Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκεται η αγορά των μικρομεσαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς ωριμάζουν οι σκέψεις ή εντείνονται οι διαπραγματεύσεις πώλησης κάποιων εξ αυτών σε μεγάλους του κλάδου ή σύναψης στρατηγικών σχέσεων μαζί τους. Μία απ’ αυτές, που την τελευταία διετία προσπαθεί να καθιερωθεί για ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω, μαθαίνουμε ότι διαπραγματεύεται ήδη με έναν από τους ισχυρούς αφενός την ένταξή της στο δικό του πλαίσιο κεντρικών συμφωνιών με τους προμηθευτές και αφετέρου την υπαγωγή της τροφοδοσίας των καταστημάτων της στο δικό του σύστημα αποθήκευσης και διαμονής.

Πιθανή υλοποίηση της επιδιωκόμενης συμφωνίας, η οποία κατά πληροφορίες του «σελφ σέρβις» είναι «αρκετά προχωρημένη» έτσι ώστε δεν αποκλείεται να κλείσει άμεσα, θα εξασφαλίσει στη μικρομεσαία αλυσίδα καλύτερες τιμές προμήθειας των προϊόντων που εμπορεύεται και οικονομικότερη διαχείριση της τροφοδοσίας του δικτύου της. Στο δε εταίρο της θα εξασφαλίσει επιπλέον τζίρο και αύξηση των κερδών του από τη χονδρική, αφού οι παραγγελίες της θα εξυπηρετούνται από τις δομές του δικού του συστήματος.

Στο βαθμό που το deal κλείσει, είναι βέβαιο ότι η εν λόγω αλυσίδα θα αποτελέσει πόλο έλξης αρκετών ανεξάρτητων τοπικών εταιρειών του κλάδου, που θα ενδιαφερθούν να επωφεληθούν, αντλώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν, το εγχείρημα θα επαναληφθεί με άλλο εταίρο εκ των πέντε ισχυρών του κλάδου, καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις, αφήνοντας μάλιστα θετικές εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», καταρχήν σχετική συζήτηση έγινε με την ΕΥΣ, την ΑΒ Βασιλόπουλος, την Metro, την Μασούτης και την Πέντε.

Πιθανό υπαρξιακό αδιέξοδο για τον ΕΛΟΜΑΣ
Στο μεταξύ, οι περιπέτειες του ΕΛΟΜΑΣ μετά τις αποχωρήσεις της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, της Bazaar, του SYNKA και –από 1ης Ιανουαρίου του 2023– της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, δεν έχουν τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», κι άλλα μέλη του ομίλου εξετάζουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων, όπως το να δημιουργήσουν δεσμούς στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους «παίκτες» της κλαδικής αγοράς, στο πλαίσιο της αναζήτησης ισχυρότερου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ή να διαπραγματευτούν έγκαιρα την πώληση των εταιρειών τους πριν η αναμενόμενη όξυνση του ανταγωνισμού αδυνατίσει περαιτέρω τη θέση τους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ένα από τα μεγαλύτερα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ που δραστηριοποιείται στην Αττική, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των υποδομών του από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Επίσης, οι διοικήσεις τριών ακόμα αλυσίδων-μελών του, τα δίκτυα των οποίων δραστηριοποιούνται στην αγορά της Πελοποννήσου, φέρονται να προβληματίζονται σοβαρά με το ενδεχόμενο της αποχώρησης από την ενεργό δράση κατόπιν πώλησης των εταιρειών τους στους ισχυρούς ανταγωνιστές τους. Εφόσον, οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ο ΕΛΟΜΑΣ θα βρεθεί σε δυσχερή θέση, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά υπαρξιακό αδιέξοδο. Πάντως, η διοίκησή του δεν καταθέτει τα όπλα, καθώς δεν σταματά να αναζητά νέα υποψήφια μέλη μεταξύ των μικρομεσαίων του κλάδου, που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εξακολουθούν να δρουν αυτόνομα στις τοπικές αγορές, δηλαδή χωρίς την κάλυψη των ομίλων αγορών.

Όσο για άλλους ομίλους αγορών, όπως ο ΕΛΕΤΑ, ο Ασπίδα και η Mesis, συνεχίζουν με σχετική ασφάλεια την πορεία τους, δεδομένου ότι το δυναμικό των μελών τους είναι πολυπληθές, άρα η θέση τους είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους των τρανταχτών αποχωρήσεων.