παρουσία στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Η απόκτηση του Κάμπου Χίου από τον όμιλο των αδελφών Σαράντη θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στους χυμούς ψυγείου, στους οποίους κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο, με τους κωδικούς της ετικέτας «Όλυμπος».

Από τις πλέον αναμενόμενες συμφωνίες φέτος είναι η πώληση της Μπάρμπα Στάθης, της εταιρείας που με έδρα τη Θεσσαλονίκη κυριαρχεί στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών περισσότερο από μισό αιώνα. Η Vivartia υπό την καθοδήγηση του επενδυτικού fund CVC Capital Partners σχεδιάζει την πώληση της εταιρείας, φέρνοντας τη «ναυαρχίδα» των κατεψυγμένων τροφίμων κοντά στην Ideal Holdings, του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Με αποτίμηση που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, η συμφωνία περιλαμβάνει μετρητά και διενέργεια δανεισμού. Τα χρέη που αναμένεται να αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης εκτιμώνται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή της συμφωνίας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, εφόσον πρώτα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε εξέλιξη η διάσωση της Αvramar
Η πώληση του ελληνικού κλάδου της Avramar, κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του νομικού ελέγχου. Ο αραβικός όμιλος Aqua Bridge σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ εξετάζεται η διαχείριση των χρεών της ύψους 400 εκατ. ευρώ. Την πρόταση του Αqua Bridge ενέκριναν οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), οι οποίες κατέχουν το σύνολο των μετοχών της Avramar ως ενέχυρο για τα χρέη της. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο θα είναι το «κούρεμα» των δανείων, εφόσον η συμφωνία εξυγίανσης εγκριθεί από Πρωτοδικείο. Ανάμεσα στα ποσοστά που έχουν ακουστεί είναι ένα γενναίο «ψαλίδι» της τάξης του 70%, αφού όμως πρώτα εξοφληθούν οι οφειλές σε προμηθευτές.

Πρόκειται για ένα deal διάσωσης, που αν αποφέρει καρπούς, θα δώσει ανάσα στην ελληνική αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας, αφού τα χρέη της εταιρείας σε προμηθευτές επηρεάζουν το σύνολο του κλάδου.

Ινδικές επενδύσεις
Ο κ. Taizoon Khorakiwala συνεχίζει να επενδύει στον ελληνικό κλάδο τροφίμων, έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερα των 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες όπως η Ιωνική Σφολιάτα, η Olympic Food και άλλες. Στα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία επενδυτικού ταμείου και η ενίσχυση της παρουσίας του στις κατηγορίες των βιολογικών προϊόντων και στα logistics.

Πωλητήριο σε Μινέρβα και ΕΖΑ
Εκτός απροόπτου εντός του 2025 αναμένεται να μπει πωλητήριο στην αρχαιότερη ελαιουργική εταιρεία της Ελλάδας, τη Μινέρβα, ενώ παρόμοια μοίρα επιφυλάσσεται και στην Ελληνική Ζυθοποιεία Αταλάντης. Και οι δύο εταιρείες έχουν περάσει στον έλεγχο του επενδυτικού fund Diorama Investments Sicar, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments. Τυπικά το fund έχει ολοκληρώσει τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και δρομολογεί αποεπένδυση, όμως τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν ρευστά.