Οι ισχυροί του οργανωμένου λιανεμπορίου διαβουλεύονται πάλι, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για κοινή συνδικαλιστική έκφραση. Πρόθεσή τους είναι να προσδιορίσουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης ενός νέου Συνδέσμου, που θα καλύπτει όσες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποχωρήσει από τον ΣΕΣΜΕ, μικρότερες ομοειδείς αλυσίδες, τα πολυεθνικά σχήματα της οργανωμένης λιανικής τροφίμων-ποτών, καθώς και άλλες δυνάμεις του κλάδου, όπως η Makro και η Praktiker. Βάσει των ενδείξεων, η δημιουργία του νέου Συνδέσμου αναμένεται το φθινόπωρο, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η υπόθεση "καρτέλ στο γάλα", στην οποία εμπλέκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

“Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει”

Γνωστοί παράγοντες του κλάδου δηλώνουν στο greekretail ότι, βάσει των πιο πρόσφατων ενδείξεων, χρονικά η δημιουργία του νέου Συνδέσμου πρέπει να αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η υπόθεση “καρτέλ στο γάλα”, στην οποία εμπλέκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. ΄Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η πρόθεση όλων είναι οι σχετικές διαβουλεύσεις να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας. Στο πλαίσιο αυτό, άπαντες φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε έναν εις βάθος διάλογο αμέσως μετά το κλείσιμο του επίμαχου φακέλου από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στις πρώτες άτυπες επαφές που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε, σχεδόν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων της οργανωμένης λιανικής τοποθετήθηκαν θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας του νέου συνδικαλιστικού φορέα. «Φαίνεται ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει. Οι εξελίξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες». Αυτό ήταν το σχόλιο κορυφαίου παράγοντα του κλάδου, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του οποίου την ίδρυση του νέου Συνδέσμου υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Group Carrefour στην Ελλάδα, της Α-Β Βασιλόπουλος, της Αφοί Βερόπουλοι, της Μετρό, της Ατλάντικ και της Σκλαβενίτης, ενώ θετικά διάκεινται και αρκετές από τις μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που σήμερα είναι μέλη του ΣΕΣΜΕ.

Spokesman, ανεξάρτητος μάνατζερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στις προαναφερόμενες διαβουλεύσεις φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε ένα εξαιρετικής σημασίας για τη συλλογική εκπροσώπησή τους ζήτημα: Ποιος θα ορισθεί spokesman του φορέα. Ακούγεται ότι οι ευθύνες αυτού του νευραλγικού ρόλου συζητείται να ανατεθούν στον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που δεν θα εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα συμφέροντα κάποιου εκ των μελών του νέου φορέα. Αυτό θα διασφαλίζει, λέγεται, ότι οι εκάστοτε τοποθετήσεις του δεν θα μπορεί να συσχετίζονται μονομερώς με τις επιδιώξεις κάποιας από τις γνωστές, ισχυρές αλυσίδες της αγοράς.