Στο 40% ανέβηκε το 2023 το μερίδιο της σειράς Mataroa dry gin στο συνολικό κύκλο εργασιών της Ποτοποιίας Μελισσανίδη (Δ. Μελισσανίδης και Σία ΟΕ), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο FOODReporter η συνιδιοκτήτρια, Sales και Marketing Director της εταιρείας, Νόπη Ρωμανίδου.

Η στροφή της εταιρείας προς τα «σκληρά» ποτά έγινε το 2015, μετά από 91 χρόνια απόσταξης ούζου με το φημισμένο brand Αρχοντικό, αμέσως μετά την ανάληψη των ηνίων από την τρίτη γενιά της οικογένειας. Το τσίπουρο με το brand Αρχοντικό ξεκίνησε την πορεία του αρκετά αργότερα από το ούζο, όμως βρίσκεται στη δεύτερη θέση των αποσταγμάτων της εταιρείας σε πωλήσεις, ξεπερνώντας το ούζο, λόγω της διευρυμένης του εμβέλειας.

Το Mataroa dry gin διανέμεται αποκλειστικά από την Beverage World, σε δύο κωδικούς, το Mataroa Mediterranean Gin, λανσαρίσματος 2019, με αλκοόλ 41,5% και δώδεκα διαφορετικά βότανα (δάφνη, ίριδα, γλυκόριζα, αγγελική, φλούδα μανταρινιού, πορτοκαλιού και λεμονιού, μαστίχα Χίου, μούρα άρκευθου, κόλιανδρο, χαμομήλι, λεβάντα) και το ελάχιστα ηπιότερο Matarώa Pink Gin, με αλκοόλ 38%, που έκανε πρεμιέρα το 2020.

Συνεργασίες με βάση τον τουρισμό
Η Ποτοποιία Μελισσανίδη εκτελεί την παραγωγή για το brand της Beverage World, Gin Tower Hill και για το Stray Dog της οικογένειας Λιβανού, διαχειρίστρια της αμερικανικής Livanos Restaurant Group, σε διανομή Granikal. Η εταιρεία στόχευσε και τα σημεία άφιξης τουριστών. Η σειρά Mataroa Gin βρίσκεται σε όλα τα Duty Free Shops των αεροδρομίων, σε αρκετά λιμάνια. Η εταιρεία εξασφάλισε αποκλειστική συμφωνία για παροχή τζιν σε business πελάτες της Aegean Airlines. Στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η σειρά έχει τοποθετηθεί μόνο στα 16 καταστήματα Grand Μασούτης.

Εδώ και έναν μήνα «τρέχει» στο οργανωμένο λιανεμπόριο και σε επιλεγμένα σημεία Ho.Re.Ca. της Ιταλίας, βάσει της συμφωνίας με τον ιταλικό όμιλο διανομής και τοποθέτησης ποτών, OnestiGroup. Η σειρά Mataroa βρίσκεται σε σημεία Ho.Re.Ca. περισσότερων από 20 χωρών.

Tο νέο Mataroa Happy
Εντός Φεβρουαρίου, όπως έμαθε το FOODReporter, αναμένεται το λανσάρισμα του τρίτου κωδικού της σειράς: Πρόκειται για το Mataroa Happy Gin, με περιεκτικότητα 11% σε αλκοόλ. Κατατάσσεται στη χαμηλόβαθμη κατηγορία (low-alcohol spirits).

Εκτός από τα 12 βότανα, περιέχει επίσης τη σπάνια νταμιάνα, βότανο που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική και θεωρείται το «next big thing» στη βιομηχανία, μαζί με έλαιο σπόρων φαρμακευτικής κάνναβης. Η Ποτοποιία Μελισσανίδη γίνεται η πρώτη που συνδυάζει νταμιάνα με κάνναβη παγκοσμίως και η πρώτη πανευρωπαϊκά που χρησιμοποιεί εκχύλισμα νταμιάνας σε «σκληρό» ποτό. Η κυρία Ρωμανίδου δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει αύξηση τζίρου κατά 30% το 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter