Ζητήματα που αφορούν τις τιμές των προϊόντων και τους περιορισμούς που τίθενται από τις αρμόδιες αρχές στη διαμόρφωσή τους, τη γραφειοκρατία στο πεδίο των αδειοδοτήσεων, τις απαιτούμενες επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το εμπόριο από τους αναπτυξιακούς νομούς και την ταχύτητα δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ετοιμάζονται να θέσουν στο τραπέζι διαβούλευσης με τη νέα κυβέρνηση οι εταιρείες του κλάδου.

Tο «σελφ σέρβις» επικοινώνησε με ανώτατα στελέχη του κλάδου και κατέγραψε ορισμένα από τα βασικότερα θέματα, τα οποία θεωρούν πως πρέπει να τεθούν μετ’ επιτάσεως στη νέα κυβέρνηση, που θα αναδείξουν οι κάλπες των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι μάνατζερ, τα προβλήματα αφενός δεν είναι λίγα και αφετέρου τα περισσότερα εξ αυτών είναι φλέγοντα, οπότε σε κάθε περίπτωση οι νέοι υπουργοί, που θα έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους, οφείλουν να ενσκήψουν σε αυτά, αντιμετωπίζοντάς τα στο σύνολό τους, ώστε να διευκολύνουν την αγορά να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, στηρίζοντας τη γενικότερη προσπάθεια της χώρας να εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο των τιμών η αγορά αναμένει από τη νέα κυβέρνηση την άρση δύο μέτρων, την κατάργηση της ρύθμισης που θέτει περιορισμούς στη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του «Καλαθιού του Νοικοκυριού». Οι μάνατζερ ισχυρίζονται πως οι συνθήκες που επέβαλαν στην κυβέρνηση να κινηθεί ανάλογα νομοθετικά, έχουν ήδη εκλείψει σε μεγάλο βαθμό, υποθέτοντας, μάλιστα, ότι μετά την άνοιξη ο πληθωρισμός θα εμφανίζει σημάδια αισθητής επιβράδυνσης και στα τρόφιμα. Επίσης, διατείνονται ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία αφενός δεν απέφεραν αξιοσημείωτες αλλαγές στο ζήτημα της τιμολόγησης των αγαθών, αφετέρου η εφαρμογή τους επιβαρύνει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτιμούν δε ότι μεσούντος του θέρους και οι δύο ρυθμίσεις μπορεί να καταργηθούν «με ασφάλεια για τον καταναλωτή»…

Επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μένοντας στο ζήτημα των τιμών, ένα ακόμα θέμα το οποίο ενδεχομένως να συζητηθεί μετεκλογικά, είναι η ταχύτητα με την οποία δρα και αποφασίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου συμμερίζονται μεν το ότι τα ζητήματα που κατά καιρούς τίθενται στο τραπέζι από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή είναι ουσιώδη και ως τέτοια αποτελούν αντικείμενο έρευνας, ωστόσο η αρμόδια αρχή, λένε, ανοίγει πολλούς φακέλους ταυτόχρονα τους οποίους πιθανώς αδυνατεί να παρακολουθεί εν παραλλήλω, με αποτέλεσμα να περνούν χρόνια και αποφάσεις να μην λαμβάνονται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε το ζήτημα των μεγάλων ανατιμήσεων ήδη από το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Ωστόσο, η κρίση στη δημόσια υγεία έκλεισε τον κύκλο της, η αγορά μπήκε σε νέες περιπέτειες, δηλαδή της γεωπολιτικής κρίσης που έγινε ενεργειακή κρίση και κρίση υπερπληθωρισμού, αλλά στο μεταξύ η ανεξάρτητη αρχή δεν έχει εκδώσει καμιά απόφαση σχετική με πρακτικές εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης κάποιων επιχειρήσεων ή εναρμονισμένων πρακτικών τους με σκοπό τις υπερβολικές ανατιμήσεις. Η στάση αυτή της Επιτροπής έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να βρίσκονται μονίμως στο ραντάρ της, δίχως οι σχετικές υποθέσεις να κλείνουν, λένε οι μάνατζερ.

Μόνιμο αίτημα η μείωση της γραφειοκρατίας
Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αφορά τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται κατά την έκδοση των πολεοδομικών αδειών. Η διαδικασία και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση και την υπογραφή των σχετικών φακέλων είναι τέτοιας έκτασης και βάθους, που επί της ουσίας λειτουργούν αντιπαραγωγικά για την οικονομία, σχολιάζουν παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι επισημαίνουν, βέβαια, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο έναν κλάδο δραστηριοτήτων αλλά κάθε δραστηριότητα.

