Το κρασί και τα στριφτά τσιγάρα –τελευταίο καταφύγιο των δοκιμαζόμενων θεριακλήδων και μη– επιστρατεύονται για να εισφέρουν το «κατά δύναμη» στους πιστωτές: Το ΔΝΤ προτείνει τη φορολόγησή τους! Το μέτρο περιλαμβάνεται σε ένα ακόμη πακέτο αποσπασματικών προτάσεων για αλλαγές στο φορολογικό, με το οποίο τίθεται και επίσημα επί τάπητος το θέμα της θέσπισης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Το πακέτο είναι διατυπωμένο με «πονηριά», έτσι ώστε να προβληθεί με τυμπανοκρουσίες ως πρόταση μείωσης του ΦΠΑ, καθώς προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%. Έλα, όμως, που ο νέος συντελεστής δεν θα αντικαταστήσει μόνο το 23%, αλλά και τους χαμηλότερους συντελεστές 6,5% και 13% που ισχύουν σήμερα για αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, αν επιλεγεί ως ενιαίος συντελεστής το 19%, θα υπαχθούν σε αυτόν τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ενώ θα εξαιρεθούν μόνο τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπου θα ισχύσει συντελεστής 11%. Αν επιλεγεί το 21%, θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή 11% τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ιδιαίτερα πυκνές σε γεγονότα είναι οι ημέρες που διανύουμε, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς και στα επιτελεία της κυβέρνησης και των κομμάτων. Στο μεταξύ, έχει γίνει ολοφάνερο πλέον σε κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος του προβλήματος που λέγεται «Ευρωζώνη». Και ο χειμώνας, που φέτος εξελίσσεται «σιβηρικός» για τα δεδομένα της χώρας μας, σε αγαστή λες συνεργασία με την τρόικα, επιμένει να προσθέτει νέα βάρη στα ήδη βαρυφορτωμένα νοικοκυριά.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Στην Ευρωζώνη η ανεργία έφτασε το 2011 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία, με ποσοστό ανέργων τον Οκτώβριο 19,2%, κατά την Eurostat και τον αριθμό των ανέργων να αγγίζει πλέον το ένα εκατομμύριο. Για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ποσοστό ανεργίας 18,2%.

Την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά άμεσα μέτρα για την κάλυψη μιας «μαύρης τρύπας» μεγέθους 4,4 δισ. ευρώ. Τη διετία 2010-2011, πάνω από 340.000 επιτηδευματίες –περίπου το 1/3 του συνόλου– διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, είτε λόγω αναδουλειάς, είτε για να αποφύγουν τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (περαίωση, τέλος επιτηδεύματος κλπ).

Παράλληλα, οι Γερμανοί συζητούν με «εύλογη» φυσικότητα το θέμα της τοποθέτησης επιτρόπου-τοποτηρητή στην Αθήνα. Οι τύποι, που ως γνωστόν προασπίζονται την ουσία, εξέλειπαν.

Εξαγωγές: Ελπίδες με το στανιό
Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα ήρθε το τελευταίο διάστημα από το μέτωπο των εξαγωγών, οι οποίες το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 ήταν 39%, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό της οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (87%), σημαντικό μέρος της οποίας αφορά σε εξαγωγές πετρελαιοειδών. Προς τις χώρες της ΕΕ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο 12%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η συνολική αύξηση μόλις ξεπέρασε το 10%.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η αύξηση των εξαγωγών δεν αντικατοπτρίζει ανάλογη αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας και σε καμμία περίπτωση δεν αρκεί για να ανάψει κάποιο φως στο βάθος του τούνελ. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ήδη άρχισαν να βγαίνουν σιγά-σιγά στο φως εκτιμήσεις για επιμήκυνση της ύφεσης, που κάποιοι (ακόμα είναι υπουργοί) προέβλεπαν ότι θα λήξει το β’ εξάμηνο του 2011 ή το πολύ μέσα στο 2012. Το ΚΕΠΕ εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2013, χρονιά κατά την οποία η επίσημη ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%.

Και το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπέρασε το ένα ευρώ το λίτρο και του χρόνου -με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης- αναμένεται να πωλείται πάνω από 1,5 ευρώ, με την τρόικα να απαγορεύει την επιδότηση των νοικοκυριών…


«Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα»
«Η ψυχολογία του έλληνα καταναλωτή βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της αυξημένης ανεργίας, της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα, αλλά και εξαιτίας της αβεβαιότητας για την άμεση προοπτική οικονομικής ανάκαμψης», είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας The Boston Consulting Group (BCG). Ο έλληνας καταναλωτής «έχει κάνει στροφή προς το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους, ενισχύοντας την οικιακή κατανάλωση, κυνηγά καλύτερες τιμές και προμηθεύεται προϊόντα μετά από εκτεταμένη έρευνα».

Κατά το 65% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή νιώθουν οικονομικά ανασφαλείς, ενώ κατά το 85% τονίζουν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες τους το επόμενο 12μηνο. Επιπλέον, κατά το 83% λένε ότι ήδη έχουν μειώσει τις δαπάνες και τις αγορές τους.

Στο άμεσο μέλλον:

  • Κατά 94% θα αναβάλλουν τις μεγάλες δαπάνες, δηλαδή αυτές που μπορεί να περιμένουν.
  • Κατά 90% θα περικόψουν τις αγορές προϊόντων που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατά 84% θα αγοράζουν περισσότερο κινούμενοι από τις διαφημίσεις.
  • Κατά 78% θα ψωνίζουν πιο συχνά από τα εκπτωτικά καταστήματα.
  • Επίσης, κατά 78% θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο, αναζητώντας τις καλύτερες τιμές.
  • Και μόνο κατά 3% φέρονται να δηλώνουν ότι θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι σε μεγάλο ποσοστό οι καταναλωτές θα περικόψουν δραστικά τις δαπάνες τους, ακόμη και για πολλά είδη τροφίμων. Τα πρωτεία στις περικοπές κατέχουν τα ποτά, για τα οποία το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι θα ψαλιδίσουν τις δαπάνες τους ανέρχεται στο 88%. Ακολουθούν τα τρόφιμα σε κονσέρβες με 76%, τα βιολογικά τρόφιμα με 75%, τα ταχυφαγεία με 62%, οι μπίρες με 56%, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 54%, τα εστιατόρια με 45%. Τα βρεφικά τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και τα φρέσκα τρόφιμα βρίσκονται στον «πάτο» του σχετικού πίνακα, με ποσοστό 16%.

Από ανάλογη έρευνα σε ελληνικά νοικοκυριά, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, προκύπτει ότι τα 9 στα 10 νοικοκυριά δεν αποδέχονται αύξηση του ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή 23%. Επιπλέον, τα ? των ερωτηθέντων προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων τους εντός του 2012.

Όμως, «σοκ» προκαλεί το εύρημα που δείχνει ότι το 76% των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ περιέκοψε τις δαπάνες για είδη διατροφής, ενώ πάνω από τα 9 στα 10 από αυτά τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές τους στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στο σύνολο των νοικοκυριών, προκύπτει ότι έχουν περικόψει τις δαπάνες τους για τρόφιμα κατά 63%, ενώ καταγράφεται και αύξηση της απόσυρσης των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών τους.

Επίσης, κατά το 92% του συνόλου περιέκοψαν τις δαπάνες τους για είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην εστίαση φθάνει το 89%. Πάνω από τα μισά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αγαθών (το 52%), απευθύνθηκαν στους συγγενείς και φίλους για βοήθεια, ενώ μόλις κατά το 3,7% αποτόλμησαν να ζητήσουν δάνειο από τράπεζα.

Το κόστος εργασίας ήδη έχει μειωθεί
Με τη συζήτηση για το εργασιακό κόστος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη του καθηγητή Στ. Γαβρόγλου, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το γ’ τρίμηνο του 2011 το συνολικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 14,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίστηκε στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια (-32,5%), ενώ κάτω από τον μέσο όρο κινούνται οι κλάδοι της δημόσιας διοίκησης, άμυνας και κοινωνικής ασφάλισης (-9,3%), της μεταποίησης (-11,2%) και του εμπορίου (-12,6%).

Στο σύνολο της χώρας το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε κατά 19,3% και οι μισθοί κατά 12,1%. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το εμπόριο, το μισθολογικό κόστος την περίοδο αυτήν μειώθηκε κατά 10%, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας έφτασε το 23,9%.