Η Βραζιλία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp (ιδιοκτησίας Facebook).

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση, το WhatsApp έχει πάνω από 120 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία και πλέον μπορούν να το χρησιμοποιούν ως μέσο αποστολής και αποδοχής χρημάτων μεταξύ φίλων και οικογένειας, πραγματοποίησης αγορών ή πληρωμών σε τοπικές επιχειρήσεις. Ο πελάτης πληρώνει μέσω WhatsApp, αλλά η διαχείριση των πληρωμών γίνεται μέσω Facebook Pay και του εξωτερικού συνεργάτη Cielo. Οι χρήστες δίνουν τα στοιχεία των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών τους μέσω των αντίστοιχων τραπεζών, τα οποία, μετά την πιστοποίησή τους, αποθηκεύονται στην εφαρμογή για τις μελλοντικές τους συναλλαγές.

Οι τράπεζες που συνεργάζονται προς το παρόν με το εγχείρημα είναι τρεις, οι Banco do Brasil, Nubank και Sicredi. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε ένα chat box, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν την πορεία των συναλλαγών και να δουν το ιστορικό προηγούμενων ενεργειών. Η χρήση της εφαρμογής είναι δωρεάν (χωρίς πρόσθετες χρεώσεις για τους χρήστες). Όμως, οι επιχειρήσεις χρεώνονται με 3,33% επί του ποσού της συναλλαγής, ως διαχειριστικό κόστος.