Το λιανεμπόριο είναι μία λέξη που απουσιάζει παντελώς από τα κυβερνητικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Εξαιρετικά δυσεύρετη, όμως, είναι και η λέξη "εμπόριο". Συναντάται μόλις μία φορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο -σημειωτέον- είναι το ίδιο με αυτό των παραμονών των προηγούμενων εκλογών του 2004(!), και επτά φορές στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (καμία όμως από αυτές δεν αναφέρεται ευθέως στον κλάδο του λιανεμπορίου).

Η ΝΔ, με το πρόγραμμα που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, αντιπολιτεύεται τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σαν αυτή να μην έχει κυβερνήσει ούτε μία ημέρα αυτόν τον τόπο. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το πρόγραμμά της έχει μείνει εκεί από τις εκλογές του 2004. Ισως και να μην κατάλαβε ότι ευθύνεται για όσα συνέβησαν στον τόπο τα τελευταία τρισήμισι χρόνια και για τούτο απαριθμεί με πάθος τα επιτεύγματα που “θα” πετύχει, όταν αναλάβει αυτή τα ηνία της διακυβέρνησης: Ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%, πάταξη της διαφθοράς, σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της φτώχειας, προστασία του περιβάλλοντος και δεν συμμαζεύεται.

Τι λέει για το εμπόριο; «Οσον αφορά στο πολύ σημαντικό θέμα της ποιότητας, ως συνιστώσας της ανταγωνιστικότητας, προβλέπουμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ποιοτική βελτίωση παντού: στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τη γεωργία, το εμπόριο, τις μεταφορές…». Και κάπου αλλού μιλά για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων “…φέρνουν στη χώρα προσβάσεις στα διεθνή εμπορικά δίκτυα”.

7 φορές

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η λέξη “εμπόριο” συναντάται, όπως προαναφέραμε, επτά φορές. Ομως, σε καμία από αυτές δεν περιλαμβάνονται μέτρα ή δεσμεύσεις έναντι του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς εργασίας, ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις για ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων, ειδικότερα στους κλάδους του τουρισμού και του εμπορίου. 
  • Να δομήσουμε κατά προτεραιότητα διεθνώς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε κλάδους αιχμής, όπως είναι η οργάνωση του εμπορίου με εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα. 
  • Εξασφάλιση εσόδων (φορολογικών) από το εμπόριο μέσω του διαδικτύου. 
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
  • Η εξωστρέφεια απαιτεί ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να διευκολυνθεί (…) η προσέλκυση πολυεθνικών επιχειρήσεων που θα προωθούν το ενδοκλαδικό εμπόριο. 
  • Η Ελλάδα στην πρωτοπορία για ένα Δίκαιο Εμπόριο και όχι απλά Ελεύθερο Εμπόριο (στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης).