Ηγέτιδα στις διεθνείς αγορές φαίνεται να παραμένει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών ICAP CRIF. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας φέρεται στις μέρες μας αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις, «λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας». «Σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού παγκοσμίως, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διατηρεί ηγετική θέση σε διεθνές επίπεδο και εξακολουθεί να συμβάλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία. Διαχρονικά, η τσιπούρα και το λαβράκι καλύπτουν περισσότερο από το 85% της συνολικής παραγωγής στις ελληνικές θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες», αναφέρει η μελέτη. Η διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP CRIF, Σταματίνα Παντελαίου, σημείωσε ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).

Οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής καλύπτουν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγόμενες ποσότητες σε τσιπούρα και λαβράκι κινήθηκαν πτωτικά κατά 3,3% στο σύνολο του 2023, ύστερα από συνεχή ανοδική πορεία την προηγούμενη πενταετία (από το 2018). Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια, συμπιέζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Εκείνοι φαίνονται να στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα, επηρεάζοντας και την πορεία των ελληνικών εξαγωγών.

Σε μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης οι πωλήσεις του 2023
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σύμβουλος της διεύθυνσης οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP CRIF, Ιωάννα Στρατουδάκη, η εγχώρια παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι αυξήθηκε με έντονο ρυθμό κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που δημιούργησε συνθήκες υπερπροσφοράς στον κλάδο και επηρέασε αρνητικά τις τιμές πώλησης. Η εγχώρια παραγωγή παρέμεινε σταθερή, με οριακή αύξηση κατά 0,4% το 2023. Το 2022 είχε αυξηθεί κατά 3,1% σε ετήσια βάση και το 2021, εντονότερα, κατά 7,3%. Στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η εμπορική εικόνα αποτυπώνεται ως εξής: Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν αθροιστικά το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής, σε ποσότητα.

Η επίδραση της αύξησης λειτουργικών δαπανών
Στο πλαίσιο της μελέτης της ICAP CRIF, πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας εντός Ελλάδος, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 50 εταιρειών του κλάδου, για τη διετία 2021 – 2022 και προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα: Οι συνολικές πωλήσεις των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 30,7% το 2022, έναντι του 2021.

Τα μεικτά κέρδη ομοίως αυξήθηκαν κατά 13,6%. Τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του κλάδου ήταν όμως αρνητικά το 2022, κυρίως εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων των λειτουργικών δαπανών σε πρώτες ύλες και ενέργεια κατά την ίδια περίοδο. Μειωμένα κατά 40,8% εμφανίζονταν τα κέρδη EBITDA, αν και παρέμεναν θετικά: Διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ. ευρώ το 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter