'Ενα μεγαλόπνοο σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε 10 έως 17 καταστήματα του δικτύου της δρομολογεί η Α-Β Βασιλόπουλος από κοινού με την Hellas Solar, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και περιβαλλοντικές δράσεις. 'Ηδη η εταιρεία ανακοίνωσε προ ημερών τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 20KW, στο κατάστημά της επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό. Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, πέρυσι οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν στα 1.174,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1.030,2 εκατ. ευρώ το 2006, εμφανίζοντας αύξηση κατά 14,%, οφειλόμενη στη βελτίωση των επιδόσεων του δικτύου της και στη λειτουργία νέων καταστημάτων.

Στο σύνολό τους τα καταστήματα της εταιρείας, όπου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, θα είναι ιδιόκτητα, με μεγάλες επιφάνειες και ελεύθερους χώρους στις ταράτσες, ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάστασή τους. Αρχικά, οι δύο εταιρείες θα αξιολογήσουν την απόδοση του πιλοτικού έργου στο κατάστημα της Βουλιαγμένης και, εφόσον κριθεί αποτελεσματικό, θα το επεκτείνουν ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, ένας δεύτερος πιλοτικός σταθμός προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στο κατάστημα της αλυσίδας στο 20ο χλμ. της Εθνικής Αθηνών-Λαμίας.

Στο Α-Β Βασιλόπουλος της Βουλιαγμένης το φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετήθηκε σε επιφάνεια 300 τμ, στη ταράτσα του καταστήματος, και περιλαμβάνει σταθμό ισχύος 20KW, συνδεδεμένο απευθείας με το δίκτυο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού αγοράζεται στο σύνολό της από το δίκτυο ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς απώλειες κατά τη μεταφορά της.

Tο συγκεκριμένο έργο έχει ετήσια απόδοση 29.000 KWh, χωρίς καμία επιβάρυνση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όταν η παραγωγή ρεύματος με συμβατικό τρόπο θα επιβάρυνε την ατμόσφαιρα με 30.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ηλιακή ενέργεια πεονεκτεί, δεδομένου ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα κάνουν χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας κι όχι της ηλιακής θερμότητας, οπότε, ακόμα και σε συνθήκες πυκνής νέφωσης, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 5%-20% της μέγιστης ισχύος τους. Επιπλέον, είναι αθόρυβα, προσφέρουν μηδενική ρύπανση, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Α-Β Βασιλόπουλος, μετά την αδειοδότηση και εφαρμογή το 2003 του Ατομικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και την τοποθέτηση των Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανακύκλωσης (recycling centers) στα καταστήματά της.

Αύξηση πωλήσεων 14% το 2007

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το 2007 οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 1.174,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1.030,2 εκατ. ευρώ το 2006, εμφανίζοντας αύξηση κατά 14,%, οφειλόμενη στη βελτίωση των πωλήσεων στα υπάρχοντα καταστήματα και στη λειτουργία νέων. Οι εταιρικές πωλήσεις της ανήλθαν στα 1.141,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1.000,9 εκατ. ευρώ το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση επίσης 14,0%. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη της ανήλθαν σε 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 32,8 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ αντίστοιχα τα εταιρικά λειτουργικά κέρδη της ανήλθαν σε 48,1 εκατ. ευρώ, έναντι 30,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας βελτιώθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 37 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2006, και τα 34 εκατ. ευρώ τα εταιρικά από 18,4 εκατ. ευρώ το 2006.

Φέτος, η εταιρεία σχεδιάζει την επιτάχυνση της οργανικής της ανάπτυξης με την προσθήκη 16 νέων καταστημάτων στο δίκτυό της, ώστε στο τέλος του έτους να αριθμεί 175 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων του δικτύου δικαιόχρησης.