Τρεις στους τρεις στόχους της κερδίζει φέτος η Metro, η διοίκηση της οποίας βλέπει τα συνολικά μεγέθη της εταιρείας να εξελίσσονται ανοδικά, πριμοδοτούμενα από τα καταστήματα που προσέθεσε στο δίκτυό της η εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι, από τα προϋπάρχοντα καταστήματά της λιανικής και από το δίκτυο των cash & carry.

Για την εταιρεία το δυσκολότερο φέτος στοίχημα ήταν να «γυρίσει» τα Metro Cash & Carry σε ανοδική πορεία. Ο στόχος αυτός απαίτησε προσαρμογές στη στρατηγική του δικτύου, πράγμα που τελικά καρποφόρησε. Δύσκολος στόχος θεωρήθηκε και η επίτευξη θετικού προσήμου στις πωλήσεις των παλαιών My Market, πράγμα που επίσης έγινε παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΥΣ, τόσο στη Metro όσο και συνολικά στην αγορά του κλάδου. Η ανοδική τάση του τζίρου των πάλαι ποτέ καταστημάτων Βερόπουλος, νυν My Market, ήταν ίσως ο ευκολότερος στόχος, καθότι δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα μέγιστα στην εταιρεία. Στελέχη της Metro σχολιάζοντας τη θετική πορεία το 2019, την αποδίδουν αφενός στο θετικό κλίμα εδώ και μήνες στην αγορά και αφετέρου στο ότι πλέον αποδίδει η νέα πολιτική μάρκετινγκ που ακολουθεί η αλυσίδα. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η Metro έχει ακόμη να κάνει πολλά στον τομέα του μάρκετινγκ, προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστική, φέρνοντας στα καταστήματά της καταναλωτές, που σήμερα επιλέγουν άλλες επωνυμίες σούπερ μάρκετ ως κύριες για τις αγορές τους. «Τα πρώτα βήματα έγιναν. Με την πάροδο των ετών η Metro θα κερδίζει την προσοχή περισσότερων πελατών», αναφέρει παράγοντας της αλυσίδας, διαπιστώνοντας ότι οι νέοι πελάτες είναι που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη.

Επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ στη διετία
Έχοντας πλέον κλείσει το οκτάμηνο με αυξημένα έσοδα για την εταιρεία, η διοίκησή της προσβλέπει το τέλος του 2019 να βρει τη Metro με ενισχυμένο τζίρο, λίγο υψηλότερα του στόχου της, και με αυξημένο μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι φέτος, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει παρά ελάχιστα νέα καταστήματα από τα αρχικώς προβλεπόμενα. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους μόλις τον Αύγουστο εγκαινίασε το πρώτο για το 2019 καινούργιο της σούπερ μάρκετ –εδρεύει στη Γαστούνη. Ως το τέλος του έτους θα προστεθούν στο δίκτυό της το πολύ ακόμη δύο νέα καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις της εταιρείας θα παρουσιάσουν φέτος κάμψη. Ωστόσο, το 2020 τα προς επένδυση κεφάλαια θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με αποτέλεσμα στη διετία να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 70 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας πέραν των νέων καταστημάτων, τα οποία συνολικά θα είναι οκτώ, προβλέπει και δύο επεκτάσεις εγκαταστάσεων σε κέντρα logistics, η πρώτη στις αποθήκες της αλυσίδας στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στο κέντρο διανομής Οινοφύτων. Και στις δύο περιπτώσεις θα προστεθούν περί τα 20.000τμ ανά εγκατάσταση.

Πώς έκλεισε το 2018
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της Metro, το 2018 έκλεισε με σημαντική ανάπτυξη. Ειδικότερα, σε εταιρικό επίπεδο απέφερε πωλήσεις 1,191 δισ. ευρώ έναντι 1,039 δισ. ευρώ το 2017 και σε ενοποιημένη βάση 1,191 δισ. ευρώ έναντι 1,172 δισ. ευρώ το 2017. Το 2018 η Metro εμφάνισε οριακή αύξηση των καθαρών κερδών της προ φόρων. Σε εταιρική βάση τα κέρδη ανήλθαν σε 10,712 εκατ. ευρώ από 10,208 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και σε ενοποιημένη βάση στα 10,723 εκατ. ευρώ από 10,401 εκατ. ευρώ το 2017.