Προμηθευτές και λιανέμποροι, «θορυβημένοι» από τη μείωση της κατανάλωσης, τη διόγκωση της ανεργίας, την επιθετική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και τις εντεινόμενες συνέπειες της ύφεσης στην εγχώρια αγορά, φαίνεται ότι απορρόφησαν σημαντικό μέρος των επιβαρύνσεων στις τιμές από την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, αν και ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διατηρήθηκε αμετάβλητος στο υψηλό επίπεδο του 5,5%.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των τιμών στα 1.000 προϊόντα που παρακολουθεί η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ), από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2009 έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι οι αυξήσεις που πέρασαν στις τιμές -αν εξαιρεθούν τα αλκοολούχα ποτά, στα οποία ως γνωστόν υπήρξε μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- περιορίζονται σε επίπεδα μικρότερα της μονάδας, στο 0,88%.

Πρόκειται για ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι περιλαμβάνει και τις αυξήσεις του ΦΠΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, δηλαδή, η αγορά απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του φόρου, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στην κατανάλωση, που βαίνει μειούμενη.

Αν, ωστόσο, προστεθούν στη μέτρηση και τα αλκοολούχα ποτά, τότε στο εννεάμηνο του 2010 καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 4,5%, η οποία αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην αύξηση των τιμών της κατηγορίας κατά 22,6%, που με τη σειρά της προκλήθηκε από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως εκτιμούν αναλυτές του υπουργείου, στα προϊόντα -πλην των αλκοολούχων- έχει απορροφηθεί και σημαντικό μέρος του αυξημένου πλέον συντελεστή ΦΠΑ, προσθέτουν ωστόσο ότι η μέτρηση δεν είναι σταθμισμένη, όποτε δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματική επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των τιμών. Αναφέρουν ακόμη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων των κοινών επωνύμων προϊόντων, διαπιστώνεται μία μικρή αποκλιμάκωση των τιμών τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, της τάξης του 0,2%.

Τα ευρήματα ανά κατηγορία προϊόντων
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες των προϊόντων, από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκύπτουν τα εξής:

• Στην κατηγορία «άλευρα» δεν έχει περάσει καμμία αύξηση στις λιανικές τιμές πώλησής τους παρά τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφηκαν στις διεθνείς τιμές των σιτηρών. Στο εξεταζόμενο, μάλιστα, διάστημα στο ράφι με τα άλευρα σημειώθηκαν μειώσεις τιμών, που σε μέσα επίπεδα ήταν της τάξης του 2,3%.

• Στις κατηγορίες «δημητριακά, είδη αρτοποιίας, ζυμαρικά» επίσης δεν καταγράφηκαν αυξήσεις εξαιτίας των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές των σιτηρών. Οι μεταβολές στο ράφι ήταν αυξητικές μόλις κατά 0,56%.

• Στο γάλα (φρέσκο παστεριωμένο, εβαπορέ, σε σκόνη και σοκολατούχο) διαπιστώνεται μία αύξηση της τάξης του 2,7%.

• Αντίθετα, στα γιαούρτια και τα επιδόρπια γιαουρτιού καταγράφηκε μιας μείωση της τάξης του 5,5%.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις τιμοληψίες στις λαϊκές αγορές, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, διαπιστώθηκε μία αύξηση στις επικρατούσες τιμές περίπου κατά 8,5% στα κοινά προϊόντα. Μεταξύ των προϊόντων που βαραίνουν περισσότερο τον πληθωρισμό, είναι η πατάτα, όπου διαπιστώθηκε αύξηση 15%, τα φρούτα 13%, τα λαχανικά 4,4% εκτός της τομάτας, που στο εξεταζόμενο διάστημα δεν είχε καμμία μεταβολή τιμής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Αύγουστο στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», καταγράφηκε άνοδος 2,2%, λόγω της αύξησης των τιμών σε είδη όπως τα νωπά λαχανικά, τα κρέατα γενικά, τα νωπά ψάρια, το γάλα νωπό και παστεριωμένο, ενώ μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο γιαούρτι και το ελαιόλαδο.