Με την ονομασία eNtopio Platikampou, το σκόρδο του Πλατυκάμπου με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, κέντρισε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Wakunaga, η οποία ύστερα από δοκιμές, θα δημιουργήσει μία μονάδα μεταποίησης του σκόρδου στη Λάρισα μέσα στην άνοιξη του 2023. «Η ιστορία ανάλυσης και ανάδειξης του σκόρδου Πλατυκάμπου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του καινούργιου σήματος πιστοποίησης AFQ. Το πρώτο προϊόν που βάλαμε κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των εξετάσεων που κάνουμε για τις πιστοποιήσεις, ήταν το σκόρδο και πήραμε σκόρδα από διάφορες περιοχές της γης. Ανακαλύψαμε ότι στα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζαμε όσον αφορά στην επίδραση των προϊόντων πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα, το σκόρδο του Πλατυκάμπου είχε πάρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα» αναφέρει στο FOODReporter ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρυτής της FoodOxys και σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Η δημιουργία της μονάδας μεταποίησης του σκόρδου του Πλατυκάμπου δρομολογείται για την άνοιξη του 2023
Αφού ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου έλαβε το νέο σήμα πιστοποίησης για το σκόρδο του το 2021, ο καθηγητής πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στην ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Wakunaga. «Βρεθήκαμε στην Ελλάδα με τον καθηγητή και Υπεύθυνο Ανάπτυξης της ιαπωνικής εταιρείας Takami Oka, μαζί με τον ιδιοκτήτη, είδαν τις καλλιέργειες και πήραν δείγματα, ώστε να εφαρμόσουν σε αυτά τεχνικές γήρανσης» υπογραμμίζει ο κ. Κουρέτας. Ο ίδιος προσθέτει: «Μου ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις και θα έρθουν στην Ελλάδα την άνοιξη του 2023, ώστε να δημιουργήσουν τη μονάδα μεταποίησης στη Λάρισα». Σημειώνεται ότι η περίοδος γήρανσης του δείγματος σκόρδου διαρκεί κανονικά τρία έτη. Παρόλα αυτά, ενώ διανύει το δεύτερο χρόνο δοκιμών γήρανσης, πάρθηκε άμεσα η απόφαση από την φαρμακευτική εταιρεία για τη δημιουργία της μονάδας μεταποίησης, αποδεικνύοντας την αξία και την σταθερά σωστή συμπεριφορά του λαρισαϊκού σκόρδου.

Χρήση του λαρισαϊκού σκόρδου ως βάση των kyolic garlic συμπληρωμάτων της Wakunaga
«Το σκόρδο του Πλατυκάμπου θα χρησιμοποιηθεί ως βάση των kyolic garlic συμπληρωμάτων που η Wakunaga κυκλοφορεί στην αγορά, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη. Εκτιμάμε ότι το σκόρδο θα τροφοδοτείται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης για να δημιουργηθούν τα συμπληρώματα» δηλώνει στο FOODReporter ο Δημήτρης Κουρέτας. Ως απόρροια των αναλύσεων, αποδείχθηκε ότι το λαρισαϊκό σκόρδο είχε αποτελεσματική δράση προστασίας στα ανθρώπινα κύτταρα, όντας ανώτερο στις ουσίες που η φαρμακευτική εταιρεία επιθυμεί, συγκριτικά με δείγματα σκόρδων από άλλες περιοχές.

Αναμένοντας τη δημιουργία μιας σωστά σχεδιασμένης μονάδας μεταποίησης στην Λάρισα, ο Συνεταιρισμός θα συνεργαστεί παράλληλα με τους επιστήμονες της Wakunaga, με στόχο το προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήδη υπάρχει στην περιοχή το Τμήμα Βιοχημείας και η μονάδα θα δημιουργηθεί δίπλα σε αυτό» επισημαίνει ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος πρεσβεύει μέσα από την ίδρυση της εταιρείας “FoodOxys”, spin Off – τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την προώθηση και την ανάδειξη των εκκολαπτόμενων επιστημόνων στην Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter