Η συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή του Μνημονίου, που συνέπεσε με τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκει την ελληνική οικονομία να σπάει τα αρνητικά παγκόσμια ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, τον ελληνικό λαό φοβισμένο αλλά και οργισμένο, τους Έλληνες πολιτικούς (τουλάχιστον αυτούς που κατέχουν μερίδια εξουσίας) να συμπεριφέρονται ως… καινοφανείς αστέρες.

Βρίσκει, επίσης, την Ελλάδα να απειλείται να γίνει παρανάλωμα πυρός καταμεσής στο ηφαίστειο της οικονομικής κρίσης, που πλήττει πλέον όχι μόνο χώρες του μαλακού υπογάστριου της Ευρώπης, αλλά και του σκληρού πυρήνα της ΕΕ.

Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των εμπνευστών και των εφαρμοστών του Μνημονίου μέχρι και πριν λίγους μήνες, αλλά και οι… προβλέψεις τους, του τύπου «η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το β’ εξάμηνο του 2012», έχουν ξεχαστεί πλέον και έχουν αντικατασταθεί από εκτιμήσεις που μιλούν για «φως στην άκρη του τούνελ» τη δεκαετία του ’20 ή ακόμη και του ’30. Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι τα εισοδήματα από εργασία των Ελλήνων μειώθηκαν το 2011 κατά 25,3%, προκάλεσε μεν παγκόσμια αίσθηση, αλλά κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία θα μπορούσε να εκληφθεί.

Η διαπίστωση αυτή, που διατυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ, «χαρίζει» στη χώρα μας ένα ακόμη αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ, μετά από εκείνο της πιο μακρόχρονης ύφεσης που κατέχει η ελληνική οικονομία, διανύοντας ήδη τον 6ο χρόνο συρρίκνωσής της. Η χώρα μας εντός της μνημονιακής διετίας πέτυχε, επίσης, νέο ρεκόρ στον ρυθμό αύξησης της ανεργίας, καταφέρνοντας να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των ανέργων σε σχέση με το 2009. Ήδη, το δ’ τρίμηνο του 2011 πάνω από 1 στους 4 Έλληνες εργαζόμενους ήταν άνεργοι και έπεται συνέχεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς στην ετήσια έκθεσή του διατυπώνει την πρόβλεψη ότι το 2012 η μέση ανεργία θα φτάσει το 19% από 17,7% που ήταν το 2011.

Η κατηφορική πορεία της ελληνικής οικονομίας (επιλεγμένοι δείκτες – μεταβολή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος)
2009 2010 2011 σωρευτική μεταβολή
ΑΕΠ -3,2% -3,5% -6,9% -13,0%
Ιδιωτική κατανάλωση -1,3% -3,6% -7,1% -11,6%
Δημόσια κατανάλωση 4,8% -7,2% -9,1% -11,6%
Επενδύσεις -15,2% -15,0% -20,7% -42,8%
Όγκος λιανικών πωλήσεων -9,3% -6,9% -8,7% -22,9%
Όγκος λιανικών πωλήσεων τροφίμων-ποτών-καπνού -6,1% -5,5% -6,0% -16,6%
Όγκος λιανικών πωλήσεων ένδυσης-υπόδησης 1,4% -11,4% -18,8% -27,0%
Βιομηχανική παραγωγή -9,4% -5,9% -8,6% -22,1%
Παραγωγή μεταποιητικής βιομηχανίας -11,2% -5,1% -9,6% -23,8%
Παραγωγή βιομηχανίας τροφίμων -2,7% -4,1% -4,5% -10,9%
Παραγωγή βιομηχανίας ποτών -4,8% -7,6% -9,4% -20,3%
Πηγή: Έκθεση διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος


«Η ληστεία του αιώνα»
Η μείωση των εισοδημάτων κατά το 1/4 την περασμένη χρονιά στη χώρα μας δίκαια χαρακτηρίστηκε από πολλούς σχολιαστές ως «η ληστεία του αιώνα», καθώς το ποσοστό μείωσης είναι υπερτετραπλάσιο της δεύτερης υψηλότερης επίδοσης και σχεδόν εξαπλάσιο από τη δεύτερη επίδοση στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα με το ποσοστό μείωσης των εισοδημάτων να φθάνει το 25,3% καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα του ΟΟΣΑ. Την επόμενη θέση κατέχει η Νότια Κορέα με μείωση εισοδημάτων 6,3% και ακολουθεί η Βρετανία με πτώση 4,3%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των Ελλήνων από 20.457 ευρώ, που ήταν το 2010, έπεσαν στα 15.729 ευρώ το 2011.

Κι όμως, η βάρβαρη αυτή αφαίμαξη, κατ’ απαίτηση της Τρόικας και με την εξοργιστική συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν απέδωσε κανένα κέρδος στην ελληνική οικονομία, αλλά μεγέθυνε ακόμη περισσότερο τις «μαύρες τρύπες» που καταπίνουν τον πλούτο της χώρας και των εργαζομένων της, ενώ παράλληλα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση συνεχίζει να βαθαίνει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός από την αύξηση της ανεργίας προβλέπει ότι το 2012 θα μειωθεί περαιτέρω το ΑΕΠ της χώρας κατά 5%, ενώ ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, την ιδιωτική κατανάλωση και την εμπορική κίνηση. Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, ο πολλαπλασιασμός των φόρων την τελευταία διετία το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τα 94,8 δισ. ευρώ το 2008 σε 88 δισ. το 2011!

Όπως εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2012 οι πραγματικές αποδοχές θα υποστούν περαιτέρω μείωση γύρω στο 10%, ενώ ιδιαίτερα αιματηρή θα είναι η χρονιά για τις κατώτατες αποδοχές, που θα μειωθούν γύρω στο 20%. Η μείωση των πραγματικών αποδοχών θα συνεχιστεί και το 2013, κατά ποσοστό 7%. Ιδιαίτερα κρίσιμος για τα εισοδήματα θα είναι ο Μάιος, καθώς λήγει το τρίμηνο της μετενέργειας και αναμένεται σάρωμα των κλαδικών συμβάσεων και επικράτηση των ατομικών, με τους εργαζόμενους σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση υπό τον φόβο της ανεργίας.

Μετεκλογικός… λογαριασμός
Ιδιαίτερα «πλούσιοι» φορολογικά θα είναι οι αμέσως επόμενοι μήνες, μετά τη σχετική νηνεμία που επικράτησε στο μέτωπο αυτό λόγω των εκλογών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι υψηλότεροι σε σχέση με πέρσι, καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στις 5.000 ευρώ και έχουν περικοπεί οι περισσότερες φοροαπαλλαγές.
  • Με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα έρθει και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης του 2011, ενώ για τα εισοδήματα του 2012 ήδη παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τον μισθό.
  • Πάνω από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, από 300 ευρώ πέρσι, που θα περιληφθεί στα εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
  • Όσοι δεν είχαν πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2009, θα το πληρώσουν φέτος, ενώ όσοι είχαν την περίοδο εκείνη ατομική περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώσουν οι κάτοχοι ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ το 2010, καθώς επίσης και αυτοί που κατείχαν ακίνητα αξίας πάνω από 200.000 ευρώ το 2011.
  • Το παζλ το συμπληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ, που θα αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της επιχείρησης αμέσως μετά τις εκλογές.

Επιρρεπείς σε… ατυχήματα
Την τελευταία τριετία, 2009-2011, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η «μνημονιακή» διετία, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σωρευτικά κατά 13%, ενώ κάμψη -11,6% σημείωσε και η ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επενδύσεις, για χάρη των οποίων υποτίθεται ότι υποβιβάστηκε με τόσο βίαιο και βάρβαρο τρόπο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σωρευτικά κατά 42,8%. Το λιανικό εμπόριο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, με τον όγκο των πωλήσεων να καταγράφει πτώση 22,9%. Ακόμη και οι πωλήσεις ειδών διατροφής εμφανίζουν μείωση κατ’ όγκο πάνω από 16%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε πάνω από 22% την τριετία. Μήπως, όμως, όλες αυτές οι θυσίες θα έχουν τελικά κάποιο θετικό αποτέλεσμα;

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα αφήνει να διαφανεί ότι μάλλον προς την αποτυχία τείνει το ελληνικό πρόγραμμα. «Το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει «υπόκειται σε υψηλούς κινδύνους», καθώς «με το χρέος να παραμένει υψηλό για πολύ καιρό, η Ελλάδα θα παραμένει επιρρεπής σε ατυχήματα»… Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης» κατά 15%-20%, πέρα από αυτή που έχει επιτευχθεί ήδη (περίπου 20%), έχει προς το παρόν αντίκρισμα μόνο στα εισοδήματα, ενώ οι τιμές συνεχίζουν ακόμη την ανοδική τους πορεία.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω κατά 11 δισ. ευρώ τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ στον ίδιο βωμό θα πρέπει «να καούν» και τα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ποσό που αν μη τι άλλο μόνο στη φαντασία των κυβερνώντων υπάρχει. Συνεπώς, το δημόσιο χρέος δεν φαίνεται να γίνεται βιώσιμο, η ραγδαία ύφεση θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης απειλεί με πλήρη διάλυση την οικονομία.