Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν η μοναδική αγορά από την οποία η Aldi είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει λόγω αποτυχίας: ήταν το 2010, μετά από μόλις δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Πέρυσι όμως o μεγάλος discounter ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Δανία, μετά από 46 ολόκληρα χρόνια παρουσίας εκεί.

Πριν από δύο εβδομάδες η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Δανίας, η άλλοτε κραταιά Danish Coop, σώθηκε από το χείλος της καταστροφής χάρη στην παρέμβαση ενός πετρελαϊκού κολοσσού, της OK, η οποία ανέλαβε το 50% της ιδιοκτησίας της αλυσίδας, προκειμένου να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει.

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσα στην αποχώρηση της Aldi και τα προβλήματα της Danish Coop; Σύμφωνα με τον έμπειρο σύμβουλο και αναλυτή του λιανεμπορίου Hans Eysink Smeets, είναι το φαινόμενο των «proximity discounters», ή σε ελεύθερη μετάφραση των εκπτωτικών αλυσίδων της γειτονιάς. Πρόκειται για εκπτωτικές αλυσίδες με καταστήματα που απευθύνονται σε τοπικό κοινό, κόντρα στη λογική των κλασικών discounters με τα μεγάλα καταστήματα.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Hans Eysink Smeets στην Ολλανδία, τα… βάσανα της Aldi και της Danish Coop έχουν όνομα: Rema 1000. Είναι η γνωστή νορβηγική αλυσίδα η οποία μπήκε στην αγορά της Δανίας το 1994 και έκτοτε έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα στο λιανεμπόριο, έχοντας μάλιστα αντίστοιχο παρελθόν και στην πατρίδα της, τη Νορβηγία, όπου το 2008 «υποχρέωσε» σε έξοδο από τη χώρα τη Lidl.

Η Rema 1000 και οι άλλες
Στη Δανία, το μοντέλο της Rema 1000 οδήγησε τις άλλες αλυσίδες σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, με «στροφή» στα καταστήματα της γειτονιάς, όμως το… παιχνίδι σε πολλά ταμπλό φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την ανοδική της πορεία. Έτσι, πλέον το μερίδιο της Rema 1000 στην αγορά της Δανίας προσεγγίζει το 40%, συμπεριλαμβανομένων και των 240 πρώην καταστημάτων της Aldi, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στον χώρο λόγω ανησυχιών για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Αντίστοιχα επιτυχημένα μοντέλα proximity discounters υπάρχουν και σε άλλες χώρες: στην Πολωνία η Biedronka έχει περισσότερα από 3.500 καταστήματα, ή ένα για κάθε 11.000 κατοίκους περίπου, ενώ στην Τουρκία η αλυσίδα ΒΙΜ έχει πάνω από 10.000 καταστήματα, αντιστοιχεί δηλαδή ένα κατάστημα σε 8.000 κατοίκους.

Η περίπτωση της ABC Lavpris
Στην παρουσίασή του, ο Hans Eysink Smeets αναφέρθηκε και σε μία άλλη μικρότερη δανέζικη αλυσίδα που κατά τον ίδιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον: είναι η ABC Lavpris, μία οικογενειακή επιχείρηση με 15 μεγάλα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, σχεδόν όλα στην Κεντρική Γιουτλάνδη.

«Επισκέφθηκα το κατάστημά τους στο Billund και τους ανταγωνιστές τους. Η ABC είχε πολύ περισσότερο κόσμο και πιο γεμάτα καλάθια. Εντυπωσιακό! Μπορούν να ξεφύγουν από την περιφέρειά τους και να το κάνουν όπως ο Σκλαβενίτης στην Ελλάδα;», διερωτάται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter