Οι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές επιλέγουν σήμερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, επισκέπτονται δύο φορές την εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ, το μέσο καλάθι τους κοστίζει λιγότερο από 30 ευρώ, ενώ πρώτο τους κριτήριο επιλογής καταστήματος είναι η ευκολία πρόσβασης σε αυτό, με δεύτερο τις τιμές. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται το προφίλ του καταναλωτή μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προκύπτουν από πρόσφατα συμπεράσματα ερευνών αγοράς, που εξασφάλισε το σεφλ σέρβις από την αγορά.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα, ο καταναλωτής είναι περισσότερο από ποτέ προετοιμασμένος για τις αγορές του όταν πηγαίνει για ψώνια, έχοντας πάντα στα χέρια του λίστα αγορών, επιλέγει συνήθως κοντινά στην κατοικία του καταστήματα, ενώ πηγαίνει συχνότερα στο σούπερ μάρκετ, ώστε να ελέγχει καλύτερα τις επιλογές του και να περιορίζει το μηνιαίο κόστος αγορών. Σε σχέση με το παρελθόν, είναι σαφώς πιο ενημερωμένος για τις προσφορές των αγαθών, τις ποιότητες, τις συσκευασίες, τα σήματα και, φυσικά, τις τιμές, ενώ για να επιτύχει αγορές χαμηλότερου κόστους απευθύνεται σε περισσότερα σούπερ μάρκετ, επιλέγοντας σε μεγάλο βαθμό, τόσο τα προϊόντα όσο και το κατάστημα, με βάση και τις παρεχόμενες πρόσφορες.

Επίσης, έχει περιορίσει τις αγορές του στα άκρως απαραίτητα, συγκρίνει τις τιμές και κυνηγά τις πρόσφορες, ενώ είναι περισσότερο δεκτικός στην αλλαγή μαρκών προϊόντων και στρέφεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα φθηνότερα. Ακόμα, επιλέγει τις μεγαλύτερες συσκευασίες, ώστε να μειώνει το κόστος αγοράς ανά μονάδα προϊόντος, και εκδηλώνει ισχυρότερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα ελληνικής προέλευσης.

Δεύτερο κριτήριο οι τιμές
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των σούπερ μάρκετ, τα τελευταία στοιχεία των ερευνών δείχνουν παραδόξως ότι ο παράγοντας «τιμή» δεν ιεραρχείται πρώτος, όπως θα ανέμενε κάνεις, ίσως γιατί οι καταναλωτές θεωρούν πως οι διαφορές τιμών των αλυσίδων είναι περιορισμένες, ώστε ειδικά στο μικρό καλάθι αγορών η διαφορά δεν διακρίνεται. Κύριο κριτήριο επιλογής του καταναλωτή αναδεικνύεται η ευκολία πρόσβασής του στο σούπερ μάρκετ, με βαρύτητα 45%. Ακολουθεί ως κριτήριο η τιμή, με συντελεστή βαρύτητας 21%. Τρίτο κριτήριο αναδεικνύεται η ποικιλία των προϊόντων των συγκρινόμενων καταστημάτων, με ποσοστό 15%, και έπεται η ποιότητα και η εξυπηρέτηση με 12%. Χαμηλότερα στη σειρά κατάταξης βρίσκονται κριτήρια όπως η ελληνικότητα των προϊόντων, το ευχάριστο περιβάλλον του καταστήματος και η καθαριότητα του χώρου.

Ευκαιρίες ανάπτυξης
Ενδιαφέρον έχουν οι τελευταίες μετρήσεις των εταιρειών διάγνωσης των τάσεων στο λιανεμπόριο, από τις οποίες προκύπτει η εικόνα της καταναλωτικής προτίμησης για τα σούπερ μάρκετ έναντι των άλλων, μικρότερων καταστημάτων διάθεσης ομοειδών προϊόντων. Όπως διαπιστώνεται ειδικότερα, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου καταγράφονται στις κατηγορίες των αρτοσκευασμάτων, δεδομένου ότι για τα σχετικά προϊόντα οι καταναλωτές επιλέγουν κυρίως τα παραδοσιακά αρτοποιία κατά 88%, ενώ ανάλογες προοπτικές υπάρχουν για τα προϊόντα κρέατος, αφού κατά το 70% οι καταναλωτές επισκέπτονται σήμερα κυρίως τα κρεοπωλεία για τις προμήθειές τους.

Στα νωπά φρούτα και λαχανικά τα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις, αν και έχουν ακόμη να διανύσουν δρόμο. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τις λαϊκές αγορές για τα εβδομαδιαία ψώνια τους κατά 55%. Ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις των αλυσίδων στα ψαρικά, όπου πλέον μόνο το 39% των καταναλωτών απευθύνεται στα ιχθυοπωλεία για τις αγορές τους, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, για τις προμήθειες προϊόντων προσωπικής υγιεινής κατά 75% απευθύνονται στα οργανωμένα δίκτυα διανομής. Κατά το υπόλοιπο 25% καλύπτονται κυρίως από τα εξειδικευμένα δίκτυα καλλυντικών και λιγότερο από τα καταστήματα γειτονιάς.

Σε κάθετη πτώση το «καλάθι»
Πόσα δαπανά σήμερα ο καταναλωτής όταν επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ; Όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες αγοράς, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών είναι της τάξης των 230 ευρώ. Μάλιστα, ο καταναλωτής επισκέπτεται τα καταστήματα των αλυσίδων περίπου οκτώ φορές το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ανά επίσκεψη το μέσο κόστος αγορών υπολογίζεται ότι είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ (περίπου 28 ευρώ). Ανατρέχοντας στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για είδη σούπερ μάρκετ το 2012 ήταν 290 ευρώ, το 2011 300 ευρώ και άνω των 320 ευρώ πριν το 2009. Διευκρινίζουμε ότι η στατιστική έρευνα εκλαμβάνει ως «μέσο» το νοικοκυριό των 2,9 ατόμων και ότι στον υπολογισμό της αξίας του «καλαθιού» δεν καταγράφει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα καταστήματα της γειτονιάς, δηλαδή σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ψιλικά και λαϊκές αγορές.

Τρίπορτο!
Άλλα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ο καταναλωτής σήμερα επισκέπτεται σε μέσα επίπεδα τρία καταστήματα διαφορετικών επωνυμιών σούπερ μάρκετ, ενώ πριν την οικονομική κρίση συνήθιζε να απευθύνεται σε ένα βασικό και σπανίως επισκεπτόταν κάποιο δεύτερο. Σημαντικό εύρημα των ερευνών είναι ότι το 28% των καταναλωτών πραγματοποιούν συμπληρωματικές επισκέψεις σε διαφορετικής επωνυμίας σούπερ μάρκετ, επηρεασμένοι από τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, τις οποίες μαθαίνουν από τα φυλλάδια των αλυσίδων ή τις διαφημίσεις τους, καθώς και από τα κουπόνια που προσφέρονται από τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Σε αλλαγή του κύριου σούπερ μάρκετ λόγω της οικονομικής κρίσης προχώρησαν μόλις κατά το 5% οι καταναλωτές –φυσικά, κι αυτοί επισκέπτονται περισσότερες επωνυμίες καταστημάτων, είτε για έκτακτες αγορές είτε λόγω των προσφορών τους. Απόλυτα πιστό στο «ένα σούπερ μάρκετ για όλα τα ψώνια» παραμένει μόνο το 22% των καταναλωτών, ενώ το κατά το 35% αγοράζουν προϊόντα εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα πρόσφορών.

Στο 75% η διείσδυση των PL
Στο καλάθι των αγορών τους περίπου το 75% των καταναλωτών βάζουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται, κατά τα στελέχη της αγοράς, για υψηλό ποσοστό που εξηγεί τη μεγάλη αύξηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις των ιδιωτικών σημάτων την τελευταία διετία, όπως και την αισθητή αύξηση της συμμετοχής τους στο σύνολο των πωλήσεων των αλυσίδων, που ανάλογα με το δίκτυο κυμαίνεται από 12% έως 20% –προ της οικονομικής κρίσης οι αντίστοιχες μετρήσεις περιόριζαν αυτή τη συμμετοχή στα επίπεδα του 6% έως 10%.

Στελέχη της αγοράς, αναφερόμενα στο μέλλον των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εκτιμούν ότι η διείσδυσή τους στο σύνολο των καταναλωτών δύσκολα θα υπερβεί το 75% που είναι σήμερα. Δηλώνεται, μάλιστα, ότι σε μέσα επίπεδα η διείσδυσή τους θα μπορούσε να αυξηθεί από το 14% που είναι σήμερα στο 25%, με ανώτατο όριο για τις αλυσίδες που επενδύσουν πιο συστηματικά στη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων το 30%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι οι επιδόσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου στα private label στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φθάσουν στο επίπεδο το 50% που καταγράφεται σήμερα σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.