Το πώς η «Το Μάννα-Τσατσαρωνάκης» άλλαξε το… battlefield της κατηγορίας του παξιμαδιού, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις που σημάδεψαν τη βιομηχανία τροφίμων το 2022 και εν μέρει συνεχίζονται και φέτος, παρουσίασε στο συνέδριο Sales In Action που διοργάνωσε η Boussias Events την Τρίτη 11 Ιουλίου ο Θανάσης Τσακαρδάνος, Head of Sales της εταιρείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαρδάνος, το 2022 βιώσαμε μία πρωτοφανή κοστολογική κρίση που έφερε τον πληθωρισμό ως και στο +12%, με το 42% των κατηγοριών FMCGs στην Ελλάδα να καταγράφουν διψήφια αύξηση τιμών. Η εισαγωγή του Καλαθιού του Νοικοκυριού έβαλε προμηθευτές και λιανεμπόρους σε ακόμα πιο έντονη διαδικασία ανταγωνισμού, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους, ενώ ειδικά στην περίπτωση της «Το Μάννα-Τσατσαρωνάκης» είχε ως επίπτωση την στροφή πολλών καταναλωτών από το παξιμάδι στην κατηγορία της φρυγανιάς, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο Καλάθι του Νοικοκυριού. Μιλώντας συγκεκριμένα για την κατηγορία του παξιμαδιού, ο κ. Τσακαρδάνος ανέφερε ότι η μεσοσταθμική αύξηση της τιμής στην κατηγορία έφτασε το +10%, οδηγώντας σε έντονες προωθητικές ενέργειες.

Το νέο λανσάρισμα
Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Τσακαρδάνο, η εταιρεία είχε δύο επιλογές: είτε να συνεχίσει τις έντονες προωθητικές ενέργειες, «στύβοντας» την κερδοφορία της και μειώνοντας την αξία της κατηγορίας, είτε να καινοτομήσει, φέρνοντας στην κατηγορία του παξιμαδιού δύο στοιχεία που της έλειπαν: τη γεύση και το «παιχνίδι». Και κάπως έτσι προέκυψε το πιο πρόσφατο λανσάρισμα της εταιρείας, η σειρά παξιμαδιών «Δαγκωτό», που περιλαμβάνει τραγανές μπουκιές σε τέσσερις γεύσεις, μεταξύ των οποίων και η πρωτότυπο γεύση της μαύρης τρούφας. Βασικό χαρακτηριστικό του λανσαρίσματος είναι η «ζωντανή» συσκευασία της, με ζωηρά χρώματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, καθώς και το ότι μπορεί να καταναλωθεί εύκολα όχι μόνο στο σπίτι, αλλά παντού. Για να είναι επιτυχημένο το λανσάρισμα, η «Το Μάννα-Τσατσαρωνάκης» συνεργάστηκε στενά με τους πελάτες της, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία που φέρνει το νέο προϊόν την κατηγορία, ενώ εκπαίδευσε σχετικά την ομάδα πωλήσεών της, ώστε η ενεργοποίηση της παρουσίασης του «Δαγκωτού» να γίνει διαφοροποιημένα σε κάθε κατάστημα, με ευκαιρίες cross merchandising με άλλα προϊόντα, όπως κρασιά και τυριά.

Οι αριθμοί του «Δαγκωτού»
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαρδάνο, ξεπέρασε τις προσδοκίες της εταιρείας: «Πάνω από 4.500 εξτρά τοποθετήσεις κωδικών στο retail, πάνω από 1.200 εξτρά σημεία ενεργοποίησης, μιλάμε για μία διείσδυση πάνω από 60%, νούμερα που ούτε που φανταζόμασταν ότι θα φτάσουμε. Οργανική ανάπτυξη σε ένα τρίμηνο +9,8% για μας εσωτερικά, αλλά επειδή πάντα πρεπει να μιλάμε τη γλώσσα του πελάτη, 3,7% ανάπτυξη της κατηγορίας με ένα λανσάρισμα, είναι ένα νούμερο που μας κάνει πιο περήφανους απ’όλα». Ο κ. Τσακαρδάνος ανέφερε ακόμα ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων για το Horeca που διαθέτει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter