Το Υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτοντας στοιχεία σχετικά με την παραβιάση του νόμου περί απαγόρευσης των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους εκ μέρους των τριών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ - κατά πληροφορίες, δύο ξένων συμφερόντων και μιας ελληνικών - φέρεται να ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με τον νόμος, η υπόθεση σύντομα θα παραπεμφθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εξέλιξή της αναμένεται ότι θα επηρεάει καθοριστικά τις διαβουλεύσεις που διενεργεί η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ σχετικά με την θεσμοθέτηση Οδηγίας η οποία θα προβλέπει την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους.
Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους φαίνεται πως άρχισε. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, διαθέτοντας στοιχεία για παρατυπίες που αφορούν συγκεκριμένες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, φέρεται να ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων κατά των παρανομούντων. Στο στόχαστρό του έχουν ήδη μπει τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο μεγάλες αλυσίδες ξένων συμφερόντων και μίας ελληνικών, για τις οποίες διατυπώθηκαν καταγγελίες που αφορούν κατά κύριο λόγο το τελευταίο τρίμηνο του 2002. Οι καταγγελίες, που διατυπώθηκαν από τον ΣΕΣΜΕ, έκαναν λόγο για πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους σε περισσότερους από 50 κωδικούς προϊόντων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παντελής Παντελιάδης, με δηλώσεις του στο «σ.σ.» επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Υπουργείο κίνησε τελικά τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου. «Έχω την πληροφορία ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να παρέμβει», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι σε πρώτη φάση θα διενεργηθούν έλεγχοι στην αγορά με τη συγκέντρωση τιμολογίων και στοιχείων που αφορούν στις τιμές λιανικής των επίμαχων αγαθών και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες, θα επιβληθούν πρόστιμα. Ο κ. Παντελιάδης χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη αυτή, έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι στις προθέσεις του ΣΕΣΜΕ δεν είναι να τιμωρηθούν ενδεχομένως κάποιες αλυσίδες, αλλά να συνετιστούν, ώστε να εξασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός. Τέλος ο κ. Παντελιάδης υπογράμμισε ότι ο κλάδος «αγωνίστηκε για την ψήφιση του νόμου και επιθυμεί διακαώς την εφαρμογή του», ενώ πρόσθεσε ότι «όσες αλυσίδες δεν συμμορφώνονται, οδηγούνται μόνες τους στην επιβολή ποινών».
Η απόφαση του Υπουργείου να παρέμβει στο ζήτημα αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές και τη σκοπιμότητα ενός νόμου τον οποίο ζήτησε η ίδια η αγορά από την κυβέρνηση το 2001 και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2002. Η εξέλιξη που θα έχει τελικά η υπόθεση αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις διαβουλεύσεις που διενεργούνται από την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ζήτημα της διαμόρφωσης των τιμών λιανικής. Το Υπουργείο έχει δηλώσει επισήμως τις προθέσεις του να επιταχύνει τις διαδικασίες θεσμοθέτησης οδηγίας που θα προβλέπει την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους.
Ωστόσο η απόφασή του να εφαρμόσει τον νόμο το φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθ΄ ότι καλείται να ενεργοποιήσει διατάξεις που έως έναν βαθμό αντιστρατεύονται την αντιπληθωριστική πολιτική της κυβέρνησης, τη στιγμή κατά την οποία ζητείται από την αγορά η στήριξη του κυβερνητικού έργου με την αυτοσυγκράτησή της σε θέματα τιμών.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για την εφαρμογή του νόμου:
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα αναζητήσουν στοιχεία που αφορούν το περιεχόμενο των καταγγελιών εις βάρος των συγκεκριμένων εταιρειών.
- Αφού συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος, θα τον παραπέμψουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να διατυπώσει ουσιαστική θέση για την υπόθεση –βάσει νόμου έχει την υποχρέωση να αποφανθεί για την παράβαση και να προτείνει το ύψος του προστίμου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
- Ο φάκελος με το πρόστιμο θα κοινοποιηθεί στον υπουργό, προκειμένου να λάβει εκείνος την τελική απόφαση.