Η γραφειοκρατία, αλλά και η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων σπρώχνουν τις επιχειρήσεις πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης, οδηγώντας πολλές από αυτές σε θανατηφόρο αδιέξοδο! Αυτό δυστυχώς είναι το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να φτάσει ο καθένας, που θα πληροφορηθεί για την τύχη που είχαν οι 102 αιτήσεις επενδυτικών προγραμμάτων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, που υπέβαλαν αρμοδίως μέλη του ομίλου αγορών ΕΛΕΤΑ...

Όπως τονίσθηκε προς το σελφ σέρβις από τη διοίκηση του ΕΛΕΤΑ, μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου κανένα από τα μέλη του ομίλου αγορών δεν είχε εξασφαλίσει την προβλεπόμενη από το νόμο έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Πρόκειται για επενδυτικά πλάνα που κατάρτισαν οι 102 από τις 360 επιχειρήσεις-μέλη του ομίλου αγορών, με σκοπό τη χρηματοδότησή τους για την αναβάθμιση-επέκταση των εγκαταστάσεών τους, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το εγχώριο εμπόριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για κεφάλαια, τα οποία σε σύνολο κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι κάθε επενδυτικός φάκελος προέβλεπε την εκτέλεση έργων αξίας 100.000 έως 150.000 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε έφθασαν στις επιχειρήσεις και το σημαντικότερο όλων, όπως αναφέρουν παράγοντες του ΕΛΕΤΑ, ακόμη κι αν κάποια στιγμή δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις είναι αμφίβολο αν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα είναι σε θέση να εκτελέσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

«Άλλη ήταν η οικονομική τους θέση όταν υπέβαλλαν τις σχετικές προτάσεις και άλλη είναι σήμερα –προφανώς δυσχερέστερη, κρίνοντας από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον», σχολιάζουν.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ορισμένες εταιρείες πιθανώς σήμερα δεν υφίστανται ως νομικά πρόσωπα. Ίσως «έχουν κατεβάσει ρολά», καθώς, όπως τονίζει η διοίκηση ομίλου, τους τελευταίους μήνες δέκα επιχειρήσεις-μέλη του διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Ίσως μάλιστα κάποιες εξ αυτών, αν είχαν εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις, να παρέμεναν εν ζωή…

Δέκα νέα μέλη φέτος
Πάντως, παρά τα προβλήματα της αγοράς και τα εμπόδια που θέτει στην επιχειρηματικότητα η ίδια η πολιτεία, οι επιχειρήσεις μέλη του ΕΛΕΤΑ συνεχίζουν να διεκδικούν την παρουσία τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ομίλου, σήμερα στο δυναμικό του περιλαμβάνονται 360 επιχειρήσεις, που από κοινού ελέγχουν 600 σημεία πώλησης, ετήσιου τζίρου της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, οι 10 εντάχθηκαν φέτος στην οικογένεια του ΕΛΕΤΑ καλύπτοντας έτσι τις απώλειες του ομίλου από τα ισάριθμα «λουκέτα» που υποχρεώθηκαν να βάλουν επιχειρηματίες-μέλη του. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τα συνολικά μεγέθη του παραμένουν σταθερά, τόσο λόγω της εγγραφής νέων μελών, όσο και της στρατηγικής επιδίωξης του ΕΛΕΤΑ να υποστηρίζει τα μέλη του με πρακτικές marketing και άλλες προωθητικές ενέργειες, ώστε να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την πιστότητα των πελατών τους.

Ελάχιστοι πια οι ακάλυπτοι μικρομεσαίοι
Παράγοντες του ΕΛΕΤΑ τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά την είσοδο νέων μελών στους ομίλους αγορών. Ήδη στα μεγάλα σχήματα έχουν συνασπιστεί οι βασικότεροι μικροί και μικρομεσαίοι «παίκτες» του κλάδου, οπότε εκτός ομίλων αγορών βρίσκονται πλέον μόνο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν κινούν το ενδιαφέρον των ομίλων αγορών.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΕΤΑ συνεχίζει την προσπάθεια προώθησης της ενιαίας εταιρικής ταυτότητας στα μέλη του. Ήδη το σήμα «proton» έχουν αναρτήσει 155 καταστήματα, εκ των οποίων τα 10 το τελευταίο 12μηνο. Η σχετική πρωτοβουλία συνεχίζεται, όμως με βραδύτερο ρυθμό, λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι μετατροπές των καταστημάτων κοστίζουν ακριβότερα όσο περισσότερο η ρευστότητα αποτελεί για τους επιχειρηματίες «πολυτέλεια».