Για τους μελετητές των οικονομικών θεωριών, η φράση σχετικά με το αόρατο χέρι της αγοράς είναι γνωστή. Σύμφωνα με τον Adam Smith, τον διάσημο οικονομολόγο, η προσπάθεια για προώθηση του ατομικού συμφέροντος (μεγέθυνση του ατομικού κεφαλαίου) έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση του συμφέροντος της κοινωνίας συνολικά.

Εργαζόμενος ατομικά ο επιχειρηματίας με στόχο τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, δήλωνε ο ίδιος, εξυπηρετεί και έναν στόχο, που δεν αποτελεί μέρος των προθέσεών του, σαν να καθοδηγείται από ένα αόρατο χέρι. Προωθώντας το δικό του συμφέρον, προωθεί συχνά πιο αποτελεσματικά το κοινωνικό συμφέρον, παρά εάν η κάθε του πρωτοβουλία είχε αυτόν τον στόχο.

Αυτό το «αόρατο χέρι» χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνά και από τον απλό πολίτη, που ιδίως μέσα στην κρίση μετατράπηκε σε ερασιτέχνη οικονομολόγο, αλλά και από σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, ως επιχείρημα υποστηρικτικό της απαίτησης για «λιγότερο κράτος», αφού, ειδικά την εποχή της παγκοσμιοποίησης, το κράτος εμφανιζόταν ως ένας θεσμός που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη. Ακόμη και στην εποχή μας, όταν η υποστήριξη από τα ανεπτυγμένα κράτη της ανεξέλεγκτης δράσης οικονομικών κολοσσών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων οδήγησε αρχικά σε ανάπτυξη και κατόπιν στο μεγάλο κραχ της οικονομίας, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και φθάνοντας μέχρι τη μικρή και ιδιαίτερα ευάλωτη Ελλάδα, η αγάπη για το αόρατο χέρι δεν χάθηκε. Το ενδιαφέρον, από κοινωνιολογική άποψη, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μεταλάσσεται η έννοια της ελευθερίας της αγοράς, κατά περίσταση και κατά το συμφέρον εκάστης ομάδας.

Εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε την τάση των ερευνητών για κατηγοριοποίηση των πάντων, μπορούμε να μιλήσουμε για τρεις ομάδες, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε για επιχειρηματίες. Υπάρχει η ομάδα εκείνων που αγωνίζονται για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών (η ομάδα αυτή δέχθηκε πλήγμα μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία της χώρας η οποία ήταν ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς), κατόπιν βρίσκουμε όσους ζητούν «τόσο όσο» ανάμειξη του κράτους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες (με το «όσο» να ερμηνεύεται ως «όσο δεν με ενοχλεί, αλλά ενοχλεί τους ανταγωνιστές μου») και τέλος έχουμε τους πιο αδύναμους, που στρέφονται στο κράτος για προστασία από τη λειτουργία της αγοράς σε… δαρβινικό περιβάλλον.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ζητείται συνήθως από το κράτος να λειτουργεί ως υποστηρικτής επίτευξης ατομικών συμφερόντων και σπανίως να επιτελεί το έργο του σύμφωνα με το σύνταγμα κάθε χώρας και να διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών προς όφελος όλων.

Ζούμε σε εποχές που χαρακτηρίζονται από συνεχείς τριγμούς και ανακατατάξεις, σε επιχειρηματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ένα από τα ενδιαφέροντα, αρνητικά στοιχεία, είναι πως σημαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της πολιτικής ζωής της χώρας, όταν η δράση του κράτους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αμφισβητεί την εξουσία τους -και σε κάποιες περιπτώσεις τη νομιμότητα της δράσης τους-, εξανίστανται και ζητούν να ελευθερωθεί το αόρατο χέρι της αγοράς, για να ρυθμίσει τις ανισορροπίες και να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Όλα αυτά μπορεί να εύρισκαν ευήκοα ώτα πριν αποκαλυφθεί με κραυγαλέο τρόπο η εγγενής αδυναμία των πολιτικών επιλογών, που ευννόησαν την απόλυτη ελευθερία δράσης οικονομικών οργανισμών και εν τέλει τον πλουτισμό των μετόχων τους, να επιτύχουν μια κατ’ ελάχιστο ισορροπημένη και κοινωνικά επωφελή ανάπτυξη. Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ακόμη και σε καιρούς ευημερίας για σημαντική μερίδα επιχειρηματιών, το ατομικό συμφέρον έρχεται συχνότατα σε αντίθεση με το συμφέρον του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται και, φυσικά, με το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

Τελικά, όταν υπάρχουν αναταράξεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό και επιχειρηματικό τοπίο, αυτό το αόρατο χέρι μπορεί να αντικατασταθεί από πολλά ορατά χέρια, θεσμικά, που θα δείχνουν σε κάποιους την έξοδο…