Την ανησυχία του για την τύχη των αναπηρικών περιπτέρων που βρίσκονται στο λιμάνι της Ραφήνας, εξαιτίας του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, εξέφρασε με σχετικές δηλώσεις προς «το μαγαζί μας», ο κ. Κωνσταντίνος Θεμελίδης, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το ένα εκ των δύο.
Την ανησυχία του για την τύχη των αναπηρικών περιπτέρων που βρίσκονται στο λιμάνι της Ραφήνας, εξαιτίας του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, εξέφρασε με σχετικές δηλώσεις προς «το μαγαζί μας», ο κ. Κωνσταντίνος Θεμελίδης, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το ένα εκ των δύο.
Για το θέμα αυτό ο κ. Θεμελίδης μας είπε: «Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχουν, εδώ και περίπου πενήντα χρόνια, δύο αναπηρικά περίπτερα εκ των οποίων στο ένα από αυτά δικαιούχος είναι ο παππούς μου και στο οποίο εργάσθηκα και εγώ για δέκα ολόκληρα χρόνια.
Εκτός από τα δύο αυτά περίπτερα, λειτουργούν στο λιμάνι, και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση, μία κινητή καντίνα και ένα αναψυκτήριο. Οι άδειες λειτουργίας τούς χορηγήθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο Ραφήνας, πριν αυτό γίνει ανώνυμη εταιρεία. Τόσο η καντίνα όσο και το αναψυκτήριο έχουν πλέον μετατραπεί σε κανονικά περίπτερα, με σταθερή βάση, κουβούκλιο κλπ.
Το Λιμενικό Ταμείο δίνει στα περίπτερα που βρίσκονται στο λιμάνι τις άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου και καθορίζει πόσα τετραγωνικά μέτρα θα καταλαμβάνει το κάθε περίπτερο, με ψυγεία, σταντ κλπ. Η τελευταία άδεια που δόθηκε στο περίπτερο στο οποίο είναι δικαιούχος ο παππούς μου ήταν για 11 τ.μ.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, που το Λιμενικό Ταμείο έγινε ανώνυμη εταιρεία, άλλαξε και η στάση του απέναντί μας. Συγκεκριμένα, πέρσι το Πάσχα μας είπαν να μειώσουμε τον εξωτερικό χώρο που καταλαμβάνουμε με τα εμπορεύματά μας.
Εμείς, από την πλευρά μας, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους και τους εξηγήσαμε ότι επειδή το περίπτερο βρίσκεται σε λιμάνι και η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα 11 τ.μ. που μας παρέχουν δεν αρκούν για την τοποθέτηση των εμπορευμάτων. Η απάντηση όμως που λάβαμε ήταν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν επιπλέον χώρο και πως από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για να μας βγάλουν από εκεί. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, όταν ο ενοικιαστής του περιπτέρου μας πήγε να ανανεώσει την άδεια αυτή, δεν του την ανανέωσαν, λέγοντάς του πως έπρεπε να έχουν ερωτηθεί πριν γίνει η ενοικίαση του περιπτέρου. Παράλληλα, τού επανέλαβαν για ακόμη μία φορά πως έχουν γίνει οι ενέργειες για να μας διώξουν και ότι θα γίνει πλειστηριασμός για να δοθούν τα περίπτερα σε άλλους».
Η θέση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας
Για το θέμα αυτό ο κ. Θ. Κοκκινάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, δήλωσε: «Στο χώρο του λιμένα ισχύει ειδικό καθεστώς. Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας παραχωρεί στους περιπτερούχους συγκεκριμένο υπαίθριο χώρο, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους. Η παραχώρηση αυτή είναι προσωρινή και ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας δεν υποχρεούται σε ανανέωση της παραχώρησης, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο αυτή έγινε. Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα δύο αναπηρικά περίπτερα που βρίσκονται στο λιμάνι είναι καθαρά νομικό, και ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας το χειρίζεται νομικά, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Η παραχώρηση του χώρου στα περίπτερα έχει λήξει από την 31η Δεκεμβρίου του 2001, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να θεωρείται ότι έχουν καταλάβει το χώρο αυθαίρετα. Η παραχώρηση ήταν για τρία χρόνια και οι δικαιούχοι των περιπτέρων προέβησαν παρανόμως σε επινοικίασή τους για πέντε χρόνια. Επιπλέον δεν έχουν άδεια λειτουργίας, αφού αντί των δύο ψυγείων που επιτρέπονται έχουν έξι, ενώ ο χώρος που τους παραχωρήθηκε ήταν 11 τ.μ. και εκείνοι καταλαμβάνουν 37 τ.μ., με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε μίνι μάρκετ. Τέλος, έχουν να καταβάλλουν το συμφωνηθέν αντάλλαγμα στον Οργανισμό ο ένας εξ αυτών εδώ και τρία χρόνια και ο άλλος εδώ και οκτώ».