Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Το μέλλον του ελληνικού περιπτέρου» στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, με εισηγητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Λάμπρη.

Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Το μέλλον του ελληνικού περιπτέρου” στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, με εισηγητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Λάμπρη.

Η προσέλευση των επαγγελματιών του χώρου ήταν αθρόα, καταδεικνύοντας έτσι τον προβληματισμό και την αγωνία του κλάδου για τις προοπτικές και το μέλλον του. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο, κ. Νάσος Αλευράς, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην επαρχία. Έστειλε, όμως, θερμό χαιρετισμό και τη διαβεβαίωση ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα αιτήματα του σύγχρονου περιπτερά.

Τα προβλήματα

Στην εισήγησή του ο κ.Γιώργος Λάμπρης, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του περιπτέρου, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Μισθώσεις περιπτέρων

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι απαράδεκτο, το 2001, να ισχύουν οι μισθώσεις των περιπτέρων για μία τριετία. Το μικρό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει στον περιπτερούχο να προγραμματίσει και να οργανώσει τη δουλειά του, τα οικονομικά του και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, αφού θα διακατέχεται από το άγχος και την ανασφάλεια για το αν θα συνεχίσει να είναι μισθωτής του περιπτέρου.

  2. Φορολογικοί συντελεστές

    Αποτελεί γνωστό πρόβλημα το γεγονός ότι τα ποσοστά του περιπτερούχου, κυρίως από τσιγάρα και άλλα προϊόντα, όπως παγωτά, ζαχαρώδη, κλπ., έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

  3. Απελευθέρωση επαγγελμάτων

Η δημοσίευση στον Τύπο περί απελευθέρωσης και του επαγγέλματος του περιπτερούχου δημιουργεί έντονη ανησυχία στον κλάδο για την πιθανότητα απελευθέρωσης της πώλησης των τσιγάρων (από άλλους, μη επαγγελματίες περιπτερούχους ή καπνοπώλες).

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας έχει πάγιες θέσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Όσον αφορά την επαγγελματική εξασφάλιση του μισθωτή περιπτερούχου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γ. Λάμπρης προτείνει την καθιέρωση επαγγελματικής στέγης και στα περίπτερα. Με αυτό τον τρόπο, ο περιπτερούχος θα μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό και δεν θα κινδυνεύει να πεταχτεί, κυριολεκτικά, στο δρόμο.

Σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές, η Ομοσπονδία σκοπεύει να καταθέσει τις προτάσεις της, μέσω και της ΓΕΣΕΒΕ, στο υπουργείο Εμπορίου. Στα πλαίσια του διαλόγου που προτίθεται να ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών, η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τον περιπτερούχο.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Λάμπρης τόνισε ότι τόσο η Ομοσπονδία, όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών (ΣΕΚ), πιστεύουν ότι θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση της ελεγχόμενης παραγωγής, διακίνησης και πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Όμως, η Ομοσπονδία προτείνει και ζητά την πλήρη πάταξη της λαθραίας πώλησης τέτοιων προϊόντων, αλλά και την απαγόρευση εγκατάστασης σε μπαρ, καφετέριες και ξενοδοχεία, των περίφημων αυτόματων πωλητών τσιγάρων.

Την εισήγηση του κ. Λάμπρη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο ο εκπρόσωπος της βόρειας Ελλάδας κ. Κώστας Κόγιας. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΓΕΣΕΒΕ. Πάντως, όλοι συμμερίστηκαν τα προβλήματα του κλάδου και δεσμεύτηκαν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, ακόμη και αυτοί που αποφάσισαν το χαράτσι για το χώρο που καταλαμβάνει το ψυγείο του περιπτέρου… Εμείς πιστεύουμε ότι με την αγωνιστικότητα κάτι καλό θα βγει στο τέλος!