Έγκαιρη μέριμνα για την ανακύκλωση
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την επόμενη κυβέρνηση θα τεθεί επίσης η διευθέτηση του θέματος σχετικά με την εγγυοδοσία για την ανακύκλωση των πλαστικών και των γυάλινων φιαλών, όπως και των συσκευασιών αλουμινίου (εφαρμογή του DRS). Η εποπτεία της εφαρμογής του μέτρου και πρώτα απ΄ όλα η ευθύνη έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει την πλήρη προσαρμογή της αγοράς έως το 2025, ενώ ο νόμος όριζε ως πρώτη προθεσμία την 1η Ιανουάριου 2023, η οποία προφανώς ξεπεράστηκε και πλέον είναι βέβαιο ότι θα δοθούν νέες καταληκτικές ημερομηνίες. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, λοιπόν, ζητούν εδώ και καιρό ταχύτητα αντανακλαστικών από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Μάλιστα, τα στελέχη τους, επισημαίνοντας ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις για την εφαρμογή του μέτρου είναι τεράστιες, καθώς, όπως εκτιμάται, πρέπει να εγκατασταθούν συνολικά στη χώρα περί τις δέκα χιλιάδες μηχανήματα, ώστε η ανακύκλωση να προσλάβει καθολική διάσταση, τονίζουν ότι ένα από τα βασικότερα σχετικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι ο καθορισμός του φορέα (διοίκηση, δράση, χρηματοδότηση) που θα έχει καθημερινώς την πλήρη ευθύνη για την ανακύκλωση των συσκευασιών. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική εφαρμογής του μέτρου και με διάθεση έμπρακτης στήριξής του, αλλά στην όλη προσπάθεια πρέπει να συμμετάσχουν και να επιδείξουν ενδιαφέρον και οι παραγωγοί προϊόντων, τονίζουν τα στελέχη του. «Ο σκοπός είναι οι διαδικασίες να εξελιχθούν στο σωστό χρόνο και με τρόπο, ώστε το μέτρο να είναι υλοποιήσιμο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, δεδομένου ότι η ανακύκλωση είναι ακριβή υπόθεση», δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτατος παράγοντας του κλάδου, τονίζοντας ότι ήδη έχει χαθεί σημαντικός χρόνος.

Ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο
Στο τραπέζι των μετεκλογικών διαβουλεύσεων θα τεθεί και ο τρόπος που οι αναπτυξιακοί νόμοι αντιμετωπίζουν την οργανωμένη λιανική και εν γένει τις εμπορικές δραστηριότητες. Επιτελικά στελέχη του κλάδου σχολιάζουν ότι γενικότερα το λιανεμπόριο μένει πίσω σε ό,τι αφορά την αναγνώριση αναπτυξιακών κινήτρων και τη χορήγηση επιδοτήσεων για επενδύσεις που σχεδιάζει. Πίσω μένει και σε θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις για την αγορά ενέργειας. Είναι χαρακτηριστική η συγκυρία της ενεργειακής ακριβείας, για την αντιμετώπιση της οποίας δόθηκαν μεν ενισχύσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ήταν χαμηλότερες του επιπέδου που ανέμεναν.

Μένοντας στο θέμα της χρηματοδότησης των επενδύσεων, υψηλά ιστάμενος παράγοντας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ διαπιστώνει ότι ο κλάδος πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια υψηλού κόστους επενδύσεις στη δημιουργία νέων κέντρων logistics και αναβάθμισης των τεχνολογικών του υποδομών, αλλά η πολιτεία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα χρηματοδότησής τους από τους αναπτυξιακούς νομούς, ώστε και να επιταχυνθούν και να καταστούν περισσότερες.

Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας
Μιλώντας γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει το εμπόριο, στελέχη του σχολιάζουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα και οι ποικίλες ρυθμίσεις και τροπολογίες που ψηφίζονται στη Βουλή είναι πολλές, αλλά συχνά η μια αναιρεί ή τροποποιεί την άλλη, έτσι ώστε οι εμπορικές δραστηριότητες βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση προσπαθειών προσαρμογής σε νέα νομοθετικά δεδομένα. «Αυτό που ζητάμε δεν είναι να μην ελεγχόμαστε ούτε να μην τίθενται περιορισμοί στην αγορά, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Όμως, δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να παρεμβαίνει διαρκώς νομοθετικά, εμποδίζοντας να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάθε παρέμβασή της σημαίνει νέα κόστη σε χρήμα και χρόνο», τονίζει κορυφαίος μάνατζερ, προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι οι στοχευμένες, γρήγορες και ουσιαστικές παρεμβάσεις της κι όχι οι εκπλήξεις και η διόγκωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων. Το θέμα αυτό θα τεθεί εξαρχής στην επόμενη κυβέρνηση», δηλώνει με έμφαση.