Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κατά την τοποθέτησή του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε η Gaia Επιχειρείν.

Ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε αρχικά στο πρόβλημα των παλαιότερων δανείων κτηνοτρόφων που έχουν μεταβιβαστεί σε funds και στη δυσκολία εύρεσης εργατών, και συνέχισε: «Όλα αυτά, συν το Nutri-Score, συν τα σκουλίκια που θα αντικαταστήσουν τις πρωτεΐνες, συν τα συνθετικά και φυτικά γάλατα που έρχονται να αντικαταστήσουν το γάλα – βλέπουμε ένα μαύρο τούνελ, δε βλέπουμε φως. Γιατί να μείνουμε δηλαδή; Ελάτε στη θέση μας». Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 10.000 περίπου αιγοπροβατοτροφικές και 1.300 βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείφθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2020, και η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να υπάρξει μία μελέτη ανασυγκρότησης της υπαίθρου συνολικά, ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, αλλά τους αποθαρρύνουν οι δυσκολίες της υπαίθρου.

Δυνατά σημεία και ευκαιρίες
Όμως δεν είναι όλα μαύρα: ο κ. Πεβερέτος παρουσίασε τα δυνατά σημεία του κλάδου της κτηνοτροφίας, μεταξύ των οποίων η δύναμη της φέτας και του γιαουρτιού στις εξαγωγές (όπως ανέφερε, το γιαούρτι φέρνει πάνω από 260 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα μέσω εξαγωγών), η ισχυρή προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών για εγχώρια προϊόντα και η αφθονία ενδημικών αρωματικών φυτών που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο γάλα και στο κρέας. Υπενθύμισε ακόμα ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας αφομοιώνει το ένα τρίτο της φυτικής παραγωγής της χώρας.

Επίσης, αναφορά έγινε και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του κλάδου: η ενίσχυση της συμμετοχής σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών (χαρακτήρισε ως «το μεγάλο μας πρόβλημα» τη χαμηλή συνεταιριστικοποίηση), ο προσανατολισμός σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η σύνδεση της κτηνοτροφίας με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, αλλά και η γενετική βελτίωση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, με στόχο τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων. Επ’ αυτού, τόνισε χαρακτηριστικά πως, πέρα από τις όποιες πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους, «αν δεν αυξήσουμε την παραγωγικότητα των ζώων δεν θα κάνουμε τίποτα».

Πρόταση για δίκτυο μικρών τυροκομείων
Ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε στον πλούτο τοπικών τυροκομικών προϊόντων, ειδικά στα νησιά, που όμως είναι «αθέατα» ακόμα όσον αφορά στις εξαγωγές, λόγω της μικρής τους κλίμακας, και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μικρών και μεσαίων τυροκομείων και να δοθούν κίνητρα ώστε να αποκτήσουν και τη δυνατότητα οικονομίας κλίμακας ποσότητας, και άρα και τη δυνατότητα να εξάγουν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter