Γιγαντώνονται οι πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων διακινούνται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης «χωρίς μεσάζοντες», και πλέον επεκτείνονται στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας. Το «κίνημα της πατάτας», που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012, όταν η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου» ξεκίνησε να προμηθεύεται πατάτες απευθείας από παραγωγούς, αναμένεται να λάβει πιο οργανωμένες και μόνιμες μορφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό στη λιανική.

H Εθελοντική Ομάδα της Πιερίας προβλέπεται φέτος ότι, μέσω αποκλειστικών συμφωνιών με αγρότες, θα απορροφήσει την παραγωγή πατάτας, οσπρίων, κρεμμυδιών κλπ 1.100 στρεμμάτων του Νομού Πιερίας και άλλων γειτονικών περιοχών. Πέρυσι η αντίστοιχη έκταση καλλιεργειών, την παραγωγή των οποίων διέθεσε σε καταναλωτές η Εθελοντική Ομάδα της Πιερίας, ήταν 480 στρέμματα. Στις 16 Φεβρουαρίου στην Κατερίνη, στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση Κινημάτων Χωρίς Μεσάζοντες, συζητήθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας, από πρωτοβουλίες πολιτών όλης της χώρας.

Το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες έχει ήδη πραγματοποιήσει άλλες δύο πανελλαδικές συναντήσεις στην Κατερίνη, όπου συμμετείχαν 65 πρωτοβουλίες πολιτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Συνολικά, στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση καταγράφτηκαν 45 συμμετοχές από εθελοντικού χαρακτήρα οργανώσεις. «Διατυπώθηκε η ετοιμότητα αρκετών περιοχών να προχωρήσουν ακόμη και στην ανάθεση παραγγελιών, μέσω αποκλειστικών συμφωνιών με αγρότες. Ήδη, οργανωμένου χαρακτήρα προπαραγγελίες προϊόντων υλοποιούνται στον Βόλο, τη Λάρισα, τη Λαμία, την Πτολεμαΐδα και σε άλλες περιοχές πανελλαδικά.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι προπαραγγελίες απαιτούν οργάνωση, κυρίως στον τομέα της διανομής, έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις των πολιτών και να μένει ικανοποιημένος και ο παραγωγός ή η εταιρεία από την οποία αγοράζονται τα προϊόντα», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας της Πιερίας. Εκτός από τρόφιμα, στην Κατερίνη γίνεται προμήθεια, μέσω της Εθελοντικής Ομάδας, και άλλων ειδών, όπως προϊόντων οικιακού καθαρισμού και χαρτικών.

Αγορά Παραγωγών
Η Εθελοντική Ομάδα της Πιερίας αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη, που θα προάγει περαιτέρω την υπόθεση της συμβολαϊακής γεωργίας. «Σε έναν χώρο 5 στρεμμάτων, τον οποίο ήδη έχουμε εντοπίσει, η πρόθεσή μας να φτιάξουμε μία αγορά αμιγώς των παραγωγών, η οποία θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα. Οι παραγωγοί θα πιστοποιούνται και θα ελέγχονται για την ιδιότητα τους, έτσι ώστε να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο η αγορά προϊόντων από λαχαναγορές και η μεταπώλησή τους. Ακόμη, όπως γίνεται και σήμερα, τα προς πώληση τρόφιμα θα συνοδεύονται και από πιστοποιητικό βιοχημικής ανάλυσης», λέει ο κ. Τσολακίδης.

Όπως τονίζει, σε ό,τι αφορά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις για την δραστηριότητα του κινήματος, κάποιες φορές παρατηρήθηκαν φαινόμενα προσπάθειας «καπελώματος» εκ μέρους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, «αλλά το φαινόμενο δεν είναι μαζικό. Το 65% του πληθυσμού της Κατερίνης ψωνίζει αποδεδειγμένα από το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, ποσοστό κάθε άλλο παρά αμελητέο, πράγμα που το αντιλαμβάνεται πλήρως η αυτοδιοίκηση. Με το λιανεμπόριο δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.Πιστεύουμε ότι η δική μας παρουσία συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος του πολίτη καταναλωτή», καταλήγει.

Η Εθελοντική Ομάδα της Πιερίας, που δεν διαθέτει οργανωτικές δομές και προεδρείο αλλά μόνο ισότιμα μέλη, έχει θέσει ήδη από το 2012 σε λειτουργία στον ιστότοπό της ειδική διαδικτυακή εφαρμογή καταχώρισης των παραγγελιών, πρακτική την οποία έχουν αντιγράψει κι άλλες πολλές πρωτοβουλίες αυτής της μορφής σε όλη τη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο πως η Εθελοντική Ομάδα εκτός των πρωτοβουλιών για τη συμβολαϊακή γεωργία, από τις 12 Οκτωβρίου πέρυσι λειτουργεί στην Κατερίνη ένα Κοινωνικό Ιατρείο και ένα Φαρμακείο, όπου συγκεντρώνονται φάρμακα, για διάθεση σε ευπαθείς ομάδες.