Πριν από δέκα χρόνια η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ήταν ένας υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά των σούπερ μάρκετ, αλλά απείχε αρκετά από τους «μεγάλους» – δεν έμπαινε μάλιστα καν στο top-10 των μεγαλύτερων αλυσίδων της χώρας.
Όμως η συγκέντρωση στον κλάδο «ανέβασε» την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στη δεκάδα τα επόμενα χρόνια, και οι εξαγορές που έκανε η ίδια η αλυσίδα τα τελευταία χρόνια την έχουν καθιερώσει μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας δεν ξεπερνούσε τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2015 αυξήθηκε στα 144 εκατ. ευρώ και το 2016 στα 180 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 217 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 256 εκατ. ευρώ – σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2014.
Έκτοτε, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός έχει αναπτυχθεί περαιτέρω και πλέον ο τζίρος του ομίλου έχει και πάλι σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018: σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της, το 2022 έκλεισε με ενοποιημένα έσοδα ύψους 497,8 εκατ. ευρώ, έναντι 419,8 εκατ. το 2021,΄ένώ τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους για τον όμιλο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, στα 2,3 εκατ. ευρώ.
Μπαράζ εξαγορών
Για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτατη ανάπτυξη, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός χρειάστηκε να επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξαγορών: από την απόκτηση της Υπέρ Γρηγοριάδης που της άνοιξε το δρόμο προς τη Βόρεια Ελλάδα το 2017 και της CRM Αριάδνη που της έδωσε γερό πάτημα στην Κρήτη (η εξαγορά ολοκληρώθηκε το 2021), μέχρι τη θεαματική κίνηση με την εξαγορά του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, η ΑΝΕΔΗΚ πορεύθηκε με βασικό μοχλό ανάπτυξης την ενσωμάτωση μικρότερων επιχειρηματικών οντοτήτων στο δίκτυό της, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια αγορά των σούπερ μάρκετ.
Μεγαλώνοντας, η εταιρεία αποχώρησε το 2021 από τον ΕΛΟΜΑΣ, του οποίου ήταν μέλος επί δέκα χρόνια.
Χρηματικά διαθέσιμα, δανεισμός και EBITDA
Ωστόσο, όπως γνωρίζουν οι επαΐοντες, οι εξαγορές είναι δίκοπο μαχαίρι: μπορούν να γιγαντώσουν μεν μια επιχείρηση, όμως μπορούν να τη φορτώσουν και με βάρη που εν τέλει θα αποδειχθούν ασήκωτα.
Στην περίπτωση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός δε φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο: τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπερνούν τα 12,5 εκατ. ευρώ (αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. από το 2021), ο δανεισμός της είναι διαχειρίσιμος (17 εκατ. βραχυπρόθεσμες και 33,6 εκατ. μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις), ενώ παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος την περασμένη χρονιά, τα κέρδη EBITDA του ομίλου συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 21,4 εκατ. ευρώ, έναντι 19,5 εκατ. το 2021.
Πάντως, ο λόγος δανεισμού προς EBITDA αυξήθηκε στο 4,7, από 3,7, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και τις υποχρεώσεις μίσθωσης, που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter