Ένα μήνα μετά τα «τερτζιελλούθκια», ένα ακόμα (όχι ιδιαίτερα γνωστό) παραδοσιακό κυπριακό προϊόν προστέθηκε στον κατάλογο των προϊόντων με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά είναι το «Ροδόσταγμα Αγρού», ένα αρωματικό νερό που παράγεται με απόσταξη ολόκληρου του άνθους της αρωματικής τριανταφυλλιάς του είδους Rosa damascena σε πόσιμο νερό, και χρησιμοποιείται συχνά στο σιρόπι διαφόρων ειδών ζαχαροπλαστικής, καθώς και σε γλυκά όπως ο χαλβάς και το ρυζόγαλο, προσδίδοντάς τους γεύση τριαντάφυλλου. Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ροδόσταγμα Αγρού αποτελεί προϊόν αποκλειστικά πρώτης απόσταξης που δεν υφίσταται αραίωση με νερό και στο οποίο δεν γίνεται προσθήκη οποιασδήποτε πρόσθετης αρωματικής ουσίας ή συντηρητικού, ενώ χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα έντονο και δροσιστικό άρωμα, το οποίο προσομοιάζει με άρωμα φρέσκου τριαντάφυλλου.

Η παραγωγή και η εμφιάλωση του ροδοστάγματος Αγρού ΠΓΕ θα πρέπει να γίνεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Αγρού της Επαρχίας Λεμεσού, η οποία βρίσκεται σε ένα ορεινό λεκανοπέδιο με ιδιαίτερο κλιματολογικό προφίλ, που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες, δροσερά καλοκαίρια, χαμηλών εντάσεων ανέμους και υψηλή σχετική υγρασία, συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς Rosa damascena και την επίτευξη έντονων αρωμάτων.

Όπως επισημαίνεται, τυχόν αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ή/ και έκθεση στο φως θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τα χημικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του αρώματος του, ενώ η εμφιάλωση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Η σήμανση, επίσης, του προϊόντος θα πρέπει να γίνεται εντός της οριοθετημένης περιοχής για λόγους ιχνηλασιμότητας. Στην ετικέτα θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η φράση «προϊόν παραγόμενο από την τριανταφυλλιά “Rosa damascena”, η οποία καλλιεργείται στην κοινότητα Αγρού».

Ο δεσμός με την περιοχή
Στη δημοσίευση της καταχώρισης της ονομασίας του ροδοστάγματος Αγρού ΠΓΕ περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία με την οποία παράγεται το προϊόν, αλλά και τα στοιχεία που το «δένουν» με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία οριοθετείται η παραγωγή του. Όπως σημειώνεται, η παραγωγή του στην κοινότητα Αγρού ξεκίνησε μαζί με την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς Rosa damascena, περί τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ένας πρωτοπόρος δάσκαλος της περιοχής οραματίστηκε τη διάδοση της μυρωδάτης τριανταφυλλιάς, ιδρύοντας τον «Σύλλογο Μαθητών προς Διάδοση της Τριανταφυλλιάς» και εγκαθιστώντας τον πρώτο αποστακτήρα για την παραγωγή του προϊόντος. Έκτοτε, η κοινότητα Αγρού διατηρεί την παράδοση με τους κατοίκους της να μαθητεύουν από νεαρή ηλικία κοντά στους γονείς τους στην καλλιέργεια και συγκομιδή των τριαντάφυλλων, με κύριο σκοπό την παραγωγή του ροδοστάγματος Αγρού. Το έντονο άρωμα της Rosa damascena που καλλιεργείται στον Αγρό αλλά και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί για τη διατήρηση και μεταφορά των αρωμάτων στο προϊόν έχουν συμβάλει στη φήμη του και στην πολύ μεγάλη συγκέντρωση καλλιεργειών Rosa damascena στην κοινότητα Αγρού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter