«Τα δεδομένα είναι το καύσιμο του μέλλοντος». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Market Development Director του GS1 Association Greece, Δημήτρης Χρήστου, τη συνέντευξή του στο FOODReporter για το όραμα των νέων παγκόσμιων μητρώων δεδομένων προϊόντων, πολύ υψηλών δυνατοτήτων. Τα δεδομένα προϊόντων τα χρησιμοποιεί ολόκληρη η αγορά, και η ανάγκη αυτά να παρουσιάζονται με δομημένο και συγκεκριμένο τρόπο, κατανοητό από όλους, μεγαλώνει εκθετικά. Αυτή την ανάγκη προσπαθούν να καλύπτουν τα γραφεία GS1 διεθνώς, στο σύνολο των 116 χωρών, όπου ο GS1 διατηρεί γραφεία, με τη βοήθεια των επιχειρήσεων-μελών του. «Στοχεύουμε σε μια εφοδιαστική αλυσίδα αποδοτική, διαφανή και με δυνατότητα για παροχή περισσότερων πληροφοριών», είπε ο κ. Χρήστου.
Πώς επηρεάζουν τον Οργανισμό GS1 οι τοπικές ρυθμίσεις της αγοράς, στις οποίες προβαίνουν κατά καιρούς κάποιες χώρες;
Οι εκάστοτε τοπικές ρυθμίσεις της αγοράς προσθέτουν επιπλέον πίεση στην ανάγκη που αναφέραμε, ενώ, μιλώντας για μητρώα με ανοικτή πληροφορία και ελεύθερη πρόσβαση, καταλαβαίνετε ότι είναι μονόδρομος η επιλογή τους.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ μητρώου GRP και παγκοσμίου καταλόγου Verified by GS1; Μπορεί κάποιος να αναζητήσει ένα είδος και όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν;
Το Global Registry Platform (GRP) αποτελεί το μητρώο που εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες των προϊόντων, μία από τις οποίες είναι και ο μοναδικός κωδικός GTIN (Global Trade Item Number) που δίνει μία μοναδική ταυτότητα σε κάθε διαφορετικό προϊόν. Η πλατφόρμα Verified by GS1 είναι το εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, για να αναζητήσει πληροφορίες στο μητρώο, για ένα προϊόν. Πράγματι, συχνά βλέπουμε την ανάγκη να αναζητηθούν στοιχεία για μία ομάδα προϊόντων, από ένα συγκεκριμένο είδος. Εδώ έρχεται να μας λύσει τα χέρια το Global Product Classification (GPC). Πρόκειται για μία διεθνή κατηγοριοποίηση προϊόντων, που μπορεί και αναγνωρίζει ακόμη και συναφή, παρότι όχι ταυτόσημα, προϊόντα της αγοράς. Για παράδειγμα, μιλάμε για χυμό ροδιού, για απόσταγμα ροδιού, για καρπό ροδιού ή για συμπυκνωμένο ρόδι. Η κατηγοριοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να αντιλαμβάνεται κανείς με σαφήνεια και ταχύτητα για ποιο προϊόν πρόκειται.
Μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα μοναδικά προϊόντα και πόσα brands υπάρχουν σε κάθε υποαγορά λιανικής, μέσα από το μητρώο του GS1;
Με μια αναζήτηση στο Verified by GS1, με κριτήριο την κατηγοριοποίηση GPC, η πλατφόρμα επιστρέφει ως αποτέλεσμα όλα τα καταγεγραμμένα διαφορετικά προϊόντα κάθε υποκατηγορίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε έναν σαφή ορισμό και ένα κίνητρο στους ίδιους τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες των εκάστοτε brands, να εισέρχονται στο μητρώο και να προσθέτουν οι ίδιοι τα δικά τους ξεχωριστά προϊόντα, ώστε να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας και ταυτόχρονα, τα προϊόντα τους να είναι ορατά σε κάθε ενδιαφερόμενο, που πραγματοποιεί μία τέτοια αναζήτηση.
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών τελικά θα εισάγει προϊόντα στο μητρώο;
Αυτή είναι η προσπάθειά μας: Θέλουμε να φτιάξουμε όλοι μαζί το μητρώο, προμηθευτές και retailers, ώστε να «πατήσουμε» επάνω σ’ αυτό για περαιτέρω χρήση και αξιοποίησή του. Αξίζει να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για εμπορικό μητρώο: Δεν πωλείται. Είναι ανοικτό μητρώο και διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Μπορούν τα μέλη GS1 να έχουν στη διάθεσή τους και περαιτέρω πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, το «μπουκέτο» προϊόντων του εκάστοτε brand owner, παραγωγού για κάθε κατηγορία;
Τα δεδομένα που παρέχονται θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και αυτή την ανάγκη. Έχοντας κατηγοριοποιήσει τα προϊόντα με έναν μοναδικό και διεθνή τρόπο, θα μπορούσε ένας διακινητής να επιθεωρήσει τη γκάμα των προϊόντων ενός παραγωγού ή ενός brand σε κάθε αγορά. Ωστόσο, πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο πίσω: Πόσοι είναι τελικά οι συνολικοί παραγωγοί προϊόντων που δραστηριοποιούνται σε κάθε υποκατηγορία; Αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα φιλοδοξούμε να το απαντήσουμε για κάθε κομμάτι της αγοράς και το μητρώο GS1 έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Δεν κινείστε όμως, μ’ αυτό το σκοπό, ανταγωνιστικά προς τους αντίστοιχους συνδέσμους και ενώσεις παραγωγών που υπόσχονται τέτοιου τύπου εσωτερικές πληροφορίες στα μέλη τους;
Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κάθε φορέα ή ένωση που ενδιαφέρεται για συνολικές πληροφορίες τέτοιου τύπου στον κλάδο που δραστηριοποιείται. Η συνεργασία μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως ο GS1, ο οποίος αναπτύσσει τέτοια μοντέλα και πρότυπα την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη, άρα χτίζει πλεόνασμα τεχνογνωσίας για να καλύψει τις ανάγκες. Το μητρώο λειτουργεί ήδη σε 116 χώρες στον κόσμο και η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό τους και την αντιπροσώπευση των προϊόντων της αγοράς είναι συνεχής.
Ποιο είναι το κίνητρο για τους προμηθευτές, οι οποίοι δεν αποτελούν ακόμη μέλη του GS1, τελικά να το πράξουν;
Το μητρώο GS1 είναι εκθετικά αναπτυσσόμενο. Πριν από δύο μήνες, περιελάμβανε 300 εκατ. GTINs. Πριν από 15 ημέρες, έφτασε τα 390 εκατομμύρια. Όλοι πρέπει να δουν την αξία που έχει μια προσπάθεια συνολικής καταγραφής σε κοινή γλώσσα. Αυτό που λέμε είναι «ελάτε να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να καταστήσουμε το ελληνικό μητρώο σημαντικό εργαλείο της δουλειάς σας». Ποιος δεν θα ήθελε το προϊόν του να γίνεται αυτόματα ορατό ταυτόχρονα σε κοινό παγκόσμιας εμβέλειας; Άρα, θα λέγαμε εύκολα ότι το συμφέρον του του επιβάλλει να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας.
Πώς μπορούν να αποφευχθούν ζητήματα διπλοεγγραφών για προϊόντα που είναι ίδια, αλλά οι εταιρείες που τα παράγουν τα αντιλαμβάνονται ως διαφορετικά; Ποιο είναι το κίνητρο για αξιόπιστες καταχωρήσεις προϊόντων;
Η περιγραφή κάθε προϊόντος δεν αφορά τον Οργανισμό GS1. Ο παραγωγός κάθε προϊόντος, ο ιδιοκτήτης κάθε brand, πιο συγκεκριμένα, έχει την ευθύνη της καταχώρησης των στοιχείων του προϊόντος του. Η περιγραφή που εμφανίζεται στο μητρώο είναι καίρια για την αντίληψη της διαφορετικότητας του προϊόντος. Εφόσον μιλάμε για ανοικτή πλατφόρμα, κάθε παραγωγός μπορεί να καταχωρεί όσα προϊόντα επιθυμεί. Είναι σημαντικό να προσθέσει κανείς όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί στην περιγραφή: Να καταχωρίσει στοιχεία για το προϊόν, τα συστατικά του, ενδεχομένως να εισάγει και το GLN (Global Location Number) της τοποθεσίας παραγωγής, συλλογής, επεξεργασίας ή και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Ποιος άλλος, περισσότερο αξιόπιστος τρόπος υπάρχει από το να παρουσιάσει κανείς τις πληροφορίες για τα προϊόντα του σε έναν πιθανό εισαγωγέα, ο οποίος προέρχεται από άλλη χώρα και που διαφορετικά δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να τα γνωρίσει; Το μητρώο Verified by GS1 είναι ανοικτό, μπορεί δηλαδή να το αξιοποιήσει οποιοσδήποτε, ακόμη και κάποιος που δεν είναι μέλος του Οργανισμού GS1.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter