Συνέχεια στην πολιτική των εξαγορών φέρεται αποφασισμένη να δώσει η Πέντε, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με αλυσίδα μικρομεσαίου βεληνεκούς. Πρόκειται για εταιρεία με δίκτυο 24 καταστημάτων και με ετήσιο τζίρο περίπου 38 εκατ. ευρώ, που έχει παρουσία κυρίως στη βόρεια και δευτερευόντως στην κεντρική και δυτική Ελλάδα.

Οι επαφές τής Πέντε με τους μετόχους τής εν λόγω εταιρείας εξελίσσονται από πέρυσι κατόπιν πρότασης που δέχθηκε η αθηναϊκή αλυσίδα και, όπως σημειώνουν πηγές του «σελφ σέρβις», αν και λόγω πανδημίας γίνονται μετ’ εμποδίων, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Πέντε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε άλλη μία εξαγορά, δεδομένου ότι στα γραφεία της έχουν κατατεθεί ακόμη δύο προτάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το περιοδικό μας έχει ενημερώσει το κοινό του πως η διοίκηση της Πέντε το τελευταίο διάστημα του 2020 είχε ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με δύο αλυσίδες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Έκτοτε δεν έγινε γνωστή κάποια σχετική εξέλιξη, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για ωρίμαση των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον στη μία εκ των δύο υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πέντε, τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε την εξαγορά των έξι καταστημάτων της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ OLLA, τα οποία βρίσκονται στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη (σε Καλαμαριά, Σταυρούπολη, Τούμπα και Χαριλάου).

Πρόκειται την πρώτη επιθετική κίνηση της κατά τα άλλα από παράδοση συντηρητικής στις αποφάσεις της αλυσίδας, η οποία φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει τη στρατηγική της επέκτασής της, μη διστάζοντας πλέον να παίζει το χαρτί των συμφωνιών εξαγοράς τοπικών δικτύων. Προφανώς στην αλλαγή της στρατηγικής της επέδρασσε καταλυτικά η περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, που περιόρισε το βεληνεκές της αλυσίδας, άρα και τη διαπραγματευτική της δύναμη έναντι των προμηθευτών.

Έξι νέα σούπερ μάρκετ
Παράλληλα, η Πέντε επιμένει δυναμικά στο επενδυτικό της πλάνο για την οργάνωση και λειτουργία νέων καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο χρόνο έχει προγραμματίσει την εγκαινίαση δύο νέων σούπερ μάρκετ, με έδρες στο Λαύριο και στο Μενίδι. Και τα δύο θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό λίγο πριν το Πάσχα, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια κι άλλων καταστημάτων σε περιοχές όπως η Κόρινθος κι η Καλαμάτα. Μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα τα επενδυτικά σχέδια της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν ακόμη δύο νέα καταστήματα, για τα οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιλεγεί η περιοχή εγκατάστασης.

Στο πλαίσιο όλων των προαναφερόμενων, η διοίκηση της Πέντε εκτιμά ότι το 2021 θα αποτελέσει μια ακόμη χρονιά ανοδικής εξέλιξης του τζίρου της, που το 2020 αυξήθηκε κατά 13,7% έναντι του 2019.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι για την εταιρεία παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα ο εντοπισμός κατάλληλου οικοπέδου, στο οποίο θα στεγαστούν οι κεντρικές της αποθήκες.

Η ανάγκη για την ενοποίηση των διάσπαρτων σήμερα κέντρων διανομών της παραμένει και θα οξύνεται όσο η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της. Ωστόσο, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη λειτουργία της αγοράς για την ανάσχεσή της, φαίνεται ότι επιβράδυναν τις διαδικασίες αναζήτησης του κατάλληλου ακινήτου και την κατάρτιση της σχετικής μελέτης οργάνωσης του κέντρου.