Ραγδαία αναπτύσσεται ο θεσμός του franchising στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα της ICAP, το 2005 η άνοδος του αριθμού των ενεργών franchisors ήταν της τάξης του 122%, σε σχέση με το 1998. Σήμερα, σχεδόν 11.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα λειτουργούν με αυτό το σύστημα ή αποτελούν μέρος αλυσίδων που αναπτύσσονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Επίσης, περί τις 550 φίρμες λειτουργούν με δικαιόχρηση, εκ των οποίων οι 155 αποτελούν διεθνή master franchises. Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του franchising έχει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Ελλάδα σήμερα λειτουργούν περί τις 550 φίρμες με δικαιόχρηση, εκ των οποίων οι 155 είναι διεθνή master franchises.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιοπάροχοι προτιμούν περισσότερο την ανάπτυξη καταστημάτων μαζικής εστίαση και ένδυσης. ΄Επονται από άποψη ενδιαφέροντος οι τομείς παροχής πάσης φύσεως υπηρεσιών, υγείας-ομορφιάς, οικιακού εξοπλισμού, εκπαίδευσης κά. Η διείσδυση της δικαιόχρησης στη χώρα μας αποδίδεται στη νοοτροπία των Ελλήνων να είναι “αφεντικά” παρά υπάλληλοι, πράγμα που εξηγεί, άλλωστε, γιατί η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά (αναλογικά με τον πληθυσμό της) αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη.

Οι διεθνείς λιανεμπορικές αλυσίδες, που αναπτύσσονται μέσω του franchising στην Ελλάδα, κατά κανόνα εισέρχονται ταυτόχρονα και στην κυπριακή αγορά, ενώ διαπιστώνεται ότι εμπιστεύονται τους ΄Ελληνες επιχειρηματίες για τη δημιουργία δικτύων δικαιόχρησης στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του franchising έχει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας, από την οποία έχουν ξεκινήσει την εξάπλωση τους πολλές γνωστές αλυσίδες διαφόρων κλάδων της αγοράς, όπως αυτές που ακολουθούν:

Seven Video Net

Το πρώτο κατάστημα Seven Video Net ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Η επιτυχημένη πορεία των καταστημάτων Seven Video Net προσέλκυσε επενδυτές, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το 2000 η Video Seven ΑΕ, με κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας πανελλήνιας αλυσίδας καταστημάτων Seven Video Net, με τη μέθοδο του franchising. Από τις αρχές του 2003, η επιχείρηση συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες παραγωγής μηχανών αυτόματης ενοικίασης-πώλησης DVD, τη Video System Italia, της οποίας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο. ΄Ετσι δημιουργήθηκαν και αποκλειστικά καταστήματα αυτόματης ενοικίασης-πώλησης, τα Seven Video Net 24 hours Automatic Entertainment. Με 95 καταστήματα σε όλη τη χώρα, η Seven Video Net, αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας που αναπτύσσεται με το σύστημα της δικαιόχρησης.

Staff Jeans & Co

Η Staff AE είναι μία από τις μεγαλύτερες εγχώριες παραγωγούς προϊόντων ένδυσης denim -κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά στην τεμαχιακή κατανάλωση τέτοιων ειδών με μερίδιο περίπου 13%. Εκτός από ένα δίκτυο 280 μονάδων χονδρικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει ίδια καταστήματα λιανικής, όπως και δικαιόχρησης που συνολικά φτάνουν τα 16. ΄Εχει αναπτυχθεί με franchise στα Σκόπια και ετοιμάζεται για διείσδυση σε Ρουμανία και Βουλγαρία, με στόχο 8 και 1 καταστήματα αντίστοιχα ως το 2008.

Modeco

H βιομηχανία επίπλων Modeco, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από την Ελασσόνα, με παρουσία 26 ετών στον κλάδο της, διαθέτει δίκτυο 14 καταστημάτων, εκ των οποίων 10 είναι franchise και τα 4 εταιρικά (έδρες: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθος, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Χανιά). Ακόμη λειτουργούν και 7 καταστήματά της shop in a shop σε διάφορες πόλεις. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός δικτύου αποκλειστικών καταστημάτων Modeco σε επιλεγμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την ανάπτυξη 10 νέων καταστημάτων σε Αττική, Ηράκλειο, Πάτρα, Κοζάνη κά εντός τριετίας. Η εταιρεία προτίθεται να επεκταθεί στα Βαλκάνια.

Santana

Ο βορειοελλαδικός όμιλος ειδών ένδυσης Santana εκπροσωπεί και αναπτύσσει στην ελληνική αγορά τα διεθνή brand name Ulla Popken, Redgreen, Big Man, Etam και Celio. Διαθέτει 28 καταστήματα λιανικής πώλησης και 12 Shop in Shops, ενώ σκοπεύει να δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη με δικαιόχρηση. Σχεδιάζει την επέκτασή του στις αγορές της Kύπρου και των Bαλκανίων (με προτεραιότητα στη Bουλγαρία και τη Pουμανία).

Θείος Βάνιας

Η αλυσίδα εστίασης Θείος Βάνιας ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν 32 χρόνια ως ατομική επιχείρηση παραγωγής και πώλησης ελληνικής πίτας. Σήμερα η ΕΒΙΠΕ ΑΕ, όπως μετονομάστηκε, εκτός των 14 καταστημάτων της στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί με την επωνυμία της καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Κατερίνη, Πρέβεζα, Σκύδρα, Καβάλα, Χρυσούπολη, Δράμα, Λαγκαδά, Αξιούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φλώρινα, Γουμένισσα, Μουδανιά Χαλκιδικής και Λήμνο. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναπτυχθεί με το σύστημα δικαιόχρησης που εφαρμόζει η εταιρεία από το 1985.

Vicko

Η Vicko AE δραστηριοποιείται από το 1978 στην εισαγωγή και εξαγωγή υαλικών, ειδών δώρου και ειδών οικιακής χρήσεως. Το δίκτυο της αριθμεί σήμερα πάνω από 40 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 20 σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία). Μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων της εταιρείας λειτουργεί με δικαιόχρηση.

Gnet

Η αλυσίδα Gnet, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, ανήκει στους πρωταγωνιστές της αγοράς internet cafe στη χώρα μας. Με 7 χρόνια παρουσίας στην αγορά, διαθέτει 5 ιδιόκτητα καταστήματα, 17 σημεία με franchise, 20 συνεργαζόμενα ανεξάρτητα internet cafe, 100.000 μέλη, 10.000 καθημερινούς επισκέπτες και 2.000 υποστηριζόμενους υπολογιστές ημερησίως. Φέτος, σχεδιάζει τη δημιουργία 9 νέων Gnet με δικαιόχρηση και την υποστήριξη 20 νέων ανεξάρτητων Netcafe.

Phenomenon

Η αλυσίδα ειδών ένδυσης Phenomenon, με παρουσία 10 ετών στην αγορά και ειδίκευση στο νεανικό γυναικείο ένδυμα μεγάλων μεγεθών, έχει αναπτύξει και με δικαιόχρηση δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος της είναι η δημιουργία καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.