Με μικρές προσαρμογές στην επεκτατική της πολιτική, με επιτάχυνση των επενδύσεων που σχετίζονται με τις ψηφιακές πωλήσεις, με σταθερή υλοποίηση του εμπορικού της προγράμματος και με διορθωτικές κινήσεις στη συνεργασία της με τους franchisees «αντιδρά» η ΑΒ Βασιλόπουλος στη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19 και των επιπτώσεών της στη ζωή της αγοράς.

Όπως αναφέρουν στο σελφ σέρβις στελέχη της εταιρείας, η επέκταση του δικτύου της συνεχίζεται μεν, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση, λόγω των δυσλειτουργιών που προκλήθηκαν στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα από την επιβολή του τρίμηνου lockdown. Πλέον η εταιρεία επισπεύδει, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τις ανακαινίσεις και τις εργασίες κατασκευής των νέων καταστημάτων.

Κατά την εκτίμηση της διοίκησής της, η ΑΒ Βασιλόπουλος θα προλάβει να εκτελέσει το φετινό επενδυτικό της πλάνο πριν από το τέλος της χρονιάς, ωστόσο τα έργα που θα υλοποιηθούν φέτος θ’ αρχίσουν να αποδίδουν το 2021, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις θα ολοκληρωθούν τους τελευταίους μήνες του 2020. Ειδικότερα, η αλυσίδα θα διαθέσει και φέτος περί τα 50-60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, ιδρύοντας περισσότερα από έξι νέα εταιρικά σούπερ μάρκετ, όπως και για ανακαινίσεις παλαιότερων εμπορικών μονάδων, ενώ προγραμματίζει την επέκταση του δικτύου franchise κατά 20 καταστήματα. Μάλιστα, στα μέσα του Ιουνίου η εταιρεία εγκαινίασε το 200ο κατάστημα του σχετικού δικτύου, ένα AB Shop & Go στην Καβάλα.

Όπως σημειώνουν στελέχη της, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της, εκδηλώθηκε μια μικρή ανάσχεση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών-υποψηφίων συνεργατών της, όμως σταδιακά το κλίμα αποκαθίσταται. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τις συμβάσεις δικαιόχρησης υπό συνθήκες επιδείνωσης των όρων της αγοράς, τόσο ώστε έχουν κλονιστεί οι παραδοχές, βάσει των οποίων είχαν υπογραφεί, στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος τονίζουν ότι η εταιρεία μεριμνά να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι συνεργάτες της. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, όποτε κρίνεται σκόπιμο, αποφασίζονται διορθωτικές παρεμβάσεις, ικανές να στηρίξουν τον εκάστοτε τοπικό επιχειρηματία-συνεργάτη της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς εταιρείας του κλάδου, τονίζουν ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι «ανοικτή» σε σχετικές διαβουλεύσεις, αν και όπως αναφέρουν, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ώριμο, που να χαρακτηρίζεται αξιόλογο.

Νέα τμήματα πωλήσεων-δυναμική επέκταση του e-shop
Στο μεταξύ, η εταιρεία εμμένει στη διαδικασία οργάνωσης νέων τμημάτων πωλήσεων, εστιασμένων κυρίως στην υγιεινή διατροφή, όπως και στη δυναμική προώθηση των έτοιμων γευμάτων για κατανάλωση κατ’ οίκον κι όχι και σε χώρους εστίασης των καταστημάτων, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση του πλάνου συνδέεται ασφαλώς με τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον Covid-19. Η καθιέρωση των χώρων εστίασης στα μεγάλα καταστήματα της εταιρείας θα προχωρήσει αμέσως, εφόσον τελειώσει οριστικά η κρίση στη δημόσια υγεία.

Στο πεδίο των ηλεκτρονικών πωλήσεων η ΑΒ Βασιλόπουλος κατέγραψε επιδόσεις τις οποίες ανέμενε το 2023. Προκειμένου να στηρίξει τη δυναμική επέκταση του e-shop, επέκτεινε το δίκτυο των hub καταστημάτων στα επτά στην περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ έχει προετοιμαστεί ανάλογα στην Πάτρα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα. Όσο για το πρώτο dark store του δικτύου, με έδρα στην Αττική, η λειτουργία του αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων μηνών. Παράλληλα, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επεκτείνει το σύστημα ΑΒ collect για παραλαβές από τα καταστήματα των ψηφιακών παραγγελιών σε περισσότερες από πενήντα περιπτώσεις καταστημάτων του δικτύου της.