Περισσότερα από 300.000 αμνοερίφια πωλήθηκαν από Έλληνες παραγωγούς προς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για κατανάλωση στο καθολικό Πάσχα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μεγαλύτερες χώρες-προορισμοί ήταν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Ο κ. Καπούνης δήλωσε ότι «οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κέρδισαν καλή τιμή ανά κιλό για το ελληνικό αρνί που πούλησαν στο εξωτερικό». Ωστόσο, η φετινή συγκυρία της μεγάλης χρονικής απόστασης μεταξύ του καθολικού και του ορθόδοξου Πάσχα (31 Μαρτίου έναντι 5 Μαΐου) αναμένεται εμπορικά να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας, τόσο ως προς τη διαθέσιμη ποσότητα αρνίσιου κρέατος, αλλά και ως προς την τιμή του αρνιού. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει και φέτος το αντίστοιχο «Καλάθι του Πάσχα», προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλά την τιμή του αρνιού την ορθόδοξη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών αγορών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες παραγωγοί, στην αναζήτηση καλύτερης τιμής, πούλησαν αμνοερίφια μικρής ηλικίας, τα λεγόμενα «αρνάκια γάλακτος». «Αναμένεται να παρουσιαστούν ελλείψεις αρνιού στην ελληνική αγορά κατά τις ημέρες πριν το ορθόδοξο Πάσχα, επηρεάζοντας και την τιμή, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν με εισαγωγές κυρίως από Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, από την εγχώρια εκτροφή ζώων, έχουν απομείνει αρνιά μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή προβατίνες, οι οποίες θα σφαχτούν για να εξυπηρετήσουν τη γιορτή της Κυριακής του Πάσχα», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Καπούνης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter