Γενναίες παρεμβάσεις στα τμήματα των υπέρ μάρκετ, αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις ιστορικών καταστημάτων της αλυσίδας στην Αθήνα και διορθωτικές κινήσεις στην περιφέρεια, ώστε ορισμένα καταστήματά της, που δεν έχουν μέχρι σήμερα κερδίσει τα μερίδια αγοράς που τους αναλογούν, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, σχεδιάζει το 2021 η ΕΥΣ. Τα στελέχη της θέτουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους για την εξέλιξη των πωλήσεων της εταιρείας φέτος.
Παράλληλα, η αλυσίδα θα επενδύσει στη δημιουργία των υποδομών του νεοσύστατου ηλεκτρονικού της καταστήματος, σχεδιάζοντας την κατασκευή εντός του 2021 ενός δεύτερου e-hub στην πρωτεύουσα, αν όχι κι ενός τρίτου. Ανάλογες επενδύσεις προγραμματίζει και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα φτιάξει, επίσης φέτος, τον πρώτο «κλειστό» χώρο υποστήριξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Σχετικά με το φυσικό δίκτυο καταστημάτων Σκλαβενίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», τα στελέχη της εξετάζουν νέες παρεμβάσεις και αλλαγές στη διάρθρωση και το στήσιμο επιμέρους τμημάτων των υπέρ μάρκετ, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ελκυστικότητά τους. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί το τμήμα έκθεσης των προϊόντων ομορφιάς, όπως και τα τμήματα ένδυσης και υπόδησης, στα οποία η εταιρεία έχει αποφασίσει αλλαγές τρόπου οργάνωσης του χώρου και παρουσίασης των προϊόντων, προτάσσοντας ένα νέο «αφήγημα».
Ταυτόχρονα, εξελίσσονται εκ βάθρων ανακαινίσεις σε ορισμένα από τα παλιότερα καταστημάτων της αλυσίδας στην Αθήνα, οι οποίες έμειναν πίσω, λόγω του τριετούς και δαπανηρού εγχειρήματος της ενσωμάτωσης των 361 καταστημάτων της Μαρινόπουλος και της προσαρμογής τους στο πρότυπο Σκλαβενίτης.
Βελτίωση μεριδίων αγοράς ανά περιφέρεια
Οι προαναφερόμενες επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις όποιες παρεμβάσεις της εταιρείας στο πεδίο της εμπορικής της πολιτικής, κυρίως στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής ενίσχυσης των καταστημάτων της περιφέρειας, επιτρέπουν στη διοίκηση της ΕΥΣ να έχει φιλόδοξους στόχους για την εξέλιξη των πωλήσεών της και φέτος. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την αναμένει από περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, όπου το μερίδιο της εταιρείας υπολογίζεται στο 23%, δηλαδή υπολείπεται του μεριδίου που κατέχει στο σύνολο της εγχώριας αγοράς –30% βάσει των στοιχείων του 2020–, αλλά και η Μακεδονία, όπου φέρεται να κατέχει το 20% των τοπικών πωλήσεων του κλάδου.
Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης φαίνεται πως έχει η εταιρεία και στη νησιωτική Ελλάδα, όπου το μερίδιό της είναι χαμηλότερο του 20%, κυρίως εφόσον δεν έχει παρουσία σε αρκετά από τα μεγάλα νησιά της χώρας. Αυτό, πάντως, πιθανώς την ωθεί να αναζητήσει ευκαιρίες εξαγοράς τοπικών αλυσίδων, μέσω των οποίων θα καλύψει γεωγραφικά κενά, τα οποία εξακολουθεί να εμφανίζει το πυκνό δίκτυό της.
Δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης έχει και στην Πελοπόννησο, όχι όμως τόσο μεγάλες, καθώς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του δικτύου της Κρόνος στην αχαϊκή πρωτεύουσα το μερίδιό της φέρεται να έχει υπερβεί τον εθνικό μέσο όρο της αλυσίδας. Όσο για την Κρήτη, εκεί τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι μάλλον ελάχιστα, δεδομένου ότι από κοινού με τη Χαλκιαδάκης, στην οποία η ΕΥΣ έχει μετοχική συμμετοχή, ελέγχει άνω του 50% των κλαδικών πωλήσεων.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο μεγάλο κέντρο logistics της ΕΥΣ, αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν. Πάντως, η διοίκησή της φέρεται να έχει αναθέσει σε εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων του real estate τον εντοπισμό οικοπέδου ικανού να «σηκώσει» στεγασμένους χώρους 100.000τμ.