Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων έχει κάνει πλέον αισθητή την ύπαρξή του στις διεθνείς αγορές των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων και αρχίζει πλέον να παίζει σημαντικό ρόλο σε αγορές όπως ο καφές, το τσάι, τα δημητριακά, τα οργανικά αγροτικά προϊόντα κλπ.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων έχει κάνει πλέον αισθητή την ύπαρξή του στις διεθνείς αγορές των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων και αρχίζει πλέον να παίζει σημαντικό ρόλο σε αγορές όπως ο καφές, το τσάι, τα δημητριακά, τα οργανικά αγροτικά προϊόντα κλπ.

Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με κόμβους όπως το www.teanet.com, που ανήκει σε έναν Ινδό μεγαλέμπορο τσαγιού, ή το www.wocx.net, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει βιολογικά προϊόντα από τη νότια Αφρική. Μάλιστα, ο τελευταίος κόμβος ανήκει στο νεοσύστατο χρηματιστήριο οργανικών αγροτικών προϊόντων (WOCX), για το οποίο γράψαμε σε προηγούμενο τεύχος. Είναι πράγματι όμως όλα αυτά τόσο απλά και αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς την παραγγελία του και μετά να περιμένει τα εμπορεύματα να φθάσουν στην αποθήκη; Πράγματι, όσον αφορά στα οργανικά αγροτικά προϊόντα το www.wocx.net θα σας φέρει σε επαφή με τον παραγωγό. Σε αυτόν τον κόμβο, λοιπόν, βρίσκει κανείς μία λίστα με προσφερόμενα προϊόντα και αφού κάνει την επιλογή του και τοποθετήσει στον κόμβο τη δική του προσφορά αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων, το WOCX θα τον φέρει σε επαφή με τον παραγωγό που έχει κάνει τη συγκεκριμένη προσφορά για τα περαιτέρω. Οι αγοραστές μπορούν επίσης να τοποθετήσουν στον κόμβο τη δική τους παραγγελία, με συγκεκριμένα στοιχεία ποσοτήτων, τρόπου παράδοσης και προσφερόμενης τιμής. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι περισσότεροι κόμβοι ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα, έχει ήδη εγκατασταθεί και σχετικός κόμβος για ελληνικά σπαράγγια.

Πρώτα η ασφάλεια

Γενικά όμως το να δημιουργήσει κανείς ένα κόμβο στο Διαδίκτυο είναι το λιγότερο που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα ηλεκτρονικό… μαγαζί. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία από ένα από τα παλαιότερα sites, το Foodtrader.com, τα θέματα ασφάλειας των συναλλαγών είναι από τα πλέον σημαντικά και απαιτούνται μεγάλες δαπάνες για να διασφαλίσει ο κόμβος τους συναλλασσόμενους από επιθετικές και παραπλανητικές ηλεκτρονικές παρεμβάσεις από τους χάκερς αλητεία ή και τους ανταγωνιστές.

Έτσι, η χρησιμοποίηση συνθηματικών κωδικών γίνεται πλέον απαραίτητη. Ήδη έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, λόγω αδυναμίας διασφάλισης των συναλλαγών, πολλοί κόμβοι, που έχουν σχεδιασθεί να φέρουν σε κατευθείαν εμπορική επαφή τους καταναλωτές με τους παραγωγούς. Οι εμπορικές συναλλαγές δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένες σε κακόβουλες παρεμβάσεις και οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται στην ώρα τους. Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές όμως για την εκτέλεση των παραγγελιών εκτός από τα συγκεκριμένα αγαθά χρειάζονται κι άλλες υπηρεσίες, όπως εκτελωνισμός, μεταφορές, ασφάλιση κλπ. Έτσι οι πολλοί σοβαροί κόμβοι ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί μια διεθνής συναλλαγή.

Η ηλεκτρονική… πιάτσα

Μία άλλη “σχολή” ηλεκτρονικού εμπορίου πιστεύει ότι δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες και ότι ο μόνος ρόλος ενός κόμβου είναι να φέρει σε επαφή τους αγοραστές με τους πωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν τη συναλλαγή με μεταξύ τους επαφές.

Στη γραμμή αυτή οι προμήθειες που πληρώνουν οι συναλλασσόμενοι στους κόμβους για την παρουσία τους εκεί είναι ελάχιστες και στο τέλος ο ανταγωνισμός θα τις μηδενίσει. Ο πρώτος καιρός λειτουργίας ενός κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολύ σημαντικός. Μία αξιοπρεπής λειτουργία από την πρώτη ημέρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδηθούν συνδρομητές, ενώ ο όγκος των συνδρομών αποτελεί το κρίσιμο σημείο σε όλη την ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καλά οργανωμένοι κόμβοι ηλεκτρονικού εμπορίου ξεκινούν με έτοιμη την κρίσιμη μάζα των συνδρομητών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κόμβων είναι ήδη εξοντωτικός και πολλοί κόμβοι… καταπίνουν άλλους απλούστατα απορροφώντας το προσωπικό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κλασικές εμπορικές εταιρίες, οι οποίες σβήνουν η μία μετά την άλλη, αφού πρώτα χάσουν το προσωπικό τους από κάποιο νέο ηλεκτρονικό κόμβο που προσφέρει καλύτερους όρους απασχόλησης. Ένας κόμβος που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί χτίζεται πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα συναλλακτική υποδομή, η οποία λειτουργούσε μέχρι κάποια στιγμή με τον κλασικό τρόπο των χειροκίνητων συναλλαγών. Αυτή είναι η περίπτωση του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE).

Έτσι το Liffe απλούστατα θα κλείσει το σημερινό χειροκίνητο σύστημα συναλλαγών και θα το αντικαταστήσει με το ηλεκτρονικό σύστημα Liffe Connect, όπου οι εμπορευόμενοι απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να συναλλάσσονται σε μελλοντικά συμβόλαια εμπορευμάτων.

Βέβαια, το Liffe Connect θα λειτουργεί εκτός Διαδικτύου και θα αποτελεί ένα ξεχωριστό σύστημα, στο οποίο θα πρέπει να συνδεθούν όλοι οι συναλλασσόμενοι με ξεχωριστή σύνδεση, εγγυώμενο όμως έτσι την απόλυτη ασφάλεια των συναλλαγών. Ωστόσο, πολλοί εμπορευόμενοι παραπονούνται ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών που εισάγει το Liffe είναι πολύ δυσκίνητο και θα προτιμούσαν κάτι πιο απλό. Έτσι η συνταγή επιτυχίας των κόμβων ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται ότι έχει πλέον διαμορφωθεί και περιλαμβάνει δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτο, την ασφάλεια των συναλλαγών που εγγυώνται τα κλασικά εμπορικά δίκτυα και δεύτερο όλες τις άλλες ευκολίες που επαγγέλλεται η ηλεκτρονική εποχή.