Έμφαση στα μικρά ευέλικτα καταστήματα χονδρικής δίνει η Metro, έχοντας σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τις επενδύσεις της στα κλασικού τύπου cash & carry. Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιό της, μεσοπρόθεσμα θα οργανώσει ακόμη πέντε τέτοια καταστήματα, ενώ δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου η προσθήκη ακόμη τριών. Πρόκειται για mini cash & carry, τα οποία θα προστεθούν στα δύο πρώτα ήδη εν λειτουργία, στα Φιλιατρά το πρώτο και στη Ζάκυνθο πρόσφατα το δεύτερο.

Τα προαναφερόμενα καταστήματα μπορεί να αναπτυχθούν δυνητικά σε μεγάλα νησιά της χώρας, μεταξύ των οποίων η Κως, η Σάμος, η Κεφαλονιά και η Χίος. Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, η Metro ενδιαφέρεται να αποκτήσει παρουσία, αλλά με μεγάλο cash & carry, δεδομένου ότι το νησί είναι μεγάλο και με υπολογίσιμο μόνιμο πληθυσμό, ώστε δεν αρκεί η τυχόν δράση ενός mini cash & carry για την κάλυψη των αναγκών.

Κατά τα στελέχη της εταιρείας, το δίκτυο των cash & carry θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα νησιά της χώρας, όμως στα περισσότερα από αυτά οι τοπικές επιχειρήσεις τροφοδοτούνται απευθείας από τις χονδρεμπορικές και μεταφορικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα.

Σήμερα η Metro υποστηρίζει 50 καταστήματα χονδρικής. Μαζί με αυτά που σχεδιάζει να δημιουργήσει στο προσεχές μέλλον, ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 58. Η εταιρεία δεν αποκλείει την οργάνωση ακόμη δύο ή τριών νέων κλασικού τύπου cash & carry σε περιοχές της χώρας, στις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κενά δράσης.

Η στρατηγική για το Ho.Re.Ca.
Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω επενδυτικού κύκλου στο δίκτυο των cash & carry, η εταιρεία θα εστιάσει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στην οργανική ανάπτυξη των εργασιών της, επιμένοντας στην πολιτική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει σταθερό προσανατολισμό της εξυπηρέτηση των αγορών του Ho.Re.Ca. Ήδη η Metro εκτός των προσαρμογών της σε ό,τι αφορά την ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων της, αλλά και την υπηρεσία της φυσικής διανομής των παραγγελιών στους πελάτες της έναντι ορισμένης χρέωσης, έχει οργανώσει μια ομάδα 60 πωλητών της, η οποία υποστηρίζει τις πωλήσεις όλου του δικτύου των cash & carry μονάδων της.

Οι πωλητές αυτοί επισκέπτονται τους πελάτες, ιδιαίτερα εφόσον διαπιστωθεί η μείωση των παραγγελιών τους, υποστηρίζοντας την τόνωση του τζίρου. Παράγοντες της Metro τονίζουν πως το γεγονός ότι οι πωλήσεις του δικτύου χονδρικής έπαψαν να εξελίσσονται καθοδικά, οφείλεται στο «κυνήγι πελατών» της νέας εταιρικής ομάδας πωλητών. Μάλιστα, διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις των Cash & Carry εμφανίζουν μικρή ανάπτυξη σε σχέση με το 2018.

Αναφορικά με το πρώτο κατάστημα χονδρικής της Metro στην Κύπρο, όλα φαίνεται ότι κυλούν ομαλά, πράγμα που σημαίνει ότι οι πύλες του θ’ ανοίξουν στο επαγγελματικό κοινό της κυπριακής αγοράς πριν το τέλος του έτους. Στο βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές και εφόσον μετά την πάροδο δύο-τριών ετών το κατάστημα πιάσει τους στόχους του, η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναζήτηση χώρου για την εγκατάσταση και δεύτερης μονάδας cash & carry στη μεγαλόνησο. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον κλάδο λιανικής της Metro, τα My Market φαίνεται πως κερδίζουν και φέτος το στοίχημα της ανάπτυξης, αφού από τις αρχές του έτους ο τζίρος τους κυμαίνεται ανοδικά περίπου κατά 5%-6% έναντι του 2018.