Η αγορά μπορεί να γλίτωσε τις διπλές εκλογές, αλλά η χώρα μπήκε σε μία μακρά περίοδο προεκλογικού παροξυσμού, με λήξη ίσως το φθινόπωρο, πιθανώς τον Μάρτιο του 2010. Το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής, χάριν συγκάλυψης των σκανδάλων, έστειλε στα «αζήτητα» μία σειρά νομοσχεδίων, όπως των σχετικών με την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ή της αναβάθμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και ενώ οι εαρινές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών «δείχνουν» αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας μας -0,9% φέτος κι ο πληθωρισμός έπεσε στο 1%, εξαιτίας της "κατρακύλας" της ζήτησης, ο δομικός πληθωρισμός -προϊόν των στρεβλώσεων της αγοράς- επιμένει αυξητικά, οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν πτώση 15% και οι απλήρωτες υποχρεώσεις κάνουν "γκέλες".

Το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές και διακηρύσσοντας ότι κεντρική του επιδίωξη είναι η πτώση της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολο να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ανεξαρτήτως προσώπου) τον Μάρτιο του 2010. Συνεπώς, ανεξαρτήτως των συνθηκών που θα επικρατούν τότε, θα προκαλέσει εθνικές εκλογές, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο. Τα “χαρτιά”, ωστόσο, τα μοιράζει η ΝΔ, οπότε είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, με πρωτοβουλία του κ. Κ. Καραμανλή, φέτος το φθινόπωρο.

Ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, στον αέρα κρέμονται μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω της σπουδής του πρωθυπουργού να κηρύξει πρόωρα της λήξη της βουλευτικής περιόδου, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σφραγίδα της παραγραφής σε μία σειρά σκάνδαλα πολιτικών ανδρών της χώρας. ‘Ετσι, το πανελλήνιο που “καμάρωσε” τον γύρο του θριάμβου του κ. Αρ. Παυλίδη στα Δωδεκάνησα, αμέσως μετά την αθώωσή του από τους συναδέλφους του, ήδη αρχίζει «καμαρώνει» το αιδήμον πρόσωπο του δημόσιου βίου της χώρας, καθώς αρχίζουν οι παραπομπές και τα “πήγαιν’ έλα” στη φυλακή των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα (της Siemens, του Βατοπεδίου κλπ), ενώ οι πολιτικοί αγορεύουν περί τάξεως και ηθικής προς άγραν ψήφων.

Το νομοθετικό έργο βάλτωσε

Το κλείσιμο της Βουλής έστειλε στα «αζήτητα» μία σειρά νομοσχεδίων, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού (αύξηση συντάξεων του ΟΓΑ, αύξηση του ΕΚΑΣ κλπ), για τα οποία κόπτεται η κυβέρνηση, αλλά σπανίως βρίσκει χρόνο -και με πολλή καθυστέρηση, σε σχέση με τι διακηρύξεις της- να δώσει τα ψιχία των επιδομάτων. Στο “χρονοντούλαπο” έριξε για δεύτερη φορά και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο παρουσιάστηκε, αναλύθηκε, αλλά ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή -η πρώτη φορά ήταν όταν άλλαξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ τον περασμένο Ιανουάριο. Η εκ νέου μη ψήφισή του προκαλεί ήδη σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία της Επιτροπής, η θητεία της οποίας έχει λήξει από τον Φεβρουάριο. ‘Ετσι, εν αναμονή της αντικατάστασής της, δεν συζητούνται στην Ολομέλεια μια σειρά σοβαρές υποθέσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ανεξάρτητη Αρχή είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της Βουλής ο πρόεδρός της, κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, υπέβαλε παραίτηση ζητώντας από τον Κ. Χατζηδάκη να τον αντικαταστήσει ως τις 15 Ιουνίου.

Μαύρα μαντάτα για την οικονομία

Σκάνδαλα, προεκλογικός πυρετός και “βάλτωμα” του νομοθετικού έργου, εξοβέλισαν προσώρας από τις πρώτες σελίδες της πολιτικής ατζέντας τα οικονομικά προβλήματα, αλλά αυτά, όμως, δεν κρύβονται ούτε από τις στατιστικές των επίσημων κυβερνητικών οργανισμών, ενώ ήδη οι εαρινές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών μιλούν πλέον για αρνητική ανάπτυξη της τάξης του -0,9% φέτος στη χώρα μας.

Σε πανικό η κυβέρνηση “τρέχει” για την είσπραξη εσόδων, με μέτρα που στην καλύτερη περίπτωση φέρουν το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό ένδυμα του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και στη χειρότερη αποβλέπουν απροσχημάτιστα στην “αρπαχτή”, βάσει της λογικής του “να καλύψουμε τώρα τις τρύπες, κι αύριο βλέπουμε”.

‘Ομως, ο πληθωρισμός έφτασε πλέον στα ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα του 1%, με προοπτικές περαιτέρω πτώσης του στο 0,7% τον Μάιο. Η πτώση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην “κατρακύλα” της ζήτησης και στην αποκλιμάκωση -σε σχέση με τα περσινά ρεκόρ- των τιμών των καυσίμων. Αντίθετα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που αποτελεί τον καθρέφτη των στρεβλώσεων στην αγορά, κινείται με ρυθμούς κάθε άλλο παρά αποπληθωριστικούς: στα τρόφιμα ο τιμάριθμος τρέχει με 2,4%, στην ένδυση και υπόδηση με 3%, στα οινοπνευματώδη ποτά με 5,5%, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση με 3,9%, στην υγεία με 3,3%. Από την άλλη, ο τομέας που δεν φαίνεται να πτοείται από τα σημάδια αποπληθωρισμού της οικονομίας μας είναι ο κρατικός -υπό την ευρύτερη έννοια. ‘Ετσι, με 1% πληθωρισμό, αύξηση 18,6% καταγράφεται στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια, 6,5% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 8,3% στην ύδρευση και αποχέτευση κλπ.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις κάνουν “γκέλες”

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν πτώση 15%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ενώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις το πρώτο τετράμηνο του έτους ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ. Μόνο οι ακάλυπτες επιταγές εκτοξεύτηκαν στα 984 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 220% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2008. Το ποσό αυτό ισούται με το 76% της αξίας των ακάλυπτων επιταγών όλου του 2008.

Στις μαύρες λίστες του Τειρεσία καταγράφηκαν περίπου 100.000 νέα ονόματα (μόνο για ακάλυπτες επιταγές), 244% περισσότερα από πέρσι τον Απρίλιο.