«Ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις. Δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές. Δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν φέρνει την ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μερικές μέρες νωρίτερα το πόρισμα της εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαίωνε την οικτρή κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απώλεια κάθε ελπίδας ανάκαμψης από τους ιδιοκτήτες τους.

Κατά τους συγγραφείς της ανακοίνωσης του ΣΕΒ, «ακούμε συστηματικά από επίσημα χείλη να πλέκεται το πληθωρικό εγκώμιο κλάδων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που παρουσιάζονται ως εθνικοί πρωταθλητές. Σε αντιδιαστολή, έχουμε παθητικά αποδεχτεί τη δήθεν αποβιομηχάνιση της χώρας… Η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια, όπως συστηματικά παρουσιάζεται. Είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα πολιτικής… Μήπως είναι η ώρα να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την άποψή της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας μας;».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μόλις ένα διήμερο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, προκειμένου να καταγραφεί προκαταβολικά στα ΜΜΕ η δυσφορία των Ελλήνων βιομηχάνων για το πρωθυπουργικό μετα-αφήγημα του (χυλωμένου πλέον) Greek success story, αλλά και για την άτεγκτη τεχνοκρατική συνέπεια στην προώθηση των επιταγών της τρόικας του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο αμφισβητούν όλο και πιο ανοιχτά κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, φοβούμενα την περαιτέρω απώλεια του λαϊκού ερείσματος. Σε επίπεδο φορέων οι μόνες πλέον φίλιες δυνάμεις της κυβερνητικής πολιτικής, αναφορικά με τη δογματική προσήλωσή της στον στόχο της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό, προέρχονται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενόσω το φάσμα ενός τρίτου και φαρμακερού μνημονίου, τουλάχιστον τετραετούς-πενταετούς διάρκειας, διαγράφεται καθαρά στον ορίζοντα…

Η μεγάλη επιχειρηματικότητα της πραγματικής μας οικονομίας έχει θορυβηθεί τα μέγιστα από το σκληρό «μάθημα» των υπέρτερων αξιώσεων της τρόικας από την πολιτική διαχείριση της χώρας, έναντι των οποιωνδήποτε δικών της. Κυρίως φαίνεται ότι δεν διατίθεται άλλο να «πληρώνει τα σπασμένα» των τραπεζιτών, αν όχι και τις συνέπειες εις βάρος της από την πλήρη αποχώρηση του κράτους από τον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ). Γι’ αυτό οι εκπρόσωποί της στα εγκώμια υπέρ μιας οικονομίας τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών αναγνωρίζουν ένα κακοστημένο άλλοθι για τον ξεριζωμό κάθε παραγωγικής προοπτικής, γνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι η «νομοτέλεια» ενός τρίτου μνημονίου… Έτσι, ουδέποτε κυβέρνηση μέχρι σήμερα βρέθηκε σε τέτοια απομόνωση, ταυτόχρονα, από τους φορείς των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο πραγματικός πρωταθλητής…
Κατά τον ΣΕΒ, η βιομηχανία «είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μία μεροληπτική διαιτησία», εφόσον συμβάλλει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 15,5% (28,4 δισ. ευρώ), απασχολεί το 16,6% όλων των εργαζομένων (739.000 εργαζόμενοι) και καταβάλλει το 17,1% των συνολικών αποδοχών όλων των εργαζομένων (12,4 δισ. ευρώ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, οι μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις της καταβάλλουν έως και διπλάσιο μισθό από τις μικρές επιχειρήσεις και έως και 50% ψηλότερους μισθούς από τον μέσο μικτό μισθό, ενώ οι κερδοφόρες επιχειρήσεις της (μαζί με τις κατασκευές) κάλυψαν το 2011 το 35% των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καταβάλλοντας τον αντίστοιχο φόρο.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία συνεισφέρει άνω του 22% στα έσοδα του ΙΚΑ, όπως και το 40% του τζίρου όλων των ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ οι εξαγωγές της (άνω των 27,7 δισ. ευρώ πέρυσι κατά την ΕΛΣΤΑΤ) «ανέρχονται σε αξία όσο τα συνολικά έσοδα από εισπράξεις υπηρεσιών», κυρίως του τουρισμoύ και της ναυτιλίας (24,5 δισ. ευρώ κατά ΕΛΣΤΑΤ).

…και το πραγματικό θύμα
Στην άλλη πλευρά της επιχειρηματικότητας, στις μικρές επιχειρήσεις (μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών), που απασχολούν μέχρι 49 άτομα και που το αριθμητικό τους δυναμικό αντιστοιχεί στο 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων, η αποτύπωση του οικονομικού κλίματος (εξαμηνιαία έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ-MARC, σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, τον Ιούλιο) είναι άκρως αποκαρδιωτική. Στο πρώτο εξάμηνο η κατάσταση για το 75,4% των μικρών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε. Όλα τα οικονομικά μεγέθη τους είχαν αρνητικές επιδόσεις. Κατά το 75,8% εμφάνισαν μέση μείωση τζίρου 27,3%, έντονη στις εμπορικές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες γενικά σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Μόλις κατά το 9,6% οι επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις τους. Όσο για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για το τρέχον εξάμηνο είναι αρνητικές (68,1%), πράγμα που καταδεικνύει ότι εξανεμίζεται κάθε ελπίδα ανάκαμψης από την πλευρά τους.

Παρά την κάποια ανάσχεση της επιδείνωσης των δεικτών οικονομικής επίδοσης των μικρών επιχειρήσεων, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, οι δείκτες της ρευστότητας και των παραγγελιών τους παραμένουν σε πολύ υψηλά αρνητικά επίπεδα (μειώσεις 81,7% και 77,8% αντίστοιχα). Οι επιχειρηματίες κατά το 67,3% αναμένουν νέα πτώση τζίρου, κατά το 66,9% μείωση της ζήτησης και κατά το 68% πτώση των παραγγελιών προς προμηθευτές. Και το χειρότερο, κατά το 40,5% τοποθετούν την ανάκαμψη της αγοράς μετά το 2020, ενώ κατά το 15,8% πιστεύουν ότι δεν θα έρθει ποτέ!

Επίσης, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το κίνδυνο του λουκέτου στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωσή τους θα είναι περί τις 40.000! Μπροστά στο φάσμα του λουκέτου και των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, οι επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά στην έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους τους. Ήδη το 51,4% των επιχειρήσεων του δείγματος αντιμετωπίζει προβλήματα έγκαιρης καταβολής των μισθών.

Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, ως τα τέλη του έτους υπάρχει κίνδυνος απώλειας 85.000-90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) εκ των οποίων περίπου οι μισές εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων. Σημειώνεται ότι μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις, ενώ η δυναμική μεταβολής των εργασιακών σχέσεων προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης συνεχίζεται: Κατά το 65,7% των επιχειρήσεων προχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε μείωση των ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους αφορά τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, κατά το 43,2% χρωστούν στον ΟΑΕΕ, κατά το 22,6% στο ΙΚΑ και κατά το 34,1% στην εφορία, ενώ σε ποσοστό 63,3% οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν φέτος στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και κατά το 57,2%, αντίστοιχα, στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις, καθώς μόλις το 20%-25% αυτών που οφείλουν δηλώνουν ότι ενδέχεται να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Σχετικά με τη γενική αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας εκ μέρους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στο πολιτικό σύστημα, τα ευρήματα είναι κόλαφος: Οι 3 στους 4 θεωρούν ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι 6 στους 10 θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους (μόλις κατά το αθροιστικό 12,2% οι ερωτώμενοι δήλωσαν εμπιστοσύνη στα κόμματα της συγκυβέρνησης!). Κατά τα άλλα, σε ποσοστό 66,1 οι επιχειρηματίες και οι αυταπασχολούμενοι δήλωσαν αδυναμία θερινής ανάπαυλας φέτος, ενώ μόλις ο 1 στους 3 που προτίθεντο να κάνουν διακοπές, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε τουριστικό κατάλυμα…


Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ:
Η ανάκαμψη περνά από την αναζωογόνηση των ΜΜΕ

Όπως μας δήλωσε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, «αν δεν ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις μετά το 2009, δεν υπάρχει διέξοδος για τη μικρομεσαία επιχείρηση, εφόσον το αδιέξοδο είναι δεδομένο συνολικά για την οικονομία της χώρας». Επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου το 95% των καθαρών θέσεων εργασίας το έδωσαν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τονίζει ότι η καταστροφή τους ισοδυναμεί με κοινωνική καταστροφή, ενώ οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση, ολιγοπώληση της αγοράς και σχηματισμό καρτέλ εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

