Οι μπαταρίες TOSHIBA, γνωστές στην ελληνική αγορά από το 1984, έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών χάρη στην υψηλή τους ποιότητα. Στην κατηγορία της ενισχυμένης αλκαλικής μπαταρίας κατέχουν την πρώτη θέση από το 1992 μέχρι σήμερα, ενώ συνολικά το ποσοστό πωλήσεών τους σε σχέση με τις υπόλοιπες μπαταρίες είναι 30%.

Οι μπαταρίες TOSHIBA, γνωστές στην ελληνική αγορά από το 1984, έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών χάρη στην υψηλή τους ποιότητα. Στην κατηγορία της ενισχυμένης αλκαλικής μπαταρίας κατέχουν την πρώτη θέση από το 1992 μέχρι σήμερα, ενώ συνολικά το ποσοστό πωλήσεών τους σε σχέση με τις υπόλοιπες μπαταρίες είναι 30%.

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής μετρούν τα προϊόντα αυτόνομης ενέργειας (μπαταρίες), που είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της εταιρείας TOSHIBΑ. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1907, από τη νεαρή τότε ιαπωνική εταιρεία που είχε ιδρυθεί το 1875. Οι μπαταρίες ήταν από τους πρώτους τομείς στους οποίους επεκτάθηκε και εξειδικεύθηκε, καθώς ήταν άκρως απαραίτητες για τη λειτουργία των τεχνολογικών προϊόντων που παρήγαγε.

Χρονιά-σταθμός στην ιστορία των μπαταριών TOSHIBA ήταν το 1954, όταν δημιουργήθηκε στον όμιλο ξεχωριστό τμήμα για τη διαχείριση της συγκεκριμένης υποκατηγορίας, η TOSHIBA BATTERIES CORPORATION, που υφίσταται έως σήμερα. Η αλματώδης ανάπτυξη του ομίλου συνεχίστηκε και στην κατηγορία της μπαταρίας, καθώς η εξέλιξη των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας απαιτούσε εξειδίκευση υψηλού επιπέδου και στη συγκεκριμένη υποκατηγορία. Σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη τη γκάμα των μπαταριών και παράγει κυλινδρικές, φωτογραφικές, μπαταρίες-κουμπιά, λιθίου και επαναφορτιζόμενες. Είναι ο πρώτος όμιλος παγκοσμίως στο χώρο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και απασχολεί 192.000 εργαζόμενους, ενώ οι πωλήσεις του έφτασαν το 2000 τα 5,100 δισ. ευρώ.

Η TOSHIBA στην Ελλάδα

Η γνωριμία των μπαταριών TOSHIBA με τους Έλληνες καταναλωτές ξεκίνησε το 1984, όταν η πολύ καλή φήμη του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ στους κύκλους του ελληνικού εμπορίου οδήγησε την TOSHIBA BATTERIES CO να του εμπιστευτεί την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή των προϊόντων της στη χώρα. Τα προϊόντα της εξάλλου ταίριαζαν απόλυτα και με το προφίλ που είχε δημιουργήσει ο όμιλος ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην εγχώρια αγορά με το επικοινωνιακό μήνυμα «Ο ειδικός στις μπαταρίες».

Κατά την πρώτη πενταετία της προώθησής τους στην ελληνική αγορά οι μπαταρίες TOSHIBA υποστηρίχτηκαν διαφημιστικά με το λογότυπο «Μπαταρίες TOSHIBA, κινούν το σύμπαν». Το 1990 άρχισε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια με έμφαση στα τηλεοπτικά σποτ και με κεντρικό μήνυμα το «TOSHIBA, η ιαπωνική δύναμη». Η καμπάνια διήρκεσε πέντε χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, το λανσάρισμα της νέας αλκαλικής μπαταρίας TOSHIBA υποστηρίχθηκε με το μήνυμα «Νέα αλκαλική μπαταρία για διπλάσια διάρκεια δύναμης».

Η αξεπέραστη ποιότητα των μπαταριών TOSHIBA, σε συνδυασμό με τη δυνατή παρουσία του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τις έχουν κατατάξει πολύ ψηλά στην προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή. Σήμερα κατέχουν μερίδιο αγοράς ύψους περίπου 30%, καθώς ετησίως πωλούνται περισσότερα από 20 εκατ. τεμάχια στο σύνολο των περίπου 65 εκατ. τεμαχίων που καταναλώνει η ελληνική αγορά. Στις πωλήσεις μπαταριών του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς διακινούνται σε μεγάλο βαθμό από το λιανεμπόριο (εκτός των ΤOSHIBA, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι η μοναδική που παράγει μπαταρίες στην Ελλάδα, οι οποίες διακινούνται με την επωνυμία SUNLIGHT).

Τρεις χρονιές-σταθμός σημάδεψαν την πορεία των μπαταριών TOSHIBA στην ελληνική αγορά. Το 1992 η απλή κυλινδρική μπαταρία αντικαταστάθηκε από την ενισχυμένη στην ίδια τιμή. Το γεγονός αυτό έδωσε στο προϊόν την πρώτη θέση στην κατηγορία της απλής μπαταρίας, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1994 εισήχθηκε η πρώτη 100% οικολογική αλκαλική μπαταρία (με 0% υδράργυρο και 0% κάδμιο), ενώ το 1998 κυκλοφόρησε η πιο δυνατή μπαταρία στην αγορά, η οποία χάρη σε μια μοναδική τεχνολογία προσφέρει στον καταναλωτή τη διπλάσια διάρκεια δύναμης σε σχέση με τις κοινές αλκαλικές μπαταρίες.

Οι μπαταρίες που σήμερα κυκλοφορούν μαζικά με την επωνυμία TOSHIBA είναι οι heavy duty (απλές, σε όλη τη γκάμα) και οι αλκαλικές (σε όλη τη γκάμα).

Οι πωλήσεις της ΓΕΡΜΑΝΟΣ κατανέμονται σε αναλογία: κατά 56% απλές μπαταρίες και 44% αλκαλικές, όσον αφορά στον αριθμό τεμαχίων και κατά 35% απλές και 65% αλκαλικές όσον αφορά στο τζίρο. Η κλασική minion μπαταρία (γνωστή ως ΑΑ) κατέχει το 58% της αγοράς, τόσο της απλής όσο και της αλκαλικής.

Οι μπαταρίες είναι προϊόντα αυθόρμητης αγοράς (impulse) και η διανομή τους γίνεται κατά κύριο λόγο από τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Στα σούπερ μάρκετ πραγματοποιείται περίπου το 60% των συνολικών πωλήσεων. Η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεργάζεται με τις περισσότερες αλυσίδες λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και η TOSHIBA στην Ευρώπη

Το 1991 άρχισε η συνεργασία του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ με την TOSHIBA και στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης. Η διακίνηση των μπαταριών άρχισε από την αγορά της Βουλγαρίας και την επόμενη πενταετία επεκτάθηκε στη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρωσία. Σήμερα οι μπαταρίες TOSHIBA είναι οι υπ’ αριθμόν ένα σε πωλήσεις στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Από το 2000 ο όμιλος εξασφάλισε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των κυλινδρικών μπαταριών TOSHIBA και στη δυτική Ευρώπη. Ξεκίνησε τη δημιουργία δικτύων πωλήσεων αρχικά από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ επί του παρόντος δημιουργεί δίκτυα πωλήσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συνολικά το 2000 πωλήθηκαν από τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην Ευρώπη 100 εκατ. τεμάχια μπαταρίες TOSHIBA.

Στόχος του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι η διατήρηση και η αύξηση του μεριδίου αγοράς που κατέχει στις χώρες όπου δραστηριοποιείται με αυτόνομα δίκτυα. Παράλληλα, προτεραιότητά του αποτελεί και η ισχυροποίηση του brand name TOSHIBA BATTERIES στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της ανάπτυξης δυνατών συνεργασιών στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και της σύναψης εμπορικών συνεργασιών με τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου του χώρου.

Στα μελλοντικά σχέδια του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία του με την TOSHIBA BATTERIES σε επίπεδο παραγωγής στο βιομηχανικό συγκρότημα SUNLIGHT στην Ξάνθη.

Ταυτότητα εταιρείας:

Δίκτυο Καταναλωτικών Προϊόντων του ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ

Πρόεδρος: Πάνος Γερμανός

Διεύθυνση: 23ο χλμ. Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, Άγιος Στέφανος

Τηλ. 010- 62.97.223

Fax: 010- 62.17.512