Η χρήση του σκάνερ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σίγουρα δεν είναι πρωτοτυπία. Σ’ ένα περίπτερο όμως; Όσο κι αν – προς το παρόν τουλάχιστον – φαίνεται τολμηρό, αρκετά περίπτερα έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία.

Η χρήση του σκάνερ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σίγουρα δεν είναι πρωτοτυπία. Σ’ ένα περίπτερο όμως; Όσο κι αν – προς το παρόν τουλάχιστον – φαίνεται τολμηρό, αρκετά περίπτερα έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία.

Οι δυνατότητες που παρέχει το σκάνινγκ εστιάζονται στον έλεγχο των πωλήσεων και των αποθεμάτων των εκατοντάδων κωδικών που εμπορεύονται τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα. Μέσω στατιστικών στοιχείων που εξασφαλίζει το μηχάνημα, ο επαγγελματίας μπορεί να επιβλέπει την κίνηση των προϊόντων, ούτως ώστε να παραγγέλνει τις σωστές ποσότητες και να εκμηδενίζει τον κίνδυνο να “ξεμείνει” από οποιοδήποτε είδος.

Το περίπτερο της κ. Βασιλείας Λιανού στο Χαλάνδρι είναι από τα λίγα που χρησιμοποιούν σκάνερ.Το σκεπτικό της επένδυσης το αποκαλύπτει η ίδια: “Σκεφτήκαμε πως το σκάνερ παρέχει απεριόριστες δυνατότητες σε μια επιχείρηση όποιο κι αν είναι το μέγεθός της. Γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιηθεί και σ’ ένα περίπτερο, από τη στιγμή που θα μας έλυνε τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις και θα εξυπηρετούσε καλύτερα και γρηγορότερα τους πελάτες ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών τους; Τώρα οι παραγγελίες μας γίνονται γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Υπάρχει πλήρης έλεγχος σε αγορές και πωλήσεις, η εξυπηρέτηση γίνεται με άψογο τρόπο και σαφώς πιο γρήγορα. Βέβαια, είναι πολλοί που απορούν όταν το χρησιμοποιούμε, ενώ δεν λείπουν οι ερωτήσεις από αρκετούς που μάλλον δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο όταν σταματούσαν σ’ ένα περίπτερο για να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα ή μια εφημερίδα”.

Οι απορίες που γεννιούνται είναι πολλές όπως π.χ. πόσα προϊόντα μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα, ή τι γίνεται με τα προϊόντα που δεν έχουν barcode; Το σκάνερ περιέχει στη βάση δεδομένων του 1.000 περίπου κωδικούς προϊόντων, που για το κάθε ένα αντιστοιχεί η τιμή αγοράς και πώλησης, η περιγραφή του προϊόντος, η κατηγορία προϊόντων που κατατάσσεται (εφημερίδα, τσιγάρα, κ.λπ.) και η κατηγορία ΦΠΑ που ανήκει.

Το σκάνερ κάνει για όλα τα προϊόντα

"Χρησιμοποιείται σε όλα τα προϊόντα", λέει η κ. Λιανού. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ένα προϊόν έχει barcode ή όχι, όπως κάποια που βρίσκονται π.χ. σε συσκευασίες”. Και αυτό γιατί το μικρό αυτοκόλλητο του barcode που θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω σ’ αυτά τα προϊόντα

αντικαταστάθηκε από έναν κατάλογο, στον οποίο για κάθε προϊόν αντιστοιχεί και ένα barcode. Έτσι το τσεκάρισμα των προϊόντων γίνεται απευθείας από τον κατάλογο.

Μελανό σημείο, που με πικρία αναφέρει η κ. Λιανού, είναι η στάση της εταιρίας που προμήθευσε το εν λόγω μηχάνημα. "Η εταιρία δυστυχώς δεν μας βοήθησε καθόλου. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι όχι μόνο δεν έγινε λόγος για σέρβις στην περίπτωση που υποστεί κάποια βλάβη, αλλά, και αυτό είναι το κυριότερο, δεν ήρθαν καν να μας δείξουν πώς δουλεύει. Δεν μπήκαν στον κόπο να μας στείλουν έναν υπεύθυνο να μας βοηθήσει ως προς τη λειτουργία του. Δεν μας έδειξε κανείς τίποτα".

Το κόστος

Πόσο όμως κοστίζει το σκάνερ; Η τιμή του είναι όντως προσιτή στους περιπτερούχους ή θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το αποκτήσουν;

“Μπορεί κάποιος που θα αποφασίσει να εγκαταστήσει το μηχάνημα στο μαγαζί του να δαπανήσει το ποσό των 500.000 έως 1.000.000, μας λέει η κ. Λιανού. Δεν θα έλεγα πως η τιμή του είναι απαγορευτική. Βέβαια, όσον αφορά το οικονομικό, ό,τι δίνεις παίρνεις. Ένα καλό, πρακτικό και εύχρηστο σκάνερ κοστίζει ένα εκατομμύριο περίπου”.

Οι εναλλακτικές προτάσεις για την εγκατάσταση ενός συστήματος σκάνινγκ σ’ ένα περίπτερο είναι οι εξής:

– το barcode σκάνερ χειρός συνδεδεμένο με επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή και,

– το barcode σκάνερ χειρός, συνδεδεμένο με notebook (φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή).

Μπορεί όμως κάποιος, πιο απαιτητικός, και κυρίως σε κατάστημα ψιλικών όπου δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου, να χρησιμοποιήσει το επίπεδο barcode σκάνερ που συναντάμε στα σούπερ μάρκετ. Είναι επίσης εφικτή η τοποθέτηση ενός εκτυπωτή, που θα δίνει στον πελάτη απόδειξη του προϊόντος που αγόρασε.

Μπορεί όμως το σκάνερ να χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους; Όπως π.χ. λογιστικούς; Η τοποθέτηση της κ. Λιανού ήταν σαφέστατη.“Όχι, τουλάχιστον από εμάς, το σκάνερ χρησιμοποιείται μόνο για τους λόγους που αναφέρθηκα προηγουμένως, δηλαδή την τάχιστη και ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών, τις δικές μας ανάγκες και την αντιμετώπισή τους. Για λογιστική χρήση υπάρχουν άλλες λύσεις πιο συνηθισμένες”.