Αυτό που προκύπτει από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του κλάδου για το 2019, είναι η σαφής υπεροχή της ΕΥΣ, του κλαδικού leader, έναντι των ανταγωνιστών της, ως προς την εξέλιξη του τζίρου και του μεριδίου αγοράς, η τόνωση των συνολικών πωλήσεων των ισχυρότερων πέντε αλυσίδων του ανταγωνισμού, αλλά και το ότι μεταξύ τους οι επιδόσεις εμφανίζουν αποκλίσεις περισσότερο από αισθητές.

Tο 2019 έδειξε ότι η ΕΥΣ «ξέφυγε» μπροστά από τον ανταγωνισμό της περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ, η ΑΒ Βασιλόπουλος κράτησε τη θέση της σταθερή, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την επίμονη και συνάμα δυναμική ανάπτυξη του leader, η Metro από την τρίτη θέση της κατάταξης έδειξε ότι διαθέτει αποθέματα αναπτυξιακών δυνάμεων, έχοντας πλέον ενσωματωμένο πλήρως στον κορμό της το δίκτυο άλλοτε της Αφοί Βερόπουλοι, η Μασούτης έχει συνέλθει πλήρως από την επίθεση που δέχθηκε στην έδρα της από την ΕΥΣ, ενώ η Πέντε φαίνεται πως «ξέμεινε» από δυνάμεις.

Κατά ορισμένους, οι δημοσιεύσεις των ισολογισμών του 2019 δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Οι πέντε πρωταγωνιστές της αγοράς –εξαιρουμένης της Lidl που δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία– εμφάνισαν αποτελέσματα εντός των αναμενομένων.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη φετινή χρήση εξαιτίας κυρίως των αστάθμητων παραγόντων που επιδρούν: Της έκρηξης των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της πανδημίας του Covid-19, της μερικής καθίζησής τους το τρίτο τρίμηνο του έτους συνεπεία της κατάρρευσης της τουριστικής αγοράς και του κλίματος ανησυχίας σχετικά με την πορεία τους το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, λόγω της βαθιάς ύφεσης που βρίσκεται πια η οικονομία.

Ο «λογαριασμός» του 2020 επισήμως θα βγει μεν σε ένα χρόνο, αλλά αρκετά νωρίς ήδη μας έχουν προϊδεάσει τα στοιχεία των αναλυτών και οι όποιες διαθέσιμες πληροφορίες των ίδιων των επιχειρήσεων έχουν δημοσιευτεί.

Εκτιμήσεις για το 2020
Πάντως, ήδη ακούγεται ότι η ΕΥΣ «τρέχει» φέτος με ανάπτυξη τζίρου 10%-11%, ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος επιστρέφει μετά από μια δύσκολη περίοδο στην ανάπτυξη, ότι η Metro θα εμφανίσει άνοδο πωλήσεων 5%-6%, ότι η Δ. Μασούτης θα έχει αύξηση τζίρου στο επίπεδο των 855 εκατ. ευρώ και ότι η Πέντε θα κινηθεί επίσης ανοδικά –κατ’ άλλους γύρω στο 7% και κατ’ άλλους με διψήφιο ποσοστό. Βέβαιο θεωρείται ότι ο leader του κλάδου «ξεφεύγει» ακόμη περισσότερο μπροστά από τους ανταγωνιστές του, λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του τζίρου του, αλλά και του μεγάλου μεγέθους του, που σημαίνει πως κάθε θετική ποσοστιαία μεταβολή τού προσθέτει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η Lidl προσβλέπει και φέτος σε άνοδο πωλήσεων, έχοντας κλείσει τη δική της εταιρική χρήση (1η Μαρτίου 2019-28η Φεβρουαρίου 2020) με άνοδο τζίρου 8,8% «άγνωστης», ωστόσο, αξίας για τον κόσμο της αγοράς. Εκτιμήσεις παραγόντων της, πάντως, κατατάσσουν την αλυσίδα στην τρίτη θέση του κλαδικού ανταγωνισμού, πολύ κοντά στη Metro.

Σχετικά με το 2021 ούτε λόγος! Ουδείς εκ των πέντε ισχυρότερων του κλάδου τολμά την οποιαδήποτε εκτίμηση. Σε μια οικονομία που επισήμως τουλάχιστον αναμένεται πως θα χάσει το 8%-8,5% του ΑΕΠ της, παλεύοντας για τη μερική ανάταξή της, εφόσον και οψέποτε η πανδημία το επιτρέψει, πληθαίνουν οι φωνές που συμπεραίνουν την προοπτική μιας συνολικής κάμψης των κλαδικών πωλήσεων…