«Πιστεύουμε στον υγιή ανταγωνισμό. Δεν ζητούμε την «προστασία» της μικρής επιχείρησης, αλλά τη διασφάλιση της ισότιμης, από άποψη όρων, συμμετοχής της στον ανταγωνισμό. Αντί αυτού, όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με φόντο τις μνημονιακές δεσμεύσεις, κατατείνουν στην ολιγοπώληση της αγοράς, στηρίζοντας ευθέως τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ωφελούνται από το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων», εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαπιστώνει ότι, αν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κοινή γλώσσα μεταξύ μεγάλης και μικρής επιχειρηματικότητας, αλλά τουλάχιστον εκφραζόταν η διάθεση «συμπλήρωσης κάποιων κενών μεταξύ των διιστάμενων απόψεών τους», σήμερα οι πολιτικές της προνομιακής μεταχείρισης των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν αφαιρέσει κάθε πρόσχημα κοινότητας λόγου, μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας. Εκφράζει δε την αγανάκτηση του κόσμου των μικρομεσαίων για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ακόμα δεκτό ως όφειλε το τριτοβάθμιο συλλογικό τους όργανο, δεκαπέντε μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ενόσω ο ίδιος συναντάται με εκπροσώπους μεμονωμένων μεγάλων επιχειρήσεων…

Κατά το σχόλιο του συνομιλητή μας, «η συνύπαρξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους αποτελεί εγγύηση υγείας του ανταγωνισμού και προστασίας από τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Είναι ακατανόητο πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία, χωρίς αύξηση της απασχόλησης, την οποία δημιουργούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, πράγμα που επισημαίνουν, άλλωστε, η Commission και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «η ανάκαμψη περνά από την αναζωογόνηση των μικρών επιχειρήσεων». Άλλο τόσο είναι ακατανόητο το πώς τρόικα και κυβέρνηση, αντί να συμμεριστούν τούτο τον κανόνα, εμμένουν στη σκληρή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ευνοώντας τις τάσεις αποεπένδυσης, εκ μέρους ακόμα και μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, έτσι ώστε μεγεθύνεται η κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη χώρα».

Ο στραγγαλισμός των μικρών επιχειρήσεων
Αναφορικά με την προοπτική αξιοποίησης διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων (πχ ΕΣΠΑ) από τις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Καββαθάς εκφράζει την απογοήτευσή του, δεδομένου ότι «το 80% των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, τόσο πριν όσο και μετά την ανακεφαλαιοποίησή του. Άλλωστε, η έκθεση της ΕΚΤ είναι σαφής: Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 16% του δυναμικού μας έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα…».

Σχετικά με την κατάληξη της υπόθεσης «απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές», ο κ. Καββαθάς δηλώνει: «Η λειτουργία των καταστημάτων 45 Κυριακές τον χρόνο είναι μια απολύτως εσφαλμένη επιλογή. Άλλο τόσο εντελώς ακατανόητη είναι η ανάθεση της αρμοδιότητας των σχετικών ρυθμίσεων στους αντιπεριφερειάρχες, δηλαδή σε μονοπρόσωπες εξουσίες, και μάλιστα, χωρίς την ασφαλιστική δικλείδα της σύμφωνης γνώμης του εμπορικού κόσμου της εκάστοτε περιφέρειας, όπως εκφράζεται από τις οργανώσεις του.

Πιθανότατα θα γίνουμε σύντομα μάρτυρες ευτράπελων αποφάσεων εκ μέρους των αντιπεριφερειαρχών, αλλά κυρίως φοβούμαι ότι θα επιβεβαιωθεί η προειδοποίησή μας εδώ κι ένα εννιάμηνο, από τότε που «άνοιξε» το θέμα: ότι δηλαδή, η εξαίρεση από το μέτρο των μεγάλων επιχειρήσεων, με καταστήματα άνω των 250τμ, θα τις ωθήσει να προσβάλουν την εφαρμογή του στα δικαστήρια, προκειμένου να διευρύνουν κι αυτές τη λειτουργία τους τις Κυριακές… Υπό αυτές τις συνθήκες ο στραγγαλισμός των μικρών επιχειρήσεων γίνεται αναπόφευκτος. Άλλωστε, όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον καταναλωτικό εισόδημα για να καταναλώνεται τις Κυριακές, αλλά ο λιγοστός τζίρος, επιμεριζόμενος σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, θα αυξήσει υπέρογκα το λειτουργικό κόστος και τις αντοχές κυρίως της μικρής εμπορικής επιχείρησης…».