Τα στελέχη της βιομηχανίας επικρίνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με την εφαρμογή της νέας Αγορανομικής Διάταξης περί γνωστοποίησης των τιμοκαταλόγων και των κοστολογίων, κατηγορώντας το για εμμονή σε πρακτικές που δεν συνάδουν με την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Πηγές, ωστόσο, του Υπουργείου Ανάπτυξης αποκαλύπτουν ότι, παρά την πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες και την υποχώρηση του πληθωρισμού, αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικοί όμιλοι, προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα μονοψήφια ποσοστά ανόδου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, όπως και δημοσιοποίησης των επωνυμιών επιχειρήσεων που ανατιμούν σε αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο τα προϊόντα τους

‘Ομως υποστηρίζουν ότι «ήδη από το 2008, όταν εκδόθηκε η πρώτη ΑΔ, η αντίδραση της αγοράς ήταν εντονότατη τόσο μέσω του ΣΕΒΤ όσο και απευθείας από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όμως το ΥΠΑΝ επιμένει σε λανθασμένες αποφάσεις αδιαφορώντας για τις συνέπειές τους στην αγορά».

Τα στελέχη της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν «υπερβολική» τη ρύθμιση, που προβλέπει την απαγόρευση των ανατιμήσεων για 90 ημέρες σε περίπτωση μη γνωστοποίησης κοστολογικών στοιχείων ή και γνωστοποίησης παραπλανητικών, ψευδών δεδομένων. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν συνάδει με τη φιλοσοφία, βάσει της οποίας λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Ωστόσο, δηλώνουν ότι θα εφαρμόσουν τη νέα διάταξη, διότι πάνω απ’ όλα θεωρούν ότι η αγορά θα πρέπει να είναι σύννομη, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις αποφάσεις του ΥΠΑΝ.

Πρόστιμα και δυσφημιστικές ανακοινώσεις

Από την πλευρά του, το υπουργείο συνεχίζει τις μελέτες των τιμολογιακών και κοστολογικών δεδομένων, καθώς και των ετήσιων συμφωνιών μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου, που κατατίθενται στο ειδικό πρωτόκολλο. ‘Οπως αναφέρουν πληροφορίες του greekretail, παρά το αρνητικό κλίμα στην αγορά, παρά την πτώση των τιμών των πρώτων υλών και την υποχώρηση του πληθωρισμού, εντοπίζονται αρκετές εταιρείες που εμμένουν σε ανατιμήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα μονοψήφια ποσοστά ανόδου. Μάλιστα, στη σχετική λίστα που έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, περιλαμβάνονται και πολυεθνικοί όμιλοι, στους οποίους ήδη ασκούνται πιέζεις «να πάρουν πίσω» τις αυξήσεις.

Πηγές του υπουργείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, εφόσον δεν υπάρχει εκλογίκευση των συγκεκριμένων τιμολογίων, όπως και το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης «μαύρης λίστας» με τις επωνυμίες όσων επιχειρήσεων επιμένουν σε αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού. Κατά τις ίδιες πηγές, εξελίξεις δεν αναμένονται αυτή την εβδομάδα, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο υφυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων με τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.