Εντός του Σεπτεμβρίου επαληθεύθηκαν οι φήμες για παρουσία του ρωσικών συμφερόντων hard discount Mere και στη χώρα μας. Ήδη μέσω του επίσημου site (www.mere.gr), η αλυσίδα συστήνεται στην ελληνική αγορά και δηλώνει το ενδιαφέρον της για εύρεση χώρων πώλησης, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Mere είναι η επωνυμία της αλυσίδας Svetofor στην ΕΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα discount στη Ρωσία, όπου διαθέτει πάνω από 1.200 καταστήματα. Εκτός συνόρων έχει ήδη παρουσία σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα κ.ά. Όπως δηλώνει η εταιρεία, η δραστηριότητά της πλέον επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, και σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που χαρακτηρίζει τη Mere είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στοιχείο που οδήγησε μάλιστα σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας καταστήματός της το 2019 στη Γερμανία, μια μόλις εβδομάδα μετά τα εγκαίνια, λόγω αδυναμίας κάλυψης της μεγάλης ζήτησης. Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, όσο οι οικονομικές εξελίξεις αυξάνουν τα ποσοστά φτώχειας, αλυσίδες που στηρίζονται στις χαμηλές τιμές έχουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η Torgservis, ο όμιλος στον οποίο ανήκει η Mere, βρίσκεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων τροφίμων της Ρωσίας και είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη χώρα, μετά τον leader X5 Retail Group και τη Magnit. Η πανδημία είναι πολύ πιθανόν να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε discount αλυσίδες, καθώς περίπου το 20% του πληθυσμού της Ρωσίας βρίσκεται σε καθεστώς φτώχειας, ενώ η αναμενόμενη περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης μπορεί να αυξήσει το κοινό των επιχειρήσεων που προσφέρουν χαμηλές τιμές. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες ρωσικές αλυσίδες επεκτείνονται στην Ευρώπη. Στην αρχή του Μαρτίου η VkusVill, μια ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα τροφίμων, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για άνοιγμα καταστήματος στην Ολλανδία, ενώ δεν αποκλείει και το Παρίσι ως προοπτική. Επίσης, η Wildberries, το σημαντικότερο e-commerce site της Ρωσίας, δηλώνει έτοιμη να κατακτήσει την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία.