Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ΥΠΕΝ

Μέσα στο Σεπτέμβριο 2024 αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα ορίσει το ανανεωμένο γενικό πλαίσιο γύρω από τη δημιουργία του νέου φορέα που θα επωμιστεί το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας συσκευασιών (Deposit Return Scheme, DRS). Το παραπάνω εκτίμησε, μιλώντας στο FOODReporter, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

«Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή το 2019 να φέρει το θέμα του DRS στο προσκήνιο, σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή Οδηγία και θα φροντίσει για την εφαρμογή του μέχρι τέλος», δήλωσε ο κ. Γραφάκος, παραδεχόμενος, ωστόσο ότι το ισχύον πλαίσιο (νόμος 4819/2021) χρειάζεται τεχνικές βελτιώσεις ώστε να είναι εφαρμόσιμο, θέματα δηλαδή τα οποία θα λύσει ο νέος νόμος. Η κεντρική φιλοσοφία του νέου νομοθετήματος αφορά την ενιαία και συνολική ρύθμιση του συστήματος, με μία και μόνο διαδικασία για όλη την Ελλάδα. Η Πολιτεία θα θέσει το γενικό πλαίσιο και θα αναθέσει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) την αιγίδα του νέου φορέα. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου, θα κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία του νέου φορέα. Εφόσον εγκριθεί από τον ΕΟΑΝ, ο νέος φορέας θα ιδρυθεί με μέλη τους ενδιαφερόμενους. Η λογική αφορά τη «διευρυμένη ευθύνη των παραγωγών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γραφάκος, θα μπορούν όμως να συμμετέχουν και λιανέμποροι. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι του νέου φορέα θα οριστούν σε διαδικασία που θα επιβλέψει και θα επικυρώσει ο ΕΟΑΝ.

Δεν θα συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο φορέα
Ο κ. Γραφάκος αποκάλυψε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση «δεν έχει ρόλο να συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα του νέου φορέα», ο οποίος, πάντως, μόνος του θα ορίσει τη μία ή τις περισσότερες διαδικασίες revers logistics που θα ακολουθηθούν. Η Πολιτεία δεν θα ορίσει εκείνη τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή και ανακύκλωση των συσκευασιών, ούτε τη δημιουργία της πρώτης ύλης για επόμενες παρασκευές φιαλών. Αυτό θα το επιβλέψει ο ΕΟΑΝ.

Η Πολιτεία μόνο θα νομοθετήσει την υποχρέωση, αφενός της επιστροφής των φιαλών και αφετέρου την επιστροφή του τέλους εγγυοδοσίας σε κάθε καταναλωτή, με όποιους τρόπους, έναν ή περισσότερους, αποφασίσει να τη λειτουργήσει ο νέος φορέας. Στο νέο νόμο, όπως προκύπτει από πληροφορίες του FOODReporter, θα αναγράφεται σαφής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας του DRS, η οποία αναμένεται να είναι μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2025 και 1ης Ιανουαρίου 2026.

Ο κ. Γραφάκος διέψευσε επίσης ότι θα έχει η πύλη gov.gr την παραμικρή εμπλοκή στο σύστημα επιστροφής του τέλους εγγυοδοσίας προς τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές που θα προκύπτει μετά από την επιβεβαίωση της επιστροφής των συσκευασιών που εντάσσονται στο σύστημα DRS.

Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για πλαστικές συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών.

Εξαιρούνται οι γυάλινες συσκευασίες και οι πλαστικές συσκευασίες γάλακτος, ελαιολάδου και οίνου